2023. március 23.

Tisztelt Dunaharasztiak!

Mint közismert, a Fő út, valamint a Dózsa György - Némedi út országos főútvonalak, így a Magyar Közút Zrt. üzemelteti őket. A közúti aluljáróban keletkezett kátyúkat a mai napon ismét kijavították hideg aszfalttal, de ez valóban csak néhány napig tart majd, amint azt sokan jelezték a közösségi oldalakon (ráadásul most a magas talajvízszint tovább ront a helyzeten).

De miért használnak (és használ az Önkormányzat is a saját útjain) ilyenkor hideg aszfaltot, és nem a tartós megoldást jelentő meleg aszfaltot?

Alapvetően kétféle kátyúzási formát különböztetünk meg az úthálózatunkon. Téli útüzemben úgynevezett hideg aszfalttal történik a burkolati hibák javítása. Sajnos ez az aszfaltkeverék csak átmeneti megoldást nyújt, kevésbé tartós, 0,5-2,0 m2-nél nagyobb kátyúk helyreállítására nem alkalmas. Ezért a nyári útüzemben a kátyúzás meleg aszfalttal történik. A kátyúk maradandó megszüntetésére csak a kedvező időjárás beálltával, a megfelelő hőmérséklet (átlag: 10- 15 fok) elérése után van lehetőség. Ez az időpont Magyarországon március 15-e utánra tehető, a Magyar Közút Zrt. ekkor kezdi meg ezt a tevékenységet, de fontos körülmény, hogy a meleg aszfaltot előállító keverőtelepek is az időjáráshoz igazítják a nagy leállásaikat (karbantartásaikat), ezeket tehát a téli időszakra ütemezik, és tavasszal, márciusban indulnak újra. Ekkor kezdődhetnek meg a melegaszfaltos kátyúzások.

Köszönjük megértésüket!

Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal

 

Twitter megosztás Google+ megosztás