2024. április 26.

Rendhagyó irodalomórák a Hunyadiban

2018. május 23. szerda

Nem akármilyen vendégekkel. Írók, költők igyekeznek közelebb hozni a tanulókhoz a költészet és a próza varázslatos világát. Hogy milyen eredménnyel, azt megtudhatják az alábbi cikkből.

Rendhagyó irodalomórák a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában

  A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában immár negyedik éve szervezünk rendhagyó irodalomórákat. Ennek célja, hogy megismertessük tanulóinkkal a kortárs magyar irodalmat. A szerzőkkel való személyes találkozás élményén keresztül pedig megismerkedhetnek, kedvet kaphatnak az írók, költők verseinek, meséinek, novelláinak, regényeinek elolvasásához.

Az indító évben Bosnyák Viktória írónő volt a tagozat vendége, akkor még személyes ismeretség alapján.

2015 nyarán a Szépírók Társasága „Rendhagyó Irodalomórák a köz- és felsőoktatásban” című pályázatára jelentkeztünk. A Szépírók Társaságának célja a fiatalok megismertetése a kortárs magyar irodalommal, kíváncsiságuk és adott esetben írói ambícióik felébresztése. A programsorozatban oktatási intézmények hívhatnak meg írókat, költőket, irodalmárokat beszélgetni, felolvasni. A Szépírók társasága vállalja, hogy az alkotóknak honoráriumot és útiköltséget fizet, illetve, hogy közvetít az író és az iskola között, ha szükséges. Az író-olvasó találkozó formájával kapcsolatban nincs megkötés (tanrendi óra éppúgy szóba jöhet, mint délutáni foglalkozás vagy például egy irodalmi pályázat értékelése). A sorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

 A program által támogatott első tanévben (2015/16.) az alsó tagozat vendége volt Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta, a néprajztudományok kandidátusa, aki a népmesék világába kalauzolta hallgatóságát. A felső tagozaton pedig Varró Dániel, József Attila-díjas költő, műfordító, és gyerekkönyveinek illusztrálója, Maros Krisztina beszéltek munkájukról és válaszoltak a gyerekek kérdéseire. A találkozó kísérőprogramja Maros Krisztina versillusztrációs kiállítása volt.

A 2016/17-es tanévben csak egy találkozót tudott támogatni a Társaság. Ekkor Molnár Krisztina Rita költő, tanár, múzeumpedagógus a költészet világával ismertette meg a 3.-4. osztályosokat. A beszélgetés végére a gyerekek tollaiból is született egy-egy vers. A 2017/18-as évben sikerült mindhárom épületünkbe előadót hívnunk. Az alsó tagozaton Kiss Ottó, József Attila-díjas író, költő mesélt munkájáról, olvasott fel verseiből, vetített versfeldolgozásaiból és válaszolt a gyerekek kérdéseire.

A felső tagozat nagy érdeklődéssel várt alkotója az ország egyik legismertebb írója, Böszörményi Gyula volt. Gyorsan megtalálta a hangot hallgatóságával: mesélt életéről, betegségéről, munkájáról, s igyekezett megválaszolni a rengeteg kérdést.

Bosnyák Viktória írónő második alkalommal látogatott el hozzánk: idén a tagintézmény vendége volt. Könyvei kötelező és ajánlott olvasmányok az ország több iskolájában, ezért kérték a kollégák, hogy őt hívjuk meg a 2-3. osztályosokhoz.

  A találkozók mindegyikét jó hangulat, élénk érdeklődés és figyelem kísérte. Az alkotókkal való személyes találkozás testközelbe hozta az irodalmat. A tapasztalatok szerint a program elérte célját: tanulóink megismerték a kortárs irodalom jeles képviselőit. A beszélgetések után sokan keresték, olvasták, szerették meg a meghívott költők, írók írásait, könyveit.

Az elmúlt évek folyamán sikerült jó munkakapcsolatot kialakítani a Szépírók Társaságának alelnökével. Támogatására a következő években is számítunk.

 

                                                                                                    Inczéné Molnár Ágnes

                                                                                                         iskolakönyvtáros

         

 

 

Twitter megosztás Google+ megosztás