2024. április 26.
Azért csak megpróbáljuk. 171 gyermek, számtalan kaland, lelkes segítők. Róluk is megemlékezünk, és mindenről, ami ebben a négy hétben történt.

Az események soráról dr. Dán Gellértné, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat helyettes vezetője számolt be nekünk.

Nyári napközis tábor Dunaharasztin


A nyári szünidőben sok szülőnek okoz problémát, hogyan biztosítsa gyermeke számára a felügyeletet, amíg dolgozik. Ennek megoldására született meg évekkel ezelőtt Dunaharaszti Város Önkormányzatának támogatásával a napközis tábor, mely négy hétig biztosít tartalmas és hasznos időtöltést a tanulók számára.
Fontosnak tartottuk, hogy  a gyermekek tartalmasan töltsék el a szabadidejüket, megismerjék városunk múltját és jelenét, A lehetőségeket és a gyermekek életkorát figyelembe véve a programokat három szempont szerint állítottuk össze.
 Amikor elkezdtük a tábort szervezn,i minden lehetőséget és szempontot figyelembe véve elgondolkodtunk a következő kérdéseken:

Mikor jó egy tábor a gyerekek szerint?  Ha van benne kaland, új barátokat lehet szerezni, sok finomság készül, sok jó program van, érdekes.

Mikor jó egy tábor a szülők szerint? Ha biztonságban vannak a gyerekeik, törődnek velük, családias és rugalmas, új tudásra tesznek szert, mosolyogva mennek haza és tele vannak élménnyel.

Mikor jó egy tábor a szervezők szerint? Ha évről évre visszatérnek a gyerekek, ha láthatjuk, hogyan lesz egy kis elsősből kamasz, aki minden nyáron visszavágyik hozzánk.

Ezeket szem előtt tartva állítottuk össze a programjainkat és ehhez segítségül hívtuk a városban működő civil szervezeteket is, akik különböző ötletekkel készültek a gyermekeknek délelőttre és délutánra.
Volt könyvtárlátogatás, sportfoglalkozások, vetélkedők, kézműves foglalkozások, megismerkedtek a gyermekek az egészséges táplálkozás alapjaival: salátát- és gyümölcsturmixot készítettünk. Volt motorozás, hajókázás a Kis-Dunán, kókuszgolyó készítés, ugrálóvár, bűvész, színház, kutyabemutató, MÉTA játék, táncbemutatók és oktatás, faodú készítés,  stb.;   a programok sokaságát nehéz lenne  felsorolni. Az biztos, hogy a gyerekek egy percig sem unatkoztak a négy hét alatt. Nagyon élvezték a nagy melegben a vízibomba csatát, a vizipisztoly csatákat, és felfrissülhettek a párakapu alatt.
Sok új élménnyel gazdagodtak a gyerekek, ismeretségek, barátságok kötődtek. Igyekeztünk élményekhez juttatni őket, de elegendő időt hagyni a szabad foglalkozásokra, a kreatív játékokra. Fiúknál az idén is a foci, a lányoknál a tánc és a „csajos nap” volt a sláger. Jólesően elfáradtak a nap végére.
Július közepén ért véget a tábor, melyre 171-en jelentkeztek a négy hétre. A heti programokon átlagosan 90 gyermek vett részt.
A tábor kezdete előtt egy másik fontos elhatározást is célul tűztünk ki, csapatunkban csakis megbízható, képzett, gyakorlattal rendelkező, elkötelezett szakemberek, és a munkájukat kiegészítő segítők és foglalkozásokat tartók tevékenykedhetnek.  Meggyőződésünk szerint enélkül nem működne jól ez a rendszer. Ezért szeretnék köszönetet mondani kollégáimnak, a konyhai kisegítőknek, az önkéntes „pótnagyinknak”: Dr. Lugosiné Költő Erzsébetnek, a középiskolásoknak, akik vállalva ezt a nem könnyű feladatot, segítették munkánkat, sokan közülük kiváló pedagógusok lehetnének, ha ezt a pályát választanák. Köszönjük Rónai Jánosnak (Janikának) a hajókázást, a motorosoknak  az élménydús  motoros bemutatót és motorozást, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolának a helyet, Weinber Róbertné Edina néninek a segítséget és a kreatív délutánokat, Takácsné Mezei Erzsike néninek  a szórakoztató és gondolkodásra inspiráló társasjátékokat, Schubert Gyula bácsinak a sakkfoglalkozásokat,  Szabó Lajosnak a hangosítást és technikát, valamint a Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal pénzügyi csoportjának, akik komoly háttérmunkával segítették a tábor zavartalan megtartását.
 Hálásan köszönjük a foglalkozásokat vállaló civil szervezeteknek:
Alkotók Dunaharaszti Egyesületének, Dunaharaszti Gyermekbarát Mozgalomnak, Hard Steppers és Dance Feeling Táncegyesületnek, Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesületének, Dunaharaszti Nagycsaládos Egyesületnek, Foltvarázslóknak, LAVE egyesület  tagjainak, GYERE program szervezőinek, Nőegyletnek, Dunaharaszti Művészeti Egyesületnek, DÖME és az A - Pavilon művészeinek, Dunaharaszti Rotary Club tagjainak, Dunaharaszti Református Gyülekezetnek és Váradi Erzsébetnek, Szent Erzsébet Karitász Dunaharaszti Szervezetének, Teérted Baptista Gyülekezetnek, Dunaharaszti Városi Könyvtárnak, Vöröskereszt Dunaharaszti Szervezetének.  Segítségükre, közreműködésükre a következő tábor során is számítunk. Köszönjük a családok és gyermekek nevében a Város Önkormányzatának, Polgármester és Jegyző Úrnak, hogy évről évre támogatják táborunkat, lehetőséget biztosítva a gyermekek nyári pihenéséhez.

Néhány elkapott, remek pillanat:

 

Twitter megosztás Google+ megosztás