2024. április 16.
Nem azért hozta létre az Önkormányzat a város egyik legszebb közparkját a Duna partján, hogy az Evezős utcából kiemelt forgalmú főútvonal legyen. Néhány mondat egy döntésről, ami nagy port kavart, és amit egy év keserű tapasztalatai szültek meg.

Tavaly ilyenkor igazi népünnepéllyé vált a Piknik Park átadása a Sport-szigeten, amit a város vezetése néhány, rossz állapotú önkormányzati ingatlan lebontását és a terület rendezését követően hozott létre. Egyszerre "kinyílt" a Duna-part, a családok boldogan vették birtokba a páratlan szépségű területet. Rengetegen keresték fel gyalogosan, vagy biciklivel a parkot, a környék megtelt élettel. A bajok akkor kezdődtek, amikor egyesek autósmoziként kezdték el használni a Dunára néző kilátást nyújtó Evezős utcát és a kis parkolót.

Gyorsan kiderült, hogy ez a szűk kis utca nem alkalmas arra, hogy elbírja a megnövekedett forgalmat. Több baleset is történt annak következtében, hogy egyes autósok nem képesek elviselni, hogy a döntő többség gyalogosan igyekszik a Duna-partra, nem beszélve arról, hogy fittyet hánynak mindenféle sebesség-korlátozásra. Ennek az Önkormányzat először fekvőrendőrökkel próbált gátat vetni, de néhány autósnál ez csak olaj volt a tűzre.

Nem mellékes az sem, hogy ebben az utcában is élnek családok, akiknek joguk van a pihenésre. Tavasztól őszig, főleg hétvégeken sok ember keresi fel a környéket, kikapcsolódásra vágyva. Ezzel az itt lakóknak semmi problémája sincsen, de a kapujuk előtt parkoló, autórádiót bömböltető, vagy 70-80 km/órás sebességgel közlekedő embertársaikból viszont már elegük van.

Még egy adalék a történethez, hogy az Önkormányzat nem azért újította fel a zöldövezet melletti kis parkolót, hogy azt egy olyan (nem dunaharaszti) vállalkozó vegye birtokba az utánfutóival, aki a kölcsönzésre kiadott kajakjait tárolja a területen, mindenfajta engedély nélkül, miközben felajánlottuk számára a csónakház területét, ahol kulturált vizesblokk is rendelkezésére állt volna. Persze, azért valamennyi bérleti díjat is kellett volna fizetnie.

A Sport-sziget Dunaharaszti elsőszámú rekreációs, természetközeli területe. Páratlan szépségű terület, amit elsősorban gyalogosan ajánlott felkeresni. Higgyék el, sokkal jobban élvezhető mindaz, amit a Duna-part nyújt, ha kiszállunk az autóból. Ennek ellenére meg lehet állni a sziget elején, meg lehet állni a szökőkútnál, meg lehet állni a Csónakház mellett és meg lehet állni a Szánkózódomb előtt is. Le lehet vinni a kenut, vízre lehet tenni, néhány métert kell ehhez sétálni a Csónakház előtt lévő sólyáig. Aki pedig a Piknik Parkot szeretné felkeresni, kérjük, tegye meg gyalog azt a kb. 150 métert.

Végezetül arról, hogy a "külön engedéllyel" kitétel alá kik tartoz(hat)nak. Az utcában lakók állandó engedélyt kapnak. A Pikinik Park melletti parkolót azok használhatják, akiknek ehhez jogos érdekük fűződik (pl. a horgászok, esküvői fotózásra érkezők, a parkban, vagy a Nomád Kempingben rendezvényt szervezők, arra érkezők). Az engedélyeket a Polgármesteri Hivatal Rendészeti Irodáján lehet igényelni, október 1. után.

Az Önkormányzat a Sport-sziget további fejlesztésén dolgozik, amiben tovább kívánja erősíteni a rekreációs, sportolást és pihenést szolgáló elemeket. Ennek része az is, hogy a gépkocsival érkezők számára is több lehetőséget kínál majd, elsősorban a Sziget bejáratánál, a holtág környezetében.

Twitter megosztás Google+ megosztás