2024. május 05.
Belép az Önkormányzat az áfakörbe. Meghatározták a jövő évi helyiadó-mértékeket.

Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete október 30-án tartotta soron következő ülését a Városháza Dísztermében. Dr. Szalay László polgármester beszámolt az előző ülés óta elvégzett feladatokról:

  1. A Dunaharaszti Kisharang Református Óvoda fenntartását 2023. szeptember 1-től a Bocskai István Református Oktatási Központ vette át.
  2. Megkezdődött az Iskola köz út-, parkoló- és járdaépítése, illetve a közvilágítás kialakítása.
  3. Befejeződött a Jókai u.-Kossuth Lajos u. csomópontjában az ivóvíz rekonstrukció.
  4. A város területén az önkormányzat kezelésében lévő utakon megtörtént a gyalogos átvezetések és egyéb burkolati jelek felfestése.
  5. Megkezdődött az Autótechnika telep területén a turisztikai pályázathoz kapcsolódó Öko Park kialakítása.
  6. Elkezdődött a Rákóczi kisiskola udvarának és kertjének tervezése.
  7. A Hősök terén árvácska virágok lettek nagy számban kiültetve.
  8. Megtörténtek a kazáncserék a Hétszínvirág Óvodában, a Polgármesteri Hivatalban, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál, valamint a Dózsa Gy. út 24. szám alatti Rendőrség-Rendészet épületében.
  9. A belterületi, módosításra előirányzott és változtatási tilalom alatt álló területrészekre vonatkozóan folyamatban vannak az egyeztetések a lehetséges tervezési paraméterek kidolgozásáról.
  10. Megkezdődtek az egyeztetések a szakági tervezőkkel a teljes közigazgatási területre vonatkozó közlekedési koncepció elkészítéséről.
  11. Sikeresen indultunk a Városi Sportcsarnok fejlesztési pályázaton. A támogatási szerződés aláírása a részletek egyeztetését követően meg fog történni.
  12. A Mese Óvodában kábelszakadás történt, ezért erre a hétre rendkívüli szünetet kellett elrendelnünk. Gyors szervezéssel és tettre kész szülői együttműködéssel pillanatok alatt megoldódott az ügyelet, amelyet az őszi tanítási szünettel történő szerencsés egybeesés miatt csak 13 gyermek szülője kért. A Napsugár Óvoda biztosította a gyermekek számára az elhelyezést. 
  13. Maximális részvétellel lezajlott az ingyenes urológiai vizsgálat őszi terminusának 3 alkalma.
  14. Nagyon nagy népszerűségnek örvend az áprilisban megnyitott Gyere be Ház. Hétről hétre színes programokkal várjuk a kamasz korú gyermekeket, akik nyitottak és érdeklődőek az egyes események iránt. Ilyen volt az elmúlt hónapban megtartott két pályaorientációs alkalom is, amelyen meghívott vendégeink mutatták be hivatásaikat. Ezúton is szeretnénk megköszönni részvételüket. A Ház működését érintő részletes beszámolót a novemberi testületi ülésre fogjuk a Képviselő-testület elé tárni.
  15. Október 2-án idén is megszervezte a József Attila Művelődési Ház az „Idősek napja” programot, amely ismét telt házat vonzott, azt gondolom, remekül érezhették magukat a jelenlévők.

A Képviselő-testület megtárgyalta a helyi adókról szóló rendelet módosítását, és meghatározta a 2024. évi adómértékeket. A magánszemélyek által fizetendő kommunális adót nem emelik, változatlan marad. A – jellemzően – vállalkozások, cégek által fizetett építményadó esetében 15%-os emelésről döntöttek a képviselők, a telekadót ennél kisebb mértékben, 8%-kal emelik.

A testület döntött arról, hogy az Önkormányzat a jövő évtől belép az áfakörbe a nem lakáscélú ingatlanok bérbeadása tekintetében. A városgazdálkodással megbízott önkormányzati tulajdonú DV Kft. részére egy kisteherautót vásárol a város. Hozzájárult a testület ahhoz, hogy egyes civil szervezetek támogatási céljai módosuljanak, majd lezárták a Fő úton építendő gyülekezeti ház (Hit Gyülekezete) megvalósulásához szükséges HÉSZ módosítást. A testület úgy döntött, hogy programot indít a házimacskák ivartalanítására, és biztosítja az ehhez szükséges fedezetet. Szavaztak arról, hogy támogatnak egy, az egészségügyi dolgozók anyagi elismerését biztosító alapítványt. Elfogadták Kücsön Sándor gazdasági tanácsnok beszámolóját az eltelt egy évben végzett munkájáról, és elfogadták az óvodák és a bölcsőde működéséről és gazdálkodásáról szóló beszámolót is. A testületi ülés utolsó napirendi pontjaként a képviselők úgy döntöttek, hogy dr. Szalay László polgármestert – munkájának magas színvonalú elvégzéséért – hathavi illetményének megfelelő mértékű jutalomban részesítik.

Fotó: Tóth Gábor (dho)

 

Twitter megosztás Google+ megosztás