2024. május 05.
A Paradicsomsziget Egyesület egyik legfontosabb célkitűzése a magyar népdal, népzene és néptánc népszerűsítése. A dunaharaszti székhelyű egyesület az elmúlt években komoly közösséget épített: az április 14-én, vasárnap délután három órakor kezdődő V. Magyar Gálán közel 70 gyermek mellett sok felnőtt amatőr és profi népzenész, néptáncos is fellépett.

Dr. Szalay László polgármester nyitotta meg a rendezvényt

Lehel Endre alpolgármester kalotaszegi legényese

Balról a második Lengyel Zsuzsánna, a Gála főszervezője

Az eseményt dr. Szalay László polgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, a haraszti városvezetés sosem volt a felülről irányított programok híve, hiszen az igazi erő Dunaharasztin a civilekben van, a helyi kisközösségekben. Ennek nagyon értékes példája a Paradicsomsziget Egyesület által szervezett Magyar Gála, amely megtöltötte a József Attila Művelődési Házat fellépőkkel és nézőközönséggel.

A Gála fővédnöke, a hagyományokhoz híven, Lehel Endre alpolgármester volt, aki néhány bevezető mondat után rendhagyó módon egy kalotaszegi legényes tánclépéseivel nyitotta meg a rendezvényt.

Katavics Kitti konferálásával követhettük végig a közel kétórás műsort, ahol fellépett a Gerlice táncegyüttes – legifjabb tagjai talán 3-4 évesek lehetnek, de kamaszkorú táncosok is szép számmal vannak közöttük. A picik tündéri Galgamenti körjátékokat. a nagyobbak komolyabb, izgalmas Felső-Tisza vidéki verbunkot, moldvai táncokat adtak elő. A táncokhoz a fiatal népzenészekből álló Dúros Zenekar muzsikája szólt. Szécsi Fanni és Thomán Marcell vezető táncosokat a havonként megrendezett Magyar Táncházból jól ismeri a közönség, ők magyarpalatkai páros táncot és sűrű magyart jártak. A Haraszti Magyar Táncházas csoport Zselyki táncokat mutatott be.

Benkő András koboz művész visszarepített minket 400 évvel korábbra, Balassi Bálint idejébe az archaikus hangszerrel kísért énekelt verseivel. A Csenderítők nívódíjas népzenei együttestől moldvai táncdallamokat hallhattunk.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola gyermekkórusa népdalokat adott elő, valamint felléptek a népdalversenyen is eredményes, csíki népdalokat éneklő Cinege lányok és a moldvai énekeket bemutató Kodela Eszter. A gyerekeket és a hölgyekből álló Haraszti Dúdolókat egyaránt Gondos Brigitta énektanár készítette fel, valamint ő vezényelte a gála zárásaként az utolsó felcsendülő népdalt, amelyet a közönséggel együtt énekeltek a fellépők:

Hej, tulipán, tulipán, teljes szekfű, szarkaláb, tele kertem zsályával, szerelemnek lángjával…

Fotók: Tóth Gábor/dho

 

Twitter megosztás Google+ megosztás