2024. április 26.
A csecsemők és a kisgyermekek többsége találkozik vele, és sokukat nagyon megviseli a rotavírus okozta fertőzés. Egyre több a megbetegedés, miközben az oltás nem olcsó. Dunaharaszti Város Önkormányzata elkülönített egy keretet abból a célból, hogy a rászoruló családok is hozzájussanak a vakcinákhoz.

Örömmel tájékoztatom a tisztelt szülőket, hogy az idei évben tovább bővítjük prevenciós programunkat: önkormányzatunk megszervezi a rotavírus elleni védekezést és oltáskampányt indít a gyermekorvosok és a védőnők bevonásával. Ez ellen a különösen agresszív, a csecsemőket és kisgyermekeket különösen megviselő vírus ellen három oltást kell beadni, ezek gyógyszertári ára – darabonként - kb. 15.000 forint. A gyógyszergyárral való eredményes tárgyalásunk eredményeképpen önkormányzatunk olcsóbban jut hozzá a vakcinákhoz, ez azonban még így is elérhetetlen lehet a nehéz anyagi helyzetben lévő, rászorult családok számára. Ezért részükre az oltásokat ingyenesen biztosítjuk, és az oltás beadásának díját is átvállaljuk. A részletekről a védőnők személyes tájékoztatást nyújtanak majd.

Dr. Szalay László polgármester

Dr. Bereczki Péter, egészségügyért felelős alpolgármester

Horváth Jenő, a szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke

Tisztelt Dunaharaszti Szülők!

Önkormányzatunk az idei évben is megszervezi és finanszírozza a méhnyakrákot és egyéb, nemi szervi daganatokat, szemölcsöket okozó humánpapillóma-vírus (HPV) elleni védekezést a hetedik osztályos fiúk körében (a lányok oltását az állam szervezi). Mint ismeretes, évek óta folytatjuk ezt az oltáskampányt annak érdekében, hogy a felnövő korosztályok ne fertőződjenek meg eme halálos kór okozójával.

Az oltásokat a korábbi évekhez hasonlóan a házi gyermekorvosok adják be a jelentkezőknek, ezeket az alkalmakat az iskolavédőnők szervezik meg. Sikerült az elmúlt évben továbblépnünk a védekezés hatékonyságát illetően, így idén is a vakcina továbbfejlesztett változatát adjuk be a jelentkezőknek. A Gardasil-9 vakcina a vírus 9 törzse ellen nyújt megnyugtató védelmet, szemben a korábbi oltással, mely a vírus 4 törzse ellen volt hatásos. Ugyanazon gyár termékeiről van szó, a kutatások során sikerült az oltóanyagot továbbfejleszteniük. Újdonság még, hogy ebből a vakcinából két oltás is elég, míg a korábbiból hármat kellett beadni.

Az oltóanyag többet tud tehát, ennek megfelelően drágább is, mint a korábbi vakcina. Ebből a szülők azonban nem érzékelnek semmit, mert ezt az oltáskampányt az önkormányzat továbbra is 100%-ban finanszírozza. Úgy gondoljuk, gyermekeink egészségénél nincsen fontosabb!

+ egy cikk a rotavírusról:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/1025/a-rotavirus-fertozes

Twitter megosztás Google+ megosztás