2024. április 26.
Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

Középpontban a költségvetés

2015. február 10. kedd

Dr. Szalay László polgármester beszámolt a 2015. évi tervekről, majd kérdésekre válaszolt.

Dr. Szalay László köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette az önkormányzat 2015. évi költségvetésének tervezetét. A bevételi oldalon egyre csökkenő részt jelentenek az állami támogatások, a helyi adók szerepe, jelentősége viszont – különösen az iparűzési adóé – egyre nagyobb. Ezek mértékén az önkormányzat nem változtat, kímélve a helyi vállalkozásokat és a lakosságot is.
A kiadások körében a legnagyobb tétel az intézmények működtetése, ezt követi a kötelező feladatok – tömegközlekedés, zöldterület-fenntartás, csapadékvíz-elvezetés, útfenntartás, köztemető, stb. – biztosítása. Az önkormányzat az idei évben is jelentős támogatásban részesíti a civil szervezeteket, egyházakat, nemzetiségi önkormányzatokat. Amellett, hogy jelentős összeget helyez tartalékba a képviselő-testület, 2015-ben is jut pénz fejlesztésekre, beruházásokra.
Két olyan fejlesztés indul meg hamarosan, melyekre 100%-os uniós támogatást, 90 millió forintot nyert el az önkormányzat, ezek pedig a Kőrösi iskola és a Hétszínvirág óvoda napelemekkel való ellátása. Az iskolák telítettsége miatt felújítják a kollégium épületét a csatorna partján, itt tantermeket alakítanak ki és a közlekedést is megoldják. Gyalogosokat segítő vasúti átjáró és járda épül a Határ útnál, a Némedi úton megkezdődik az út menti parkolók kialakítása, a Bezerédi utca teljesen megújul úgy, hogy a környék vízelvezetését is megoldják. A tavalyi évben a református templom felépítéséhez járult hozzá az önkormányzat, idén a ligeti katolikus templom megvalósulásához járul hozzá 10 millió forinttal a testület. A jövő megalapozását szolgálja, hogy komoly forrást kap a tervezés: az önkormányzat szeretné a későbbiekben élővé tenni a Kis-Duna holtágát és futópályát álmodtak a Sport-szigetre.
A polgármester összefoglalóan elmondta, hogy stabil, előretekintő, biztonságos költségvetése lesz a városnak 2015-ben.
Ezt követően a hallgatóság soraiból tettek fel kérdéseket dr. Szalay Lászlónak (a válaszokat dőlt betűvel közöljük). Dudás István a Baktay utca 13.-ból a Kegyeleti Parkban lévő kiszáradt fákra hívta fel a figyelmet, mert azok szerinte veszélyesek a gyerekekre. A csapadékvíz elvezetése sincs megoldva, ezért szemlére hívja az illetékeseket. A szemlét megtartjuk, Karl József alpolgármester fog kimenni. Velkei Károly arról érdeklődött, vezet-e be új adót az önkormányzat, így például földadót, lesznek-e kerékpárutak, járdajavítások, ki lesz-e javítva a Sport-szigeten a sétány, épülnek-e zajfalak, és hogyan érint minket a tervezett vasútépítés. Megköszönte ugyanakkor a falugazdásznak biztosított ingyenes helyiséget és a templomépítéshez való hozzájárulást. Új adót nem vezetünk be és a régieket sem emeljük, készül a közlekedési koncepció, amiben próbálunk kerékpárutakat kijelölni, például a Némedi úton, a sétányt megjavítjuk, a z M0-ás mellett a beruházó megépíti majd a zajfalat, de az 51-es út mellett erre kevés az esély, mert rengeteg pénzbe kerülne. Valóban tervezi a MÁV egy gyorsvasút építését ezen a vonalon, de az várhatóan elekrüli a várost.
Bezerédi Gábor a Felső-Duna utcából arra volt kíváncsi, hogy a csökkenő állami szociális juttatásokat pótolja-e az önkormányzat, és lesz-e közvilágítás a Lidl és az Aldi környékén. Az önkormányzat növeli a segélyekre fordított forrásokat, a közvilágítást a szolgáltatóval együtt megvizsgálják. Egy felszólaló a Máv-Alsóról megköszönte az önkormányzat dolgozóinak, a rendőröknek és Knapp Tibor képviselőnek a segítséget, amit nyújtanak, de jelezte, hogy a Pitypang utcát tönkreteszik a kisteherautók és a Király köz is hepehupás. Az utakat meg fogjuk javítani. Szalma Ildikó a Kossuth utcából egy, a telkét sújtó csapadékvíz-elvezetési problémára hívta fel a figyelmet. Meg fogjuk nézni, helyszíni bejárás lesz. Hargitai Péter azt kérdezte, hogy a parti sáv szennyvíz-elvezetését kiépítő cég eltakarítja-e hulladékát a Sport-szigetről, és fizetnek-e közterület-foglalási díjat. Ez egy uniós beruházás, amely végigfut a Kis-Duna mentén, nagyon fontos, abszolút közérdek, fura lenne tőlük díjat szedni. A területet természetesen helyre kell állítani.
Végül, mint minden évben, Almási Imre zárta a sort. 2014. október 24-én nem volt gyógyszertári ügyelet. A Dunaharaszti Hírek októberben tudósított a szeptemberi lomtalanításról. A központi Hév-állomás környékén nincsen P+R parkoló és nyilvános WC sem, ez ügyben már kereste a BKK-t is. A Mindszenty-Arany utcák kereszteződése baleseti góc, valamit tenni kéne már. Megköszönte viszont Németh Károly műszaki irodavezető és a Zöld Korona munkáját, akik rendet raktak az Elmű borzasztó űrszelvény-gallyazása után. A gyógyszertárak nem hozzánk tartoznak, az újság hibájáért vállaljuk a felelősséget. Az Elmű alvállalkozója valóban barbár módon végezte ezt a feladatot, ezért most már mi csináljuk. A központban nincs hely P+R parkolóra, de a felső megállónál kialakított egy ilyet az önkormányzat, ott van lehetőség letenni az autót. A kereszteződés belátható, óvatosabban kell vezetni.
Több kérdés nem lévén, a polgármester megköszönte a részvételt, és bezárta a közmeghallgatást.
 

Twitter megosztás Google+ megosztás