2024. április 26.
A Városháza jelentkezik

Ülésezett a képviselő-testület

2014. november 24. hétfő

Személyi változás a DV Kft.-nél, bővül az ingatlanvagyon, támogatják a Kisduna TV-t. Testületi ülés, minden itt.

Az ülés kezdetén dr. Szalay László polgármester emlékeztetett arra, hogy egy héttel korábban, rendkívüli ülés keretében Andrásik Sándor letette a képviselői esküt, és szintén esküt tettek a bizottságok nem képviselő tagjai is.
Napirend előtt kért szót Kücsön Sándor, aki beszámolt a vagyonnyilatkozatok ellenőrzését végző bizottság munkájáról. Elmondta, hogy mind a polgármester, mind a képviselők időben leadták nyilatkozataikat. A bizottság alelnököt is választott, Fényes István személyében.
Dr. Szalay László polgármester beszámolt a két ülés közt eltelt időszak munkájáról:
1.    A kollégium tervezési munkáihoz szükséges helyszíni feltárások megtörténtek. A Nemzeti Sportközpontok (NSK) által megbízott tervezővel közösen az engedélyezési hatósággal egyeztettünk. A vázlattervek elkészültek, az alaprajz kialakítását véglegeztük. A komplex akadálymentesítés érdekében rehabilitációs szakmérnökkel a helyszínen egyeztettünk. Az engedélyezési és kiviteli tervek átadása 2014. december 15.-e és mivel a tervek tekintetében az egyeztetés az NSK-val folyamatosan történik, így a tervek szerint a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás elindítása 2014. december 20-áig megtörténik. Megrendeltük az 510-es út és a kollégium közötti területnek a geodéziai felmérését, annak érdekében, hogy az iskola gyalogos megközelítésére a járda nyomvonalát a tervezők meg tudják határozni. Az ingatlan előtt parkolási lehetőségek biztosítására és a kisbuszok megfordulását biztosító területek kialakítása is tervezés alatt van.
2.    A Rákóczi utca 1-3. ingatlanon, az utcafronton található épület lapos tetejének szigetelése elöregedett és az őszi esőzéseknél már a tantermek mennyezetén is megjelent a beázás. A foltszerű felújítás már műszakilag nem volt megoldás, így a teljes tetőfelület szigetelését elkészítettük a csapadékvíz-elvezető rendszer cseréjével együtt.
3.    A Rákóczi utca 1-3 szám alatti ingatlanon lévő kézilabda pálya aszfalt burkolatát javítottuk és a pályát újrafestettük. A gyepszőnyeg telepítése után megmaradt kisebbik aszfalt pályán a kosárlabdapalánkokat felújítottuk.
4.    A Napsugár Óvodában a kerti játszóeszközök ütéscsillapító gumifelületeit cseréltük.
5.    A Szivárvány Óvoda csaptelepeit víztakarékos eszközökkel láttuk el.
6.    A Hunyadi János Általános Iskola Földvári utcai sportudvara körüli kerítést javítottuk és a pálya környezetében a balesetveszélyes részeket megszüntettük.
7.    A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Hunyadi János Általános Iskola ebédlőibe új terítőket és székeket szállítottunk.
8.    A város parkjaiban és közintézményeiben közmunkások közreműködésével folyamatosan zajlott a zöldhulladék gyűjtés.
A testület ezt követően sürgősségi előterjesztések megtárgyalásával folytatta munkáját.
A testület tudomásul vette, hogy Dunaharaszti Város Településszerkezeti terve, Helyi építési szabályzata és szabályozási tervének felülvizsgálata, módosítása tárgyában a tervezettel kapcsolatban a partnerségi egyeztetés során a partnerektől javaslat, észrevétel, vélemény, ellenvélemény nem érkezett, ezért a partnerségi egyeztetést lezárta és a partnereket az egyeztetés további szakaszaiban és az elfogadási szakaszban egyaránt a tervezethez hozzájáruló partnernek tekinti. A Képviselő-testület felkérte a Polgármestert, hogy gondoskodjon a tervezet végső szakmai véleményezési szakaszára bocsátásáról. Elfogadták ugyanakkor Dunaharaszti Város Településszerkezeti terve, helyi építési szabályzata és szabályozási tervének felülvizsgálata, módosítása tárgyában a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 38. § alapján beérkezett véleményeket és az azokra adott, jelen határozat mellékletébe foglalt önkormányzati válaszokat. A Képviselő-testület felkérte a főépítészt, hogy a szükséges módosítások terven történő átvezetéséről gondoskodjon.
Ezen napirendi ponttal kapcsolatban Knapp Tibor még az ülés kezdetén megkérdezte, hogy mi indokolja a sürgősséget, amikor a folyamat végső lezárásának határideje 2015. december 31. Pethő Zoltán jegyző elmondta, hogy a szakhatóságok eljárása következik most, ami sok időt vesz igénybe, ezért jól jön ez a plusz egy hónap. Knapp Tibor egy elírásra is felhívta a figyelmet, majd jelezte, hogy egyes helyrajzi számokat nem talál a térképen. Tájékoztatást kért a főépítésztől, aki elismerte, hogy a térképen valóban nem látszik minden helyrajzi szám. Hajdu Zsolt megjegyezte, hogy szerencsésebb lenne, ha a szakbizottság a sürgősségi előterjesztéseket is meg tudná tárgyalni.
A testület megtárgyalt egy másik sürgősségi előterjesztést is. Ennek előzménye az volt, hogy Dunaharaszti Város Önkormányzata helyi közutak építése, felújítása céljára 241.788.040,- Ft  összegű, csapadékvíz-elvezetési munkák céljára 58.211.960,- Ft összegű (összesen 300.000.000,- Ft összegű) kölcsönszerződést kötött az OTP Bank Nyrt-vel. Az ügylet kormányengedély köteles, a kölcsönszerződés hatálybalépésének feltétele az engedély megléte. Az Önkormányzat 2014. március 17-én engedély iránti kérelmet nyújtott be a Kormány részére. A kormányengedély a Magyar Közlöny 2014. évi november 20-ai 158. számában jelent meg. A beruházások összköltségének változása miatt a Kormány a csapadékvíz-elvezetési munkákra 92.948.633,- Ft, az útépítési munkákra 207.051.367,- Ft (két részletben 2014. évben 103.525.684,- Ft 2015. évben 103.525.683,- Ft) hitel felvételét teszi lehetővé, ezért szükségessé vált az eredeti szerződés módosítása. A képviselő-testület a hitelszerződések módosítása érdekében a szükséges határozati javaslatokat elfogadta.

A képviselő-testület – titkos szavazást követően - kinevezte a Dunaharaszti Vagyongazdálkodási Kft. új ügyvezető igazgatóját, Janák Farkast. A váltásra az előző ügyvezető, Hargitai Péter nyugdíjba vonulása miatt volt szükség. Mind a polgármester, mind a szakbizottságok elnökei jelezték, hogy a kinevezés 1+1 évre szól, és kompromisszum eredménye. Knapp Tibor jelezte ugyanis a bizottsági ülésen, hogy az eredeti kinevezési javaslat határozatlan időre szólt, de szerinte a DV Kft. tevékenysége kiüresedett, lehet, hogy össze kéne vonni a másik önkormányzati céggel. A személyi kiadások – ügyvezető, könyvelő, felügyelő-bizottság – 10,5 millió forintot tesznek ki. Dr. Szalay László hozzátette, hogy kap új feladatokat is a cég, és az új ügyvezető feladata az lesz, hogy a kétéves kinevezése alatt felmérja a szükséges változtatásokat.
A testület ezt követően módosította az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendeletét, majd jóváhagyta a rendeletben foglaltak végrehajtásáról szóló, 3. negyedéves beszámolót. Ezeket a szakbizottságok egyhangúan támogatták.
A képviselő-testület a következő napirendi pontban döntött arról, hogy sport célú hasznosításra bruttó 25.000.000,- Ft vételárért megvásárol a Kisduna Ipari Szövetkezettől a Városháza szomszédságában fekvő ingatlanból 1118 m2 területrészt akként, hogy telekalakítással vegyes adásvételi szerződést köt a Kisduna Ipari Szövetkezettel. A vásárlás fedezetét az adótöbblet-bevétel biztosítja, tette hozzá Pethő Zoltán jegyző. A szerződés a telekalakítást engedélyező földhivatali határozat jogerőre emelkedése napján lép hatályba. Az ügylettel kapcsolatos költségekből az értékbecslés és a telekalakítás költségeit az Önkormányzat, míg a szerződés elkészítésével és az ingatlan-nyilvántartási képviselettel, valamint az ügyvédi letéttel felmerülő ügyvédi munkadíjat a Kisduna Ipari Szövetkezet viseli majd.
A képviselők döntöttek arról, hogy újabb három évre szerződést kötnek a Dunaharaszti Ipartestülettel az általuk működtetett Kisduna Televízióval kapcsolatos kérdésekben. A testület műsoridőt vásárol a televíziótól 9,2 millió forint + ÁFA összegben, a műsorszolgáltatást pedig évi 24.150.000.- forinttal támogatja. Ez 15%-os emelkedést jelent a korábbi támogatáshoz képest, oka pedig az, hogy miközben a költségek folyamatosan nőnek, a pályázati lehetőségek folyamatosan csökkennek. A szakbizottságok egyhangúan támogatták az előterjesztést.
A testület ezután jóváhagyta a város nemzetiségi önkormányzataival (bolgár, német, roma) kötendő együttműködési megállapodásokat, melyeket korábban a nemzetiségi testületek már szentesítettek. Pethő Zoltán elmondta, hogy a német testületből Mannheim Lénárd lemondott, a sorban következő Zwick András szintén, így Gyarmati Attila lett a képviselő, ő már le is tette az esküt.
A képviselők megszavazták a 2015. évi belső ellenőrzési ütemtervet, elfogadták a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, valamint a peres ügyekről szóló beszámolót, majd a Hétszínvirág Óvoda beszámolóját. Itt Hajdu Zsolt elmondta, hogy a Szivárvány Óvoda megnyitásával véglegesen megoldódott a férőhely-probléma. 40 csoportban közel 1000 gyerek jár jelenleg Harasztin óvodába. Hajdu Zsolt megköszönte mindenki munkáját, aki a gyerekekkel foglalkozik. A Mese Óvoda beszámolóját decemberben újra tárgyalja majd a testület, a vezetőt kiegészítésre kérték fel. Támogatták a Baktay Ervin Alapítvány a Keleti Művészetekért kérelmét (Hajdu Zsolt elmondta, hogy a Baktay-féle Huckleberry Finn-fordítás megjelentetéséről van szó), és döntöttek arról, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat a Német Nemzetiségi Tájház állagmegóvási munkálatai elvégzésének támogatására.
Az ülés végén a polgármester meghívta a város lakosságát az adventi ünnepségre, és jelezte, hogy Sziráki György lemondott a gimnázium igazgatói posztjáról, utódját majd a KLIK nevezi ki. Hajdu Zsolt is szót kért, és elmondta, hogy a Bursa Hungarica pályázatok ügyében a döntések megszülettek, az érintetteket tájékoztatni fogják.

A határozatok pontos szövegét - a jegyzőkönyv elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.

Twitter megosztás Google+ megosztás