2024. április 26.
Sikeresen zárult a közbeszerzési eljárás

Megkezdődhet az új óvoda építése

2013. szeptember 19. csütörtök

A képviselő-testület rendkívüli ülést tartott, és eredményesen zárta le a közbeszerzési eljárást, így elindulhat az építkezés. Határoztak arról, hogy az áremelések miatt egy kisebb mértékű emelés szükséges a közétkeztetésben. Nagy lépést tettek afelé, hogy a hulladékkezelést egy tisztán önkormányzati tulajdonú cég végezze a jövőben.

A képen a Hétszínvirág Óvoda egyik csoportszobája látható.

A képviselő-testület végre győztest hirdethetett az új óvoda felépítését célzó közbeszerzési eljárásban. Dr. Szalay László polgármester és Pethő Zoltán jegyző ismertették az állami szervek által történő engedélyeztetés és a közbeszerzési eljárás meglehetősen hosszadalmas és bonyolult folyamatát, amelynek során eljutottak addig, hogy a testület végre megnevezheti a győztest. Három ajánlattevő közül végül a legalacsonyabb árat kínáló Rekon Zrt. nyerte el a megbízást, nettó 413.878.858 Ft + ÁFA ajánlatával. Ez több, mint a költségvetésben szereplő összeg, de dr. Szalay László előzetesen úgy nyilatkozott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felé, hogy ezt a különbözetet a város biztosítani tudja. Ezt meg is tette a testület, amely a jövő évi költségvetés terhére fedezetet vállalt erre az összegre, az óvodaépítés fontosságára való tekintettel. Pethő Zoltán hozzátette még, hogy az ajánlat az anyagárak emelkedése miatt tartalmaz többletet, a munkadíj viszont kevesebb a vártnál.
A képviselő-testület egyhangú igennel fogadta el az előterjesztést.
A képviselő-testület ezután a gyermekétkeztetés díjának kérdéskörét tárgyalta meg. Itt közel két éve nem történt díjemelés, ami most már sok szempontból elkerülhetetlenné vált. Pethő Zoltán elmondta, hogy folyamatos nyersanyagár-emelések történtek ezalatt, de a Humán Szolgáltató Intézmény vezetője nem tett javaslatot korrekcióra. Az elvárások is emelkednek, egyre több zöldséget, gyümölcsöt, halat kell adni a gyerekeknek, ez egyre többe kerül. A korábban kötött közbeszerzési eljárások tavasszal lejártak, új ajánlataikban a szállítók már érvényesítették az áremelések hatásait. Az egésznapos iskola bevezetése miatt többen étkeznek az intézményekben, ugyanakkor sok rászoruló gyermeket támogat az önkormányzat, ők kedvezménnyel vagy ingyen esznek.
Gondot okoznak a kintlévőségek is, sok szülő „elfelejti” a díjat befizetni, növelni kell tehát a díjbeszedés hatékonyságát is. A gimnáziumban a normák túlzóak voltak, ezen is változtatni kell. Drscsákné Kerekes Gabriella kérdéseire Pethő Zoltán válaszolt. A lisztérzékenységben, vagy egyéb táplálékallergiában szenvedő gyermekek már most is támogatást kapnak az önkormányzattól. A bölcsődében az egésznapos ellátásért fizetendő 10 ezer forintos havidíj nem sok, tekintve azt a tényt, hogy ezzel a szülő válláról minden gondot leveszünk, és azokon a településeken – így pl. Taksonyban -, ahol csak magánbölcsőde működik, 60-70 ezer forintot fizetnek a szülők havonta.
A testület egyhangú igennel döntött arról, hogy a bölcsődében, az óvodákban és az általános iskolákban 5,9 %-kal, a gimnáziumban és a felnőttek körében (pedagógusok, közszolgák) 9,8%-kal emeli a díjakat.
A képviselők ezt követően a hulladékszállítással és -kezeléssel kapcsolatos előterjesztéseket tárgyaltak meg. Dr. Szalay László elmondta, hogy a jogszabályok változásai miatt 100%-os önkormányzati tulajdonú céget célszerű létrehozni a közszolgáltatás végzésére (ez a már létező Multi-DH Kft. lenne), ezért arra tett javaslatot, hogy a Multiszint Kft.-nek a Multi-DH Kft.-ben meglévő 49%-os üzletrészét vásárolja meg az önkormányzat, majd az így teljesen tulajdonába került céggel kössön 5 évre szerződést a tevékenység folytatása céljából.
A feladatot tehát az önkormányzat cége végezné majd, az eddigi, jó színvonalon, azon az áron, amit az állam meghatároz (a szemétszállítás már most is hatósági áras szolgáltatás).
Knapp Tibor a lehetséges igazgató személyére, és az induláshoz szükséges anyagi forrásokra kérdezett rá. A polgármester jelezte, hogy a Multi-DH Kft. jelenlegi igazgatóját, Módis Viktort szeretnék megbízni továbbra is, ha az önkormányzat feltételeit elfogadja. Az engedélyek rendben vannak, de sok pénz és sok munka kell még az induláshoz. A meglévő eszközök (pl. kukásautók) is használhatók, de Pethő Zoltán elmondta azt is, hogy várhatóan eszközbeszerzési pályázatokat fog az állam kiírni. Drscsákné Kerekes Gabriella kérdésére, miszerint bevezethető-e a súly szerinti fizetés, a polgármester azt válaszolta, hogy erre a közeljövőben nem lát lehetőséget, mert hatalmas pluszkiadással járna, miközben a hatósági ár miatt várhatóan nem lesz olyan bevétele a társaságnak, amit erre fordíthatna.
A képviselők a hulladékkezeléssel kapcsolatos előterjesztéseket egyhangú igennel megszavazták.
A határozatok pontos szövegét - a jegyzőkönyv elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.

Twitter megosztás Google+ megosztás