2024. április 26.
Költségvetés, díjrendelet

Ünnepi ülés a Kúriában

2011. december 20. kedd

"Minden a pénz körül forgott" a képviselő-testület ez évi utolsó ülésén: a képviselők elkezdték a költségvetés tárgyalását. Kiderült: a válságos idők közepette Dunaharaszti pénzügyi helyzete továbbra is stabil és a következő évben is az lesz.

Az ülés Pékó Zoltán napirend előtti felszólalásával kezdődött. A Kálvária-domb melletti területen történt fakitermeléssel kapcsolatban hívta fel a figyelmet azokra az aggályokra, amelyeket a terület élővilágával kapcsolatban dr. Sziráki György, az MTA doktora megfogalmazott. Dr. Szalay László válaszában elmondta, hogy dr. Sziráki György és néhány civil szervezet kezdeményezte két terület helyi védettség alá helyezését. Az Alsónémedi felé eső területet a testület novemberben védelem alá helyezte, és valószínűleg ez fog történni a csatorna partján található résszel is, ahol a tulajdonos folytatott – jogszerűen – fakitermelést. Őt egyébként a hivatal tölgyerdő telepítésére kötelezte, a hatályos jogszabályoknak megfelelően.
Knapp Tibor – szintén napirend előtt – egy tanár-diák konfliktusra hívta fel a figyelmet, amely az érintett pedagógus szerződésének felbontásával végződött. Nehezményezte, hogy csak az egyik fél lett az ügyben meghallgatva, és a pedagógus talán igazságtalanul lett elbocsátva. A szülők szerint a tanár kiváló munkát végzett. Dr. Szalay László megjegyezte, hogy a szóban forgó pedagógus nem volt az iskola állományában, megbízási szerződéssel foglalkoztattuk, így az igazgató jogszerűen bontotta fel a szerződést. Hajdú Zsolt ugyanakkor megjegyezte, hogy a tanárok presztízse nagyon alacsony, és nem lenne szerencsés, ha ebből az esetből azt szűrnék le sokan, hogy egy magatartási kérdés miatt el lehet egy tanárt távolítani.


A testület ezt követően elfogadta a Városi Bölcsőde, illetve a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat szervezeti és működési szabályzatát és szakmai programját, majd elbírálta az utóbbi intézmény vezetői posztjára érkezett – egyetlen – pályázatot. A megbízást Paréj Józsefné kapta, aki jelenleg is – közmegelégedésre – ellátja ezt a feladatot. A képviselők döntöttek egy közbeszerzési eljárás (élelmiszer nyersanyag-beszerzés) megindításáról, majd engedélyezték a Humán Szolgáltatónak, hogy többletbevétele terhére informatikai eszközöket vásároljon a háziorvosi rendelő, illetve a védőnők számára.
A testület megalkotta az új helyi adórendeletet és behajtási-, illetve ellenőrzési ütemtervet fogadott el. Kücsön Sándor, a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy érdemi változások nem történtek, csupán az országgyűlés által elfogadott módosításokat vezettük át.


A képviselők ezt követően a helyi buszközlekedés témáját vették napirendre. Knapp Tibor szerint a jegy- és bérletárak, valamint a cég részére az önkormányzat által adott támogatás emelésének mértéke nincsen számokkal megfelelően alátámasztva. Pethő Zoltán jegyző válaszában elmondta, hogy a dolgozói, nyugdíjas- és diákbérletek darabszáma egyaránt stagnál, ugyanakkor csökken az állami támogatás ebben a körben. Az eladott jegyek száma viszont zuhant. Az éjszakai (színházi) járatért önmagában kétmillió forintot fizetünk. Kücsön Sándor jelezte, hogy nagy volt a vita a pénzügyi Bizottság ülésén. A gázolaj ára egy éve 300, most 400 forint körül van. A cég az eddigi 23 milliós hozzájárulás helyett 29 milliót kér az önkormányzattól a jövő évre, mi 28 milliót ajánlunk. A polgármester emlékeztetett, hogy az önkormányzat könyvvizsgálója rendszeresen vizsgálja a cég könyvelését, és csak akkor fizetünk, ha ő azokat rendben találja. A testület végül elfogadta az előterjesztéseket.


A testület megtárgyalta az önkormányzat díjrendeletének tervezetét. Kücsön Sándor felhívta a figyelmet, hogy a DHRV KFt.-től tavasszal azt kértük, a 28%-os mértékű vízveszteséget szorítsák le. A társaság szerint ez 10%-on reális. 4%-os vízdíjemelést javasolnak a jövő évre, a Bizottság 3,55 %-ot javasol. Hajdú Zsolt örömének adott hangot az intézményi étkezés változatlanul hagyása miatt, Pethő Zoltán pedig megjegyezte, hogy a piaci helypénzt és a közterület-foglalás díját sem emeli az önkormányzat. A testület elfogadta a rendeletet.


Ezután került terítékre a költségvetés első olvasata. Dr. Szalay László felvezetésében elmondta, hogy szigorú, fegyelmezett gazdálkodásra van jövőre szükség, ezért az önkormányzat minden intézményénél 10%-kal csökkentik a költségeket. Kücsön Sándor szerint is indokolt az óvatosság, nem tudjuk, milyen lesz a külső környezet. A Bizottság szerint az anyag vitára alkalmas. Pékó Zoltán köszönetet mondott a jegyzőnek és a pénzügyi irodának a megfelelően előkészített anyagért, és kérte, hogy az előzetes kötelezettség-vállalásainkat rögzítsük (itt az útépítésekre utalt, amelyek jelenleg még nem szerepelnek az anyagban). A polgármester jelezte, valószínűleg mégsem kerül sor kötvénykibocsátásra az uszodaépítés érdekében, mert nagyon drága lenne. Knapp Tibor kért szót, és elmondta, hogy az állam által kiírt pályázaton (cégek támogathatják a látványsportokat, így a társasági adóból jelentős kedvezményt kapnak) a DMTK nyert, és már 24 millió forint támogatást szedett össze haraszti vállalkozásoktól. Indítványozta, hogy ennek felével csökkentsék a klub támogatását. A szakbizottság ezt előzetesen támogatta. A polgármester szerint ez „büntetés” lenne azért, mert jól dolgoztak. Ne így csökkentsük a támogatást, hanem lépjünk vissza ugyanúgy 10%-ot, mint a többi területen. Fényes István egyáltalán nem csökkentene. Hajdú Zsolt szerint is az a jó irány, ha a klub önállósodik, és egyre több szponzori pénzt von be az önkormányzati támogatás helyett. Knapp Tibor szerint is az önállósodás felé kell haladni, ez az állami támogatási forma nem a legszerencsésebb. Pethő Zoltán szerint is az a korrekt, ha itt is visszalépünk 10 %-ot. A szavazásokon végül egyik változat sem kapott többséget, így maradt a 69 milliós előirányzat.
Hajdú Zsolt röviden áttekintette a koncepciót. Helyes a szociális keret 10%-kal való megemelése (ez a terület a kivétel), a tanulmányi ösztöndíjakat sem csökkentjük, a civileket 12,5 millió forinttal támogatjuk. De nem tudjuk, mikor veszi át az állam az oktatási intézményeket, 3 éves kortól kötelező az óvoda, bővítenünk kell, bölcsődét is építünk. Dr. Szalay László hozzáfűzte, hogy új szemléletű a költségvetés, most nem írjuk bele a „vágyainkat”, nincsenek jelenleg pályázatok, nem engedi az állam a hitelfelvételt, ezért nem szerepeltetjük még az útépítéseket. Meg kell fontolnunk a bölcsőde építését, viszont az óvodabővítést megcsináljuk.
A testület támogatta a Hajdú Zsolt által benyújtott módosító indítványokat, majd Pethő Zoltán elmondta, hogy a napokban teljesült az éves adóbevétel-tervezetünk. Mivel a Parlament által elfogadott adótörvények csökkentették a kedvezményeket, így jövőre 35 millióval több bevételre számíthatunk. Az útépítéseket a következő olvasatra betervezzük. A következő ütem 260 millió forintba (plusz a vízelvezetés 90 milliója) kerül.


A képviselők elfogadták a mezőgazdasági tanácsnok beszámolóját, 200 ezer forint előleget nyújtottak a bolgár kisebbségi önkormányzatnak a jövő évi támogatásuk terhére, és felmondták az önkormányzat tagságát a Kisdunáért Önkormányzati Társulásban.
Záró napirendként a polgármester jutalmazása került sorra. Knapp Tibor szerint a dolgát végzi, ezért nem jár jutalom, ezen is takarékoskodjunk. A testület végül 8 igen, 4 nem szavazat mellett megszavazta dr. Szalay László jutalmát, ezzel köszönve meg munkáját.


A részletes jegyzőkönyvet – annak elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.

Twitter megosztás Google+ megosztás