2024. április 26.
Hegyeket mozgat meg az összefogás

Megtisztították a várost

2011. május 4. szerda

Hegyeket mozgat meg az összefogás - ezúttal szeméthegyeket. Szívet melengetően sikeres volt a Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesülete által szervezett akció: 1500-an (!) fogtak zsákot, húztak kesztyűt és szedték a szemetet a városban.

Az iskolások külön akciótervvel és térképpel a kezükben haladtak és szedték össze a szemetet. A vidám gyerekcsapatok munkájuk végeztével fáradtan, kimelegedve, a tavaszi napsütéstől kicsit lepirulva fogyasztották el csokijukat és ásványvizüket, bízva abban, hogy a gyerektársaik és felnőttek előtt jó példával járnak elő.


Április 30-án reggel 4 helyszínen várták az egyesület tagjai a felnőtt lakosságot, hogy csatlakozzon a várostakarításhoz. A helyi civilszervezetek közül többen is fontosnak tartották ezt az akciót, így egységesen csatlakoztak. Elindulás előtt egyeztették, melyik útvonalon haladnak. Az egyénileg csatlakozók is rögtön egyetértve alkottak egy - egy csapatot, akik határozott tervekkel álltak elő és elindultak a Csati parton, majd a Kálvária domb mögötti erdős részen, és megtisztították a területet.  A DMTK evezősei - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Dunát vállalták. Munkájukat a Duna-parton fejezték be, ahol egy közösen főzött paprikás krumpli elfogyasztása után focival, játékkal, beszélgetéssel töltötték az időt a kellemes tavaszi napsütésben.

Az egyesület tapasztalatai szerint a belterületi utcák sokkal tisztábbak, mint néhány éve. A külterületeken is mérhetően kevesebb a szemét, de vannak területek, amik a takarítás után szinte azonnal megtelnek szemétkupacokkal! Ezen területeink miatt van igazán szükség az összefogásra! 



Köszönet illeti az iskolaigazgatókat, pedagógusokat, az iskolák tanulóit, az egyénileg csatlakozókat, a LAVE, a TEA, az Alkotók egyesülete, a Református Egyház, a Baptista Gyülekezet tagjait, a Bethlen Gábor utcai lakókat, Horváth Jenő képviselőt, a Nagycsaládosokat, a Magyarok Szövetségét, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat ificsapatát és nevelőiket, a DMTK evezős szakosztályának tagjait és vezetőit.


Külön köszönet:
- a Gebrüder Weiss Kft-nek, amely 500 db szemetes zsák megvásárlásával szponzorálta az egyesületet;

- a DHRV Kft-nek, amely 100 db szemeteszsákkal, munkakesztyűkkel, és az elszállítással támogatta a rendezvényt;

- az Önkormányzatnak, amely a gyerekek ásványvizéről és csoki formájában energiapótlásáról gondoskodott;

- Bajcsev Iván úrnak (Kőrösi Cs. S. u. 2.), aki 400 db virágpalántát ajánlott fel, amit a játszóterekre ültettünk ki;

 - a Strip Door Kft-nek, amely az ebéd alapanyagairól és az üdítőkről gondoskodott.

 

Drscsákné Kerekes Gabriella, Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesülete

Továbbiak az egyesület honlapján:

www.dhke.hu

 

Twitter megosztás Google+ megosztás