2024. április 26.
Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület

A legtöbb kérdés a közbiztonságot és a Fő út felújítását érintette

2010. február 17. szerda

Február 15-én került sor az évi rendes közmeghallgatásra a József Attila Művelődési Házban. Este 6 órára a díszterem nagy részét megtöltötték az érdeklődők. A képviselő-testület is teljes létszámban megjelent. A hagyományoknak megfelelően először dr. Szalay László polgármester ismertette az elfogadás előtt álló költségvetés főbb számait.

Az önkormányzat mértéktartóan gazdálkodik, sikeresen vészelte át a válság negatív hatásait annak ellenére, hogy az állami hozzájárulások jelentősen csökkennek 2010-ben (közel 130 millióval!), és várhatóan kevesebb lesz a helyi adókból származó bevétel is. Az intézmények működtetése és a városüzemeltetés biztosított, működésre nem kell hitelt felvenni. Az önkormányzat folytatja szociális-jóléti programjait, így a méltányossági gyermekétkeztetést, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, a méhnyakrák elleni védekezést; fenntartja a kislabort, támogatja a verseny- és a tömegsportot, valamint a civil szervezeteket.
Az uniós pályázatokon való sikeres szereplésnek köszönhetően fejlesztésekre is futja, nem is akármilyenekre. Amellett, hogy újabb 7 utca épül meg uniós pénzből és saját erőből, korszakos jelentőségű a Fő út és környékének teljes rekonstrukciója és a kapcsolódó beruházások, melyekhez 780 millió forintot nyert a város. Ezzel kapcsolatban sok kérdés hangzott el, melyekre a polgármester úr sorban válaszolt.
A templomkert megnyitásától féltette a Szent István-templomot és környékét az egyik hozzászóló. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a terület természetesen az egyház tulajdona marad, az önkormányzat megnyitja az érdeklődők előtt, és 21 millió forintból megszépíti azt, Szent István királyunknak pedig szobrot állít.  A tervet támogatja és példaértékűnek tartja az egyházközség és a váci püspökség  is. A későbbiekben az üzemeltetést is vállalja az önkormányzat.
A civil szervezetek méltó elhelyezését igényelte egy kérdező. Ez a pályázat keretében méltóképpen megvalósulhatott volna, hiszen az önkormányzat a német kisebbségi önkormányzat által használt Fő úti épületet szemelte ki erre a célra. Ez a beruházás a pályázat része volt, most elkészülhetett volna, de az engedélyeztetés a szomszédok egy részének egyet nem értése miatt meghiúsult. A Granárium épületének átkeresztelésére ötletpályázat kiírását javasolta egy felszólaló, mivel annak jelentése - magtár - nem méltó ehhez a különleges műemlék épülethez. A polgármester szerint az épületnek van becsületes neve - Laffert-kúria -, egyébként az idei évben ezt is újávarázsoljuk pályázati pénzből és önerőből.
A Sport-szigetre történő kulturált lejutást - mozgáskorlátozottaknak, kismamáknak is - az önkormányzat 40 millió forintos ráfordítással ebben az évben megoldja.
A közbiztonságot sok kérdező firtatta. Felvetették a Tesco áruház parkolójában történő sorozatos szabálytalan parkolást (a mozgássérült-parkolók elfoglalását), a rendőrök intézkedés közbeni nem megfelelő fellépését („bratyizását”, egy hozzászóló szóhasználatával), a nehézgépjárművek városon keresztül hajtását, a kijelölt gyalogátkelő-helyek veszélyességét. Farkas Péter őrsparancsnok elmondta, hogy nem tudnak mindenhol ott lenni, de az említett parkolókban nagyon sokat bírságoltak. A kamionok egy része (főleg a külföldiek) egyszerűen eltéved. Az pedig nem bratyizás, hogy amely konfliktusok esetében lehetséges, próbálnak békés megoldást keresni.
Elhangzottak észrevételek a helyi buszjáratokkal, a vízelvezetési problémákkal és a hóeltakarítás körüli anomáliákkal kapcsolatban is. A polgármester úr ígéretet tett arra, hogy ahol szükséges, ott a hivatal intézkedni fog a közeljövőben és megpróbálja orvosolni a felmerült problémákat.
A közmeghallgatáson ezúttal elmaradtak az elmúlt évek slágertémájával, az utak építésével – nem építésével kapcsolatos kérdések, a városban történt nagyarányú fejlesztéseknek köszönhetően. Ez a munka persze nincsen még kész, de – mint fentebb írtuk – az idei évben is 7 utca kap szilárd burkolatot.
Az ülést fél tíz tájban rekesztette be a polgármester.

Twitter megosztás Google+ megosztás