2024. április 23.

Tájékoztatás az új parkolási rendről

2020. november 2. hétfő

Dunaharaszti Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy Dunaharaszti Fő útján a Templom utcától a Mindszenty József utcáig, az Erzsébet utcában a Fő úttól a Petőfi Sándor utcáig, valamint a Baktay Ervin tér környezetében, a kihelyezésre kerülő parkoló táblák által határolt területen új parkolási rend – időkorlátos parkoló zóna – kerül bevezetésre.

Az időkorlátos parkoló zóna kialakításának fő célja, hogy a közintézmények és az adott területen lévő üzletek vendégköre a kialakított zónákban nagyobb eséllyel juthasson parkolóhelyhez.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a Fő úton és annak környezetében - az ott található üzletek kiszolgálására megépített - parkolóhelyeket elfoglalják azon, sok esetben a környékbeli településekről érkező autósok, akik itt szállnak fel a HÉV és a Volánbusz fővárosba tartó járataira.

Az Önkormányzat az elmúlt évtizedben P+R parkolókat épített saját költségén Dunaharaszti Felső Hév-állomásnál, valamint a Szent István Plébániatemplom mellett, a Volánbusz megállóinál.

Dunaharaszti Város vezetése elhatározta, hogy ezt a helyzetet nemcsak szigorítással, hanem új P+R parkolók kialakításával is orvosolja, így a zóna közelében dolgozók, valamint azok, akik útjukat tömegközlekedéssel folytatják – és eddig javarészt egész napra elfoglalták a parkolóhelyeket - ezután a zónán kívüli, kimondottan erre a célra létrehozott új parkolókban helyezzék el járműveiket.

Az új P+R parkolókat a Fő út 49. szám alatt, a régi gázcsere-telep helyén (19 parkolóhely) és a Sport-sziget bejáratánál, a korábbi Vasudvarban (43 parkolóhely) alakítjuk ki. A két helyszínen a gépkocsik időkorlát nélkül lesznek elhelyezhetők. A parkolók környezetét zöldítjük, a Vasudvarnál 33 fát ültetünk ki. Ez utóbbi parkoló ugyanakkor azt a célt is szolgálja, hogy a Szigetre látogatók már itt letegyék járműveiket, és gyalog sétáljanak tovább a Duna felé.

Az időkorlátos parkolási rendszer jogszabályi háttérre támaszkodik, betartása minden gépjárművel közlekedőre vonatkozik.

Az időkorlát munkanapokon, hétfőtől péntekig 08:00 órától 16:00 óráig tart, és folyamatos kettő óra ingyenes várakozást tesz lehetővé. Az időkorlátos parkolóhelyeket a zónahatárokon közúti jelzőtábla jelzi.

Az időkorlátos várakozási helyszíneket az alábbi térképszelvényeken mutatjuk:

Baktay Ervin tér

Fő út (a korábbi Vasudvarban és a korábbi gázcseretelepen megépítendő új parkolók kékkel jelölve)

A KRESZ vonatkozó előírásai szerint, ahol a jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged, a várakozás megkezdésének időpontját a járművön a jármű szélvédő üvege mögött jól látható módon elhelyezett órán kell jelezni.

Parkolás kezdetét jelző óra

A szélvédő mögé elhelyezendő műanyag parkolóóra beszerezhető nyomtatvány-, vagy papír-írószer boltban.

A parkolás ellenőrzését és szankcionálását jogszabályi felhatalmazás alapján a rendőrhatóság és a közterület-felügyelet (Városi Rendészet) végzi.

Az ellenőrzés során szabálysértést követ el az, aki:

  • az órán későbbi időpontot rögzített, mint a parkolóhely elfoglalásának időpontja,
  • a parkolás időpontjától több idő telt el, mint a területen engedélyezett,
  • az óra nem került kihelyezésre, vagy az órán az időpont nem egyértelműen beazonosítható.

Az ellenőrzések során a járművekről fénykép-, illetve kamerafelvétel készül. Bizonyításra a terület köztéri kameráinak felvétele is felhasználható.

Az új parkolási rend bevezetésének kezdetétől, azaz 2021. január 01. –től a 2021. április 30.-ig tartó időszakra türelmi időt biztosítunk a lakosság részére, mely idő alatt egy adott gépjármű esetében 3 alkalommal történő felszólítást követően kerül csak sor bírság kiszabására. A felszólítások, bírság kiszabások nyilvántartásban rögzítésre kerülnek.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét és betartását.

Kiss Gergely jegyző

Twitter megosztás Google+ megosztás