2024. május 29.
82 éves korában itt hagyott minket Bajcsev Péter, a legendás bolgárkertész, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat oszlopos tagja, sokáig elnöke, a Nemezetiségekért Díj kitüntetettje, a dunaharaszti közélet megkerülhetetlen alakja. A következő sorokkal Tőle búcsúzunk.

Hát már nem találkozunk többé, drága Peti bácsi? Már nem tipegsz be többé hozzánk a hivatalba, legendás rövidnadrágodban, először mindig köszöntve a hölgyeket, udvariasan, azzal az alázattal vegyes kedvességgel, amit Tőled megszokhattunk, és utána, ha kértél valamit, azt mindig olyan tisztelettel tetted, hogy mi, a néhány évtizeddel fiatalabbak csak pirulhattunk bele... Bajszod alatt mosolyogva, mindig kedvesen, akár kint a piacon, akár az utcán, akár valamelyik bolgár ünnepen, vagy városi rendezvényen találkozva Veled, azt érezhettük, hogy ez az egyszerű, kétkezi ember bizony rengeteget tud az életről; tudja és ismeri a teremtő munka boldogságát, tudja a család fontosságát, és érzi a vár szavát: a bolgár kultúráét, amit őseitől kapott, és amit szenvedélyesen őrzött és vitt tovább egész életében.
Drága Peti bácsi, nem felejtjük el, ahogy megmutattad nekünk őseid szeretett óhazáját, ahogy közel hoztad hozzánk a kultúrát, a nyelvet, a táncot; ahogy őrizted a pislákoló lángot, sokszor hátadon cipelted megfogyatkozott népedet, és lassan Te magad is elfogytál, erőd egyre csökkent, és most mégsem hisszük el, hogy nincs tovább.
Mindig emlékezni fogunk Rád, nem felednek Téged a harasztiak, mert Te már része vagy ennek a mikrotörténetnek, amit itt együtt írunk mi, mindahányan.
Nyugodj békében, drága Peti bácsi!

KG

Bajcsev Pétert mind a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, mind Dunaharaszti Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Twitter megosztás Google+ megosztás