2024. április 19.

Tudják Önök, mi az az Arany Rozmaring?

2019. május 26. vasárnap

A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Tanácsának (Landesrat) kórusminősítő fesztiválja során kiosztható legmagasabb díj. Nos, ezt nyerte el a dunaharaszti Blumenstrauss kórus. Hommer Anna beszámolója.

Arany rozmaringos virágcsokor a színpadon

„Az Ecseri lakodalmas mintájára most egy sváb lakodalmast láthattunk” – mondta záróbeszédében a zsűri elnöke a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának május 19-én rendezett kórusminősítő fesztiválján. A Mözsön rendezett versenyen kórusunk, a Blumenstrauss kórus is a szakmai zsűri elé lépett, végül nem kevesebb eredménnyel térhettünk haza, mint a legmagasabb, „ARANY ROZMARING” minősítéssel.

Ideges várakozás, kéztördelés, aggódó tekintetek… Sok-sok türelmetlenkedéssel eltöltött perc, óra, és még mindig semmi eredmény - nagyjából így kell elképzelni egy kórusminősítő verseny legnehezebb pillanatait, hogy aztán kitörő örömmel fogadjuk a hírt: Arany Rozmaring. De mit is jelent ez az „Arany Rozmaring”? Egyrészt a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Tanácsának (Landesrat) kórusminősítő fesztiválja során kiosztható legmagasabb díjat (hiszen kizárólag maximális pontszámmal érhető el), de ugyanúgy jelenti hosszú hetek, hónapok, évek közös munkájának, egymás és a zene iránti tiszteletünknek, szeretetünknek eredményét.

Pontosan ezt éltük át mi is, a Blumenstrauss kórus tagjai az elmúlt hónapok során. Közös munkával, közös erővel készültünk a háromévente megrendezésre kerülő minősítő versenyre, hogy legjobb tudásunkkal képviselhessük Dunaharaszti városát. Műsorunk újítónak számított: magyarországi német népdalok segítségével egy hagyományos sváb esküvő előtti utolsó perceket mutattuk be a színpadon díszlettel, kellékekkel és nem utolsó sorban dramaturgiával. Csintalan gyerekek, komisz zenészek, unatkozó lányok és természetesen a menyasszony is szerepet kapott rövid darabunkban (a versenyben kiírt maximális műsoridő 10 perc volt). A közönség (és a zsűri) elsőként a velünk együtt fellépő Blümchenstrauss utánpótlás óvodás és kisiskolás korú tagjainak előadásától érzékenyült el, majd ámulva figyelték a menyasszony-öltöztetés pillanatait, végül előadásunk fináléját, a menyasszony és édesanyja búcsúját követően vastapssal köszönte meg produkciónkat.

A már említett várakozást és kéztördelést az eredményhirdetés követte. Jeney Erzsébet, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kiemelt zenei szerkesztője a zsűri elnökeként először a megjelent kórusokat, kórusvezetőket köszöntötte, majd röviden értékelte a nap folyamán bemutatott produkciókat. Záróbeszédében külön utalt kórusunkra, miszerint a minősítő fesztivál megkoronázása volt a tudományos igényességgel, alapos háttérmunkával összeállított műsor, ami a nemzetközileg is ismert Ecseri lakodalmas mintájára egy sváb lakodalmast hozott el a verseny színpadára. Ekkor érkeztünk el a díjak kiosztásához. Az izgalom egyre nőtt, ahogy haladtunk előre a minősítések sorában: ezüst, arany, kitüntetéses arany… és minket még mindig nem szólítottak. Ekkor már csak két kórus volt hátra, amikor is a másik együttes neve után az „Arany Rozmaring” kifejezés hangzott el. Torkunkban dobogott a szívünk, mert bár sejtettük a végeredményt – mégsem tudtuk elhinni. Végre elhangzott a mi nevünk is, majd a hihetetlennek hangzó „Arany Rozmaring” minősítés. Örömkiáltásainktól robbant fel a mözsi művelődési ház terme, miközben könnyeinknek keresztül, vadul tapsolva figyeltük, ahogy karnagyunk, Krausz Pál Ádámné Hommer Zsuzsanna és kórusunk alapító tagja, Bódiné Palyóv Edit átveszi a megtisztelő elismerést a zsűritől.

Bátran mondhatjuk, hogy kórusunk, a Blumenstrauss kórus immáron a legjobb magyarországi német énekkarok közé tartozik, de ez a nagyszerű eredmény sem jöhetett volna létre segítők, támogatók nélkül. Köszönjük a közreműködő zenészek, Kindlinger József (gitár), László Richárd (dob), Sax Bernárd (harmonika) és Valentin István (hegedű) munkáját; Hommer Csaba balettművész segítségét a dramaturgia és a színpadi mozgás kidolgozásában; Mecséri Rita és Hommer Lajosné segítő munkáját a Blümchenstrauss gyerekek koordinálásában, valamint olyan elengedhetetlen kellékek, eszközök, ruhák biztosítását, mint a rozmaring (Mecséri Rita) vagy a Blümchenstrauss lányok kockás szoknyája (Hommer Lajosné). Köszönjük Csendesné Fajta Éva és családja, Gyarmatiné Mannheim Anita, a BMI-Bundesministerium des Innern, a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Dunaharaszti Evangélikus Egyházközség, valamint a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat tárgyi és/vagy anyagi támogatását. Köszönjük családtagjainknak, barátainknak, ismerőseinknek és mindenkinek, aki támogatott minket, és gondolt ránk a felkészülés és a verseny ideje alatt. Nagy teher nehezedett minden kórustagunk élete párjára, szívből köszönjük támogatásukat, akik azon túl, hogy elviselték a hosszú próbák okozta „nélkülözést”, még az utolsó pillanatban is beugrottak, hogy díszletépítő munkásokként segítsék produkciónk megvalósulását!

Idén ünnepeljük kórusunk fennállásának 10. évfordulóját. Ezen alkalomból egy jubileumi évadzáró koncerttel készülünk, amit 2019. június 23-án a Laffert Kúriában tartunk. A koncerten többek közt bemutatásra kerül - Dunaharasztin első alkalommal - a kórusminősítő versenyen előadott műsorunk is, vendégfellépőnk pedig a dunaharaszti zeneiskola tanulóiból álló „Lustige Musikanten - Vidám Zenészek” zenekar lesz. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, a belépés díjtalan!

Hommer Anna

 

Twitter megosztás Google+ megosztás