2024. április 25.
Láthatóság, biztonság, nyugodt átkelés. Átadták az első okos zebrát városunkban, és mivel a teszt sikeres volt, hamarosan minden, a főútvonalakon elhelyezkedő gyalogosátkelőt ellát az Önkormányzat ezzel a korszerű rendszerrel.

Fényes István önkormányzati képviselő kezdeményezésére Dunaharaszti Város Önkormányzata - az országban az elsők között - úgy döntött, hogy a közlekedők biztonsága érdekében okos zebrákkal látja el a legforgalmasabb gyalogátkelőket a városban. Ezek észlelik az áthaladni készülő gyalogost, és az úttestbe épített érzékelők felvillanó, erős fénnyel figyelmeztetik az odaérkező autóst, hogy álljon meg.

Fényes István a polgárőrség vezetőjeként tapasztalta azt, hogy egyes gyalogátkelőknél - főként az esti órákban - előfordulhatnak balesetveszélyes szituációk. Ezért javasolta a képviselő-testület felé az okos zebra program megvalósítását. Dr. Szalay László polgármester már a tavalyi évben támogatta a tervet, a szükséges engedélyek beszerzése (a várost átszelő főútvonalak például állami kézben vannak) azonban elhúzódott. Végül megérte a kitartás, mert a gyalogosok körében nagy sikert arattott az első okos zebra, amit továbbiak kiépítése követ majd.

Twitter megosztás Google+ megosztás