2024. március 28.
A legfontosabb gyermekeink és unokáink jövője, ezért az önkormányzat közösségi tulajdonba veszi a Duna-Tisza csatorna melletti erdősáv egy eladósorba került, 13 hektáros darabját - mondta el dr. Szalay László polgármester a mai, rendkívüli képviselő-testületi ülést követően.

A terület városunk kiemelten fontos zöldövezete, több, szigorúan védett növény- és állatfaj élőhelye: megtalálható itt a csikófark, a homoki varjúháj, a báránypirosító, a pusztai meténg, a homoki fátyolvirág, a homoki árvalányhaj; az imádkozó sáska, a sisakos sáska, a farkasalma lepke, a nappali pávaszem, a homoki gyík, a fürgegyík; itt fészkel és költ a gyurgyalag, a kakukk, a fekete harkály, a teljesség igénye nékül. Túlzás nélkül mondható, biológiai sokfélesége alapján ez az erdő Dunaharaszti egyik ékköve, rendkívül fontos területe.

Egy magántulajdonosok közötti ügyletbe avatkozott bele az Önkormányzat, elővásárlási jogával élve. A képviselők között konszenzus volt abban a tekintetben, hogy az erdőt meg kell venni, mert így biztosítható az, hogy megmarad a jövő nemzedékek számára.

Mindez jól illeszkedik az Önkormányzat Zöldharaszti programjába, amiről bővebben itt olvashatnak:

http://dunaharaszti.hu/zold-haraszti

 

 

Twitter megosztás Google+ megosztás