2024. április 24.
November 17-én több világhírű épület lila színben ragyog: Londonban a Big Ben, Párizsban az Eiffel torony, Sidneyben az Operaház, Budapesten a Lánchíd, Szegeden a Dóm… hosszan sorolhatnánk. 2020-ban Dunaharaszti is csatlakozik: ma este a Városháza és a Laffert Kúria homlokzata lilában tündököl majd, hogy felhívja a koraszülöttek és családjaik védelmére, támogatására a város közösségének figyelmét.

Magyarországon, hasonlóan más országok statisztikáihoz, minden tizedik baba korábban érkezik a világra, az optimális 40. hét helyett a 37. hétre, vagy ennél korábban, akár a 24. hetet alig betöltve, megszületik a Kicsi. Talán nem is gondolnánk arra, hogy egészen bizonyos, hogy a mi szűkebb közösségünkben is van valaki, aki koraszülött volt.

2008-ban született a Koraszülöttek Világnapjának ötlete, hogy együttes erővel felhívják a világ figyelmét a koraszülött babákra és a magas számú koraszülések arányára. Az európai szülőszervezet kezdeményezésére a Koraszülöttek Világnapját minden év november 17-én ünneplik minden országban, minden kontinensen.  A közös szimbólum, mely jelképezi a világnapi eseményeket, a lila szín, ami a reményt, hitet, bátorítást, együttérzést szimbolizálja, és ami tökéletesen illeszkedik a Világnap jelentéséhez, üzenetéhez.

Városunkban van a székhelye A Te Hangodat Ismerem Alapítványnak, mely országos zeneterápiás programot épített fel, s 14 kórházban, köztük 4 orvostudományi egyetemi klinikán heti rendszerességgel támogatja a korababákat és szüleiket az élő hangszeres játék és az élő énekszó erejével.

Hajrá PICIK! Isten éltesse a koraszülötteket!

Bővebb információ: http://www.atehangodatismerem.hu

Twitter megosztás Google+ megosztás