2024. március 29.
A jelzőtáblák kihelyezését követően január 18-án, hétfőn vezeti be az Önkormányzat az időkorlátos parkolási rendet a Fő út központi szakaszán, valamint a Baktay téren.

Változás a korábban tervezetthez képest, hogy a Dunaharaszti-Külső HÉV-állomás oldalában található parkolósáv (Soroksár irányában a bal oldalon) kikerült az övezetből, így az szabadon használható a továbbiakban is, illetve az, hogy az Erzsébet utca nem a Petőfi Sándor utcáig, hanem a Kossuth Lajos utca torkolatáig lesz lekorlátozva.

A korlátozás a munkanapokra vonatkozik, 8-14 óra között lesz érvényben, megszakítás nélkül kettő óra várakozást tesz lehetővé. A várakozás megkezdésének időpontját a gépjármű szélvédő üvege mögött jól látható módon elhelyezett órán kell jelezni. A műanyag parkolóóra beszerezhető a nyomtatvány- és papír-írószer boltokban.

Az időkorlátos parkoló zóna kialakításának fő célja, hogy a közintézmények és az adott területen lévő üzletek vendégköre a kialakított zónákban nagyobb eséllyel juthasson parkolóhelyhez.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a Fő úton és annak környezetében - az ott található üzletek kiszolgálására - megépített parkolóhelyeket elfoglalják azon, sok esetben a környékbeli településekről érkező autósok, akik itt szállnak fel a HÉV és a Volánbusz fővárosba tartó járataira.

Az Önkormányzat az elmúlt évtizedben P+R parkolókat épített saját költségén Dunaharaszti Felső Hév-állomásnál, valamint a Szent István Plébániatemplom mellett, a Volánbusz megállóinál.

Dunaharaszti Város vezetése elhatározta, hogy ezt a helyzetet nemcsak szigorítással, hanem új P+R parkolók kialakításával is orvosolja, így a zóna közelében dolgozók, valamint azok, akik útjukat tömegközlekedéssel folytatják – és eddig javarészt egész napra elfoglalták a parkolóhelyeket - ezután a zónán kívüli, kimondottan erre a célra létrehozott új parkolókban helyezzék el járműveiket.

Az új P+R parkolókat a Fő út 49. szám alatt, a régi gázcsere-telep helyén (19 parkolóhely) és a Sport-sziget bejáratánál, a korábbi Vasudvarban (43 parkolóhely) alakítottuk ki. A két helyszínen a gépkocsik időkorlát nélkül elhelyezhetők. A parkolók környezetét zöldítjük, a Vasudvarnál 38 fát ültettünk ki. Ez utóbbi parkoló ugyanakkor azt a célt is szolgálja, hogy a Szigetre látogatók már itt letegyék járműveiket, és gyalog sétáljanak tovább a Duna felé.

A parkolás ellenőrzését és szankcionálását jogszabályi felhatalmazás alapján a rendőrhatóság és a közterület-felügyelet (Városi Rendészet) végzi.

Az ellenőrzés során szabálysértést követ el az, aki:

  • az órán későbbi időpontot rögzített, mint a parkolóhely elfoglalásának időpontja,
  • a parkolás időpontjától több idő telt el, mint a területen engedélyezett,
  • az óra nem került kihelyezésre, vagy az órán az időpont nem egyértelműen beazonosítható.

Az ellenőrzések során a járművekről fénykép-, illetve kamerafelvétel készül. Bizonyításra a terület köztéri kameráinak felvétele is felhasználható.

Az új parkolási rend bevezetésének kezdetétől, azaz 2021. január 18. –tól a 2021. április 30.-ig tartó időszakra türelmi időt biztosítunk, mely idő alatt egy adott gépjármű esetében 3 alkalommal történő felszólítást követően kerül csak sor bírság kiszabására. A felszólítások, bírság kiszabások nyilvántartásban rögzítésre kerülnek.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét és betartását.

Kiss Gergely jegyző

 

Twitter megosztás Google+ megosztás