2024. március 28.
Öko-sulivá alakult a Hunyadi, rendkívül kreatív módon készítettek a diákok újrahasznosított anyagokból különböző tárgyakat, például a képen látható csocsóasztalt. Beszámolunk arról is, hogy az iskolában járt az Operaház nagykövete.

A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola 2015 óta Örökös Ökoiskola, emellett sikeres pályázatával 2016 novemberétől Regisztrált Tehetségpontként tagja a Nemzeti Tehetségprogram keretében működő Tehetséghálózatnak. Beadott pályázati programunk részét képezte az ÖKO-tudatos Alkotók Versenyének meghirdetése és lebonyolítása.  Erre a versenyre került sor két alkalommal: az alsó tagozaton, a 3-4. évfolyamon 2017. november 27-én, valamint a felső tagozaton 2018. január 16-án.

      Az ÖKO-tudatos Alkotók Versenyének gondolatát, ötletét azok a tanulók hívták életre, akik praktikus intelligenciával, alkotó fantáziával, konstruktív képességekkel rendelkeznek. Az ő részükre kevés tanulmányi verseny van. Ezen a versenyen azonban komplex elméleti és gyakorlati tudásról adtak számot. A versenyben való részvétel lehetőségével sikerélményben volt részük, tehetségüket, képességeiket meg tudták mutatni.

     A verseny első részében újrahasznosítható anyagokból készült tetszőleges tárgyat kellett készíteni pályamunkaként, amely egyben a versenyre való jelentkezés feltétele volt. A verseny második részében került sor arra, hogy az iskolai helyszínen használati vagy dekorációs célokat szolgáló, ugyancsak újrahasznosítható anyagokból készült munkadarabot alkossanak a csapatok. A verseny ötletgazdája Kerekesné Adorján Anikó tanító néni volt, aki az alsó tagozaton szervezte meg a versenyt. A felső tagozaton Gyurkovics Dorottya biológia szakos és Nyári Ildikó rajz, technika szakos kolléganő szervezte és bonyolította a programot. A diákok mind a két tagozaton nagyon aktívak és motiváltak voltak.

   Felsőseink két fős csapatokban dolgoztak, és számos érdekes tárgyat készítettek. Például: csocsót, aprópénzt válogató pénztárgépet, világítótornyot, gyümölcstartó kosarat, állólámpát, hűtőtáskát, ceruzatartót, növénytartót, műanyagseprűt, fejlesztőjátékot, játéktankot, ékszertartót és még számos ötletes tárgyat. A zsűrinek nem volt könnyű dolga. Pontozott, értékelt, döntött az alábbi szempontok alapján: hasznosítási érték, innováció, eredetiség, befektetett munka, használati érték, kivitelezés, csapatmunka. A csapatok arra is kaptak pontot, hogyan mutatják be a munkadarabot. Ebben az esetben a szóbeli kifejezőkészség, és előadásmód volt a megfigyelési szempont.   

Képeinken a tárolót, a növénytartót és a lámpát mutatjuk be.

Felsőseinket két kategóriában díjaztuk. Az 5. évfolyamosok közötti versenyben:

  1. helyezést ért el: Dezső Hanna 5.b és Maruzsa Janka 5.b,
  2. helyezett lett: Máté-Stera Diána 5.b és Vaskó Dóra 5.b,
  3. helyezett lett: Fancsali Kitti 5.c és Kiss Boglárka 5.c.

A 6-7. évfolyamosok között 1. helyezést ért el: Maruzsa Anna 6.a és Molnár Emese 6.a,                                                

2. helyezett lett: Gyuricza Panna 7.a és Sindely Evelin 7.a,

3. helyezett lett: Fekete Zsófia 7.a, Kujbus Luca 7.a.

A versenyben különdíjat kapott: Kempf Attila 6.c osztályos tanuló, akinek osztálytársa, Ambrus Nimród segédkezett a megvalósításban.

Alsósaink eredményeire is nagyon büszkék vagyunk.  A versenyen 1. helyezést ért el: Dániel Benedek 4.c, Szabó-Deák Alma 4.c, Hörömpöli Zénó 4.c.

2. helyezést ért el: Réder Tamás 4.a, Palyaga Máté 4.a, Schubert Zoltán 4.a osztályos tanuló. 3. helyezett lett: Flanek Emese 4.e, Lascu Lilianna 4.e és Toldi Lilien 4.e.

Gratulálok a résztvevőknek és a díjazottaknak! Köszönöm a kollégáimnak és a zsűri tagjainak a munkáját!

Köszönöm a Dunaharaszti Város Önkormányzata Oktatási, Művelődési és Sport Bizottságának, hogy az általa kiírt pályázaton támogatást kaptunk. Ebből a támogatásból értékes ajándékokat vásároltunk a győztes csapatoknak, és valamennyi résztvevőnek.

                                                                                                              Vighné Bacsó Mónika igazgató-helyettes

A Hunyadiban járt az Operaház Nagykövete

           Az Opera Nagykövetei Program keretében vendégünk volt – immár 2. alkalommal – Kőszegi Katalin balettművész.

           Az Operaház programjának célja, hogy az opera és a balett műfaját népszerűsítse és megismertesse az érdeklődő gyerekekkel.

          Kőszegi Katalin személyes élményekkel átszőtt, szakmailag magas színvonalú előadást tartott negyedik osztályosainknak. Ezen nem csak az Operaház történetéről, a balett műfajának érdekességeiről mesélt, vetített képeket, hanem a magával hozott jelmezeket, balettcipőket is felpróbálhatták tanulóink. Így egy kicsit ők maguk is táncosokká válhattak, hiszen a művésznő néhány balettmozdulattal is megismertette őket. A sok élményt nyújtó előadást még több tanulónk is láthatja, hiszen Kőszegi Katalin tavasszal újra iskolánk vendége lesz.

Inczéné Molnár Ágnes iskolakönyvtáros

                                                                                                                                                                          

Twitter megosztás Google+ megosztás