2024. március 29.
Immár 26. alkalommal jöttek össze a német nemzetiségű fiatalok az ország minden részéből, hogy eldöntsék, ki a jobb a pályán. Élménybeszámoló egy remek hangulatú buliról, amely jóval több, mint egy focibajnokság.

Harast auf dem GJU Fussballturnier in Vemend 2018

A Magyarországi Német Fiatalok Közössége (Gemeinschaft Junger Ungarndeutscher) 2018 január utolsó hétvégéjén, immár 26. alkalommal rendezte meg a hagyományos országos kispályás futballtornáját. A rendezvénysorozat hosszú múltra tekint vissza, és a mai napig nagyon népszerű a fiatalok körében. A jelentkezett csapatok száma, amely most 18 fiú, és 5 lány csapat volt, alátámasztja ezt a tényt, hogy több száz vendéggel az egyik leglátogatottabb rendezvények közé tartozik az egyesület eseményei közül. A szervezést minden évben más német ajkú település vállalja magára (ahogy ezt két évvel ezelőtt Dunaharaszti is tette), az idei évben egy Baranya megyei település, Véménd adott otthont a találkozónak. Fiú csapatunk, 13 játékossal, és 4 szurkoló hölggyel, immár megszakítás nélkül a negyedik alkalommal vehetett részt a tornán.

A hétvége menetrendje az előző évekhez hasonlóan a szokásos volt. A helyi tornacsarnokban a korábban elvégzett sorsolás alapján, pénteken este 19 órakor kezdődtek a csoportmérkőzések. Csapatunk időbeosztása viszonylag szerencsésnek volt mondható, az egyik öt tagú csoportban, a B csoportban kaptunk helyet. Pénteken Véménd és Mecseknádasd, szombaton pedig Pilisvörösvár és az egyik szponzor, a KÉSZ kft. csapata ellen léptünk pályára. A gárdánk kitartó küzdelmének köszönhetően a pénteki közepes kezdés után, összesítve végül két döntetlennel és két győzelemmel, a csoportból továbbjutva egészen az elődöntőig menetelt. Elődöntőhöz méltóan Bóly település csapata elleni mérkőzés kiélezett összecsapást hozott, 2-2-es döntetlen állás után, a rendes játékidőn túli hetes rúgásokban sajnos alulmaradtunk, így ha egy hajszállal is, de a döntőbe kerülés elmaradt. Szerencsére ez a csapat önbizalmán mit sem csökkentett, és rövid pihenő után a harmadik helyért rendezett rangadón sima, 3-0-ás győzelem után csapatunk elnyerte a bronzérmet. A bronzmérkőzés után a döntőt Bóly és Szár csapata játszotta, melyet Bóly abszolvált, így elnyerve a 2018-as torna aranyérmét, és a vándorkupát.

Az este programja a mérkőzéseket követően a tornacsarnokban, egy rövid technikai szünet után, közös vacsorával, és az eredményhirdetéssel folytatódott. Minden csapat, mind a lányoknál, mind a fiúknál átvehette az elismerő okleveleket, a helyezést elérők és a külön díjazottak számára pedig az oklevél mellett elismerésként kupák is átadásra kerültek. Az eseményt ezt követően egy nagyon jó hangulatú bállal zártuk a B-versyo zenekar közreműködésével. Vasárnap a reggeli után kicsit kimerülten, de annál nagyobb élményekkel térhettünk haza.

Ezúton is köszönjük a szervezők áldozatos munkáját a színvonalas rendezvény lebonyolításáért! Köszönjük a résztvevőknek is, hiszen a sport és a hagyományápolás mellett ez a program lehetőséget adott számunkra, hogy új ismeretségek, barátságok kötődjenek az elmúlt évek alatt. Nem utolsó sorban pedig köszönjük támogatóinknak! A Mannheim Squash Club, a Snapszer Söröző, és a Wolf Vasudvar korábban a mezek elkészíttetésében, a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig a közös buszos utaztatásban vállalt szerepet.

Im nächsten Jahr treffen wir uns wieder!

Kós Tamás

Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat

Twitter megosztás Google+ megosztás