2024. március 19.
...és a haraszti svábságot Horváth Zoltán, aki a magyarországi németek válogatottja (Ungarndeutsche) mezében lépett pályára. Isten áldása kísérte őket, amit az is bizonyít, hogy jól elverték a svájci gárdistákat.

Újra címeresben!

2016. júniusát követően, (mikor első alkalommal viselhettem magamon a magyarországi német kisebbségi válogatott mezét, a Dél-Tirolban megrendezett Európa-Bajnokságon...) idén ismét képviselhettem városunkat az Ungarndeutsche csapatában. Egy meghívásos kis tornán vettünk részt a Vatikánban, ahol a Magyar Cigány Válogatottal, illetve a házigazda Svájci Gárda csapatával mérkőztünk meg.

 

 

13 óra utazás után érkeztünk meg kedd hajnalban a szállásunkra, a Szent István házba, Rómába. 2-3 óra alvással a hátunk mögött láttunk neki egy közös reggelinek a szállásunkon, majd indultunk útnak a belvárosba, hogy megismerjük Róma, illetve a Vatikán nevezetességeit. Késő délután látogattunk el a vatikáni  Szent Péter Bazilikához, ahol egy kiküldetést teljesítő magyar pap és a Svájci Gárda egyik vezetőjének köszönhetően betekintést nyertünk a Svájci Gárda rezidenciájára, működésébe, történelmébe, valamint körbevezettek bennünket a Szent Péter Bazilikában.

Szerdai korai kelést, majd reggelizést követően indultunk el a pápalátogatásra, A Bazilika előtti térre, amit ekkor csak tüzetes átvizsgálás után lehetett megközelíteni. Több ezer ember várta a pápa felbukkanását, ami nem is maradt el. A jól ismert fehér autójáról köszöntve a megjelent tömeget ment körbe és integetett Ferenc pápa. Miután elfoglalta helyét a tribünön, akkor kapott zöld utat a minket vezető magyar atya a gárdistáktól, hogy felvezetheti a csapatot a tribün melletti elkülönített nézőtérre, ahol a meghívott vendégek tartózkodtak.

A misét követően folytatódott a városnézés., majd este egy, a Bazilikához közel eső sport centrumban lejátszottuk meccseinket. Mindkét mérkőzésünket jó játékkal, győzelemmel zártuk. A cigány válogatottat 5-0-ra, a Svájci Gárda csapatát 4-1-re győztük le.

A csütörtöki napon kötetlen program volt, amit az este fél 9-es indulás zárt.

Óriási élményekkel gazdagodtunk, szeretném megköszönni a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőinek támogatását, valamint Koch Emilnek a szervezést és áldozatos munkáját, amit a csapatra fordít!

írta: Horváth Zoltán

Twitter megosztás Google+ megosztás