2024. március 28.
Hosszú szervezést követően megérkezik városunkba a Szent Korona kívül-belül bejárható, rendkívül látványos építménye, hogy elfoglalhassa méltó helyét a Baktay téren.

A címlapon a Szent Korona látható Keszthely főterén

De mi is ez az építmény? Az alábbiakban Elekes Gyula leírását olvashatjuk, benne tisztelhetjük eme csodálatos mű megálmodóját és megvalósítóját.

A Magyar Szent Korona installáció

A magyar Szent Korona installáció statikai meggondolásból, valamint az időtállóságát vizsgálva egy szilárdabb, stabilabb szerkezet. A váz egy alumínium szerkezet áttetsző polikarbonát (plexi) idomokkal, felépítménnyel. A felső része a koronát mintázza, annak zománcképei színes üvegablakként működnek. A beérkező fény átsüt a zománcképeken, felfokozott élményt produkálva. A szerkezet kör formája egy szentélyt idéz meg. A kör átmérője 4,8 m, magassága 5,2 m. Az installáció fala műanyag, belső felületein információs anyag szerepel a zománcképeken szereplő személyekről, a Korona általános történetéről. A külső falakon a Koronával megkoronázott királyok névsora, portréik láthatók. A Korona Székelyudvarhelyen 75 napig volt látható, médiasikerének köszönhetően turistalátványosság is lett, a Székelyudvarhelyre látogató turisták, szervezett csoportok érdeklődési célpontja. A programszervezők, idegenvezetők kedvenc ajánlott programja egyben. Az udvarhelyszéki iskolák rendkívüli történelemóráinak helyszíne. Eddig közel 25 000-en tekintették meg. Számos település láthatta: Budapest–Millenáris park, Keszthely, Komárom, Cegléd. Számos település jelezte, hogy szívesen befogadná. Nagy örömünkre szolgál, hogy Dunaharasztira is megérkezik végre!

Elekes Gyula

 

Twitter megosztás Google+ megosztás