2024. április 24.
De ha elindul a vonat...

Nem emelik fel az étkezési térítési díjakat

2015. június 29. hétfő

Fontos közbeszerzésekben határozott a képviselő-testület, elfogadták a város közlekedési koncepcióját és újraválasztották a Területi Gondozási Központ vezetőjét. De tényleg, mi várható a vasúton?

Fényes István napirend előtti kérdéseivel kezdődött a testületi ülés. Egyrészt a csatorna-parti iskola készültségi fokáról érdeklődött, másrészt – az előző üléshez hasonlóan – a Dunaharasztit kettészelő vasútvonal tervbe vett fejlesztésének veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kérte képviselő-társait, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a nyomvonal elkerülje a várost. Pethő Zoltán jegyző az utóbbi kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közelmúltban megkeresték a polgármesteri hivatalt a beruházás előkészítői, és adatokat kértek be. Nekünk különösen fontos, hogy az átkelők mind megmaradjanak, a gyalogos átkelők számának még nőnie is kéne, pl. a Bezerédi-telep és a piac között. Az iskola ügyében Dr. Szalay László polgármester elmondta, hogy annyit tudunk, hogy a közbeszerzésnek van már nyertese (az iskolaépítés állami beruházás), így a munka végre elkezdődhet, szeptemberben indulhat majd az oktatás. Még az is lehet, hogy nem kell fizetnünk önrészt az építkezés során. Pethő Zoltán hozzátette, hogy a járási hivatal vezetője ígéretet tett, hogy meggyorsítják a hatósági ügyintézést.
Dr. Szalay László ezt követően beszámolt az előző ülés óta történtekről:
1.    A Vásárhelyi Pál utca aszfaltozása június 18-19-én megtörtént, a kapubejárók, vízelvezetők elkészítése folyamatban van, a héten befejeződik.
2.    Az Égerfa utcában a fákra vigyázunk, ezért csak 4 méter széles út készül az 510-es és a volt Kollégium között. A Vízügyi Igazgatóság folyamatos szakfelügyeletet tart.
3.    A Határ úton a gyalogos MÁV átkelő megépítéséhez a MÁV engedély megérkezett, a járdák területének jogi leadása rendezve lesz. Az építkezés elkezdődött kábelfeltárással, végleges átadás augusztus végén várható.
4.    A Bezerédi utca csapadékvíz-építésének kezdete július 6. Az engedély már megérkezett, a jogerőre várunk.
5.     A Bezerédi út építésének kivitelezése várhatóan 2015. szeptember 15-től október 15-ig tart 580 folyóméteren.
6.    Az orvosi rendelő beruházásának első üteme kész, az optikai kábel átvezetése is megtörtént a túloldalra, a belső parkolók is felfestésre kerültek.
7.    Az A3-as csatorna vízi kaszálása és tisztítása egy új berendezés használatával folyamatosan történik.
8.    A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Baglyos és főépületének belső tere részleges felújításra kerül az intézményi keret terhére.
9.    Veszélyes hulladékgyűjtés keretében 3 db 20 m3-es és 7 db 15 m3-es konténerben szállítottak el festékeket, olajat és elektronikus hulladékot.
10.    Ellenőrizték a 18 + 5 utca építése, valamint a Mese Óvoda bővítése pályázatokat és mindent rendben találtak, felfestésre került egy mozgáskorlátozott parkoló is.
11.    A Piactéren a felfagyott beton felmarásra került a balesetveszély elkerülése végett. A vízelvezető rendszer kitisztítása megtörtént.
12.    A Német Nemzetiségi Tájház bejárata díszkő burkolatot kapott, és új csapadékvíz elszivárogtató rendszer épült ki.
13.    A Mindszenty – Arany János és a Mindszenty – Kossuth Lajos utca kereszteződésében STOP tábla, valamint rázó-figyelmeztető festés kerül kihelyezésre a héten.
14.    A MÁV-Alsó Kaszala Károly u. 15. szám alatti elhagyatott, de banki jelzáloggal terhelt magántulajdonú ingatlan területéről kb. 60 m3-nyi szemetet szállítottunk el és drótkerítést építettünk. Ez a városnak több, mint fél millió forintjába került.
15.    A városi térfigyelő rendszer átjátszó állomását áttelepítettük, kihagyva a Hiteles Kft. szolgáltatását.
16.    Lezajlott az óvodákban az iskolába készülő korosztály ortopédiai szűrése. Az önkormányzat által megbízott szakorvos minden szükséges vizsgálatot elvégzett a gyerekeken.
17.    A katasztrófavédelem a hétvégén elvégezte a földi és a légi szúnyoggyérítést.
18.      A Multi-Dh. Kft. sikeresen pályázott a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumnál a 2014. év I-XI. hó üzemi veszteségeinek ellentételezésére. Az elnyert összeg 17 millió forint.
Knapp Tibor tolmácsolta a Vásárhelyi Pál utcában lakók köszönetét. Köszönetet mondott a Kaszala utcai illegális szeméttelep felszámolásáért is.
A testület ezt követően közbeszerzési pályázatokban hozott döntéseket. A város csapadékvíz-elvezetési munkálataiért a Hidrográd Kft. felel majd, nettó 149,485 millió forint ellenértékben.  A Hétszínvirág Óvoda napelemes rendszerét a Buildgreen kft. építheti ki, nettó 6,65 millió forintért.
A képviselők elfogadták a költségvetés módosításáról szóló rendeletet, itt Kücsön Sándor elnök jelezte, hogy a Pénzügyi Bizottság egyhangúan támogatta az előterjesztést. A város közlekedési koncepcióját Fényes István módosítási javaslatával együtt fogadta el a testület. Ennek lényege az, hogy a Rákóczi iskola körülötti parkolási anomáliákat, egy, már korábban bontásra ítélt épület helyén kialakított parkolóval kell megoldani. A testület ezt követően úgy döntött, hogy nem emeli fel az étkezési térítési díjakat. A Helyi Esélyegyenlőségi Program végrehajtásáról szóló beszámoló kapcsán Knapp Tibor tett fel kérdéseket. A roma integráció érdekében tett erőfeszítések közül hasznosnak tartaná, hogy a részükre szervezett előadások (pl. sikeres romák meghívása, életvezetési tanácsok, stb.) elérhetőek lennének a szélesebb nyilvánosság számára is. Érdeklődött afelől, hogy van-e lehetőség városunkban súlyosan fogyatékos személy napközis jellegű elhelyezésére. Pethő Zoltán jelezte, hogy a Bárka Alapítvány kézműves műhelyében sok helyi fogyatékos személy kap értelmes elfoglaltságot, a nagyon súlyos fogyatékkal küzdőknek pedig anyagi támogatást tudunk nyújtani a különféle intézményekbe való eljutáshoz.
A dunavarsányi szennyvíztársulás nyomóvezetékének elhelyezéséhez szükséges szolgalmi jog bejegyzéséhez a testület azzal a feltétellel járult hozzá, hogy a Duna-Tisza Csatornába bebocsátott tisztított szennyvíz oxigéntartalma el kell, hogy érje a 3 mg/liter értéket.
A képviselők elfogadták a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót és a 2. félév üléseinek ütemtervét, majd elbírálták a Területi Gondozási Központ vezetői álláshelyére beérkezett pályázatot. Radnics Márknét egyhangú igen szavazaással újabb 5 évre kinevezték az intézmény élére. Végül elfogadták az intézmény szakmai programját is.

A határozatok pontos szövegét - a jegyzőkönyv elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.

Twitter megosztás Google+ megosztás