2024. április 19.
Elfogadták a költségvetés első olvasatát

Ülésezett a képviselő-testület

2015. január 26. hétfő

A képviselők közbeszerzési kérdésekben döntöttek, elfogadták a város környezetvédelmi programját, de a fő napirendi pont a költségvetés volt.

Az ülés kezdetén dr. Szalay László polgármester köszöntötte a hallgatóság soraiban helyet foglaló dr. Bekk Máriát, a járási kormányhivatal vezetőjét.
A polgármester jelezte, hogy a napirend annyiban módosul, hogy a gyermekétkeztetés rendszerének átalakításáról szóló előterjesztés megtárgyalását a februári ülésre halasztják, mivel további számítások elvégzését látják indokoltnak.
Dr. Szalay László beszámolt az előző testületi ülés óta történtekről:
1.    A csatornaparti, volt kollégium épület iskolává történő átépítésének tervezési munkái lezárultak. Az engedélyezési és kiviteli tervek átvételéről a teljesítésigazolást a Nemzeti Sportközpontok (NSK) kiadta. Az engedélyezési eljárás elindult és 2015. január 21-én a hatóság helyszíni szemlét tartott, melyen mindent rendben talált. A kivitelezés megkezdésének tervezett ideje 2015. március.
2.    A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Rákóczi utca 1. szám alatt található ingatlanán a teljes tetőfelületen kicseréltük a fedést.
3.    A Fő út 35. szám alatti ingatlan társasházi alapító okirata aláírásra került, melyben most már a korábban megvásárolt gyermekorvosi rendelő is önálló albetétet kapott.
4.    A Napsugár Óvodában az emeleten WC helyiséget (felnőtt és gyermek WC-t) és öltöző területet alakítottunk ki.
5.    A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola belső udvarán elkészült a zárt rendszerű csapadék-vízelvezetés és így megtudtuk szüntetni a nagyobb esőzések után az udvaron a vízmegállásokat.
6.    A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és a Hétszínvirág Óvodára elindult a napelemek telepítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat.
7.    2015. évben várhatóan megjelennek 100%-os támogatási intenzitású pályázatok természetvédelmi területek rehabilitációjára vonatkozóan, így szeretnénk felkészülni egy esetleges pályázat benyújtására a Duna-holtág élővé tételére.
8.    A Földtörvény és Földforgalmi törvény változásai miatt,az eljáró Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állásfoglalása ellen az eladó, a vevő, illetve a határidőben elfogadó nyilatkozatot tevő elővásárlásra jogosult kifogást terjeszthet elő a települési önkormányzat képviselő-testületénél. A Képviselő-testület a kifogást 15 napon belül zárt ülésen kell, hogy elbírálja.
9.    A Dunaharaszti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzéséről az Állami Számvevőszék által készített ellenőrzési jelentés megérkezett. Az ellenőrzés törvénytelenséget nem tárt fel, intézkedési terv készítést nem igényel. A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2014. október 12-én megszűnt, a megszűnéssel kapcsolatban összeállított beszámoló határidőben elkészült.

Napirend előtt kért szót Andrásik Sándor. Felidézte a 2014. november 21-i testületi ülést, ahol Janák Farkast bízták meg a Dunaharaszti Vagyonhasznosító (DV) Kft. ügyvezetői teendőinek ellátásával. Felvetette, hogy miért nem pályáztatták meg a pozíciót. Nincsenek személyes problémái az ügyvezetővel, de utánanézett a szakmai előéletének, és azt tapasztalta, hogy több cégben is szerepet vállalt, az egyik végelszámolással szűnt meg, a többiből „kiszállt”. Janák Farkas a polgármester gyerekkori barátja, a TEA egyesület vezetője, jegyezte meg. Kínosnak nevezte, hogy az előző ügyvezetőnél jóval magasabb a fizetése. Közölte, hogy felszólalását nyilvánosságra fogja hozni.
Dr. Szalay László polgármester elmondta, hogy ebben az esetben semmi nem írja elő a pályáztatást, és a poszt betöltése bizalmi kérdés is. A képviselő-testület titkos szavazással erősítette meg a jelöltet, mindössze egy ellenszavazat volt. Rámutatott, hogy a fizetéssel kapcsolatban rosszak a képviselő információi, mert az előző ügyvezető jövedelme volt éppen magasabb, mint a mostanié. Janák Farkas végzettsége rendben van, neki pedig nagyon sok gyerekkori barátja, ismerőse van. Megjegyezte még, hogy nem kell mindent készpénznek venni, ami a Dunaharaszti Hirdetőben megjelenik (ez az újság nem azonos az önkormányzat hivatalos lapjával, a Dunaharaszti Hírekkel – a szerk.).
Kücsön Sándor, a Pénzügyi Bizottság elnöke is szót kért, és emlékeztetett, hogy a DV Kft. jövőjéről vita folyik, és elfogadták Knapp Tibor javaslatát, hogy Janák Farkast 1+1 évre nevezzék ki, azalatt az önkormányzat cégeit át kell vizsgálni. Andrásik Sándor hozzászólását jobbító szándékúnak gondolja, a cég jövőjéről szóló vita pedig folytatódhat tovább. Ezt követően Fényes István is jelezte, hogy a fizetésekkel kapcsolatban rosszak Andrásik Sándor információi.
Érintettként szót kért és kapott Janák Farkas is. Elmondta, hogy vállalja, hogy a polgármester a barátja, eddig azt hitte, hogy a Dunaharaszti Hirdetőben cikket író személy is az, és Knapp Tiborral is jó kapcsolatot ápol, például, ahogy sok haraszti emberrel is. Az állást nem ezért kapta, akkor már sokkal korábban is megkaphatta volna. Műszaki végzettsége van, korábban 15 évig dolgozott épület-üzemeltetéssel foglalkozó cégeknél, így például igazgatója volt annak a társaságnak, amely a Corvin-sétányt üzeneltette. Ugyanakkor nem gondolja, hogy reagálnia kellene arra a rosszindulatú cikkre, ami róla megjelent.
A testület megtárgyalta a 2015. évi költségvetés első olvasatát. Kücsön Sándor jelezte, hogy a Pénzügyi Bizottság egyhangúan alkalmasnak tartotta az anyagot a további vitára. Hajdu Zsolt, az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy az oktatásra szánt összegek nem csökkennek. A kulturális élet a városban gazdag, a sport és a civil szervezetek támogatására is elegendő forrás jut. A bizottság támogatja az előterjesztést, ugyanezt mondta el Fényes István, a városfejlesztési-, illetve Horváth Jenő, a szociális bizottság elnöke is. Dr. Szalay László szerint ez egy jó költségvetés, ahol 749 millió forint jut beruházásokra, és 289 millió forint a különböző szervezetek támogatására. Pethő Zoltán jegyző hozzátette, hogy 3,5 Mrd forint a költségvetés főösszege, miközben mindössze 623 millió a normatív támogatás. Örül, hogy minden képviselő abszolút felkészülten vett részt a bizottsági üléseken. A módiosításokat átvezették, egy jelentős volt ezek közül, a hulladékszállításra, -kezelésre kellett 30 millió forintot még betervezni. 1,9 Mrd forintba kerül az önkormányzati intézmények működése, és 160 milliót kell költenünk a KLIK által átvett intézményekre.
Hajdu Zsolt egy javaslattal élt Fényes István felé, hogy – az előző évekhez hasonlóan – a városfejlesztési bizottság rangsorolja a fejlesztéseket, de képviselőtársa közölte, hogy nyitott kapukat dönget.
A képviselők módosították a védőnői körzeteket, jóváhagyták a nemzetiségekkel kötendő együttműködési megállapodásokat, új döntést hoztak a szelektív kukák beszerzését célzó közbeszerzési eljárásban, majd rátértek az önkormányzat elkövetkező 5 évre szóló környezetvédelmi programjára. Hajdu Zsolt jelezte, hogy ő egy igazi „zöld” képviselő, és fel is sorolt néhány problémát. Nincsen ózonmérés az M0-ás közelében, mint ahogy hiányzik az északi oldal zajvédő fala is. A Duna-part turisztikai fejlesztése is egyre sürgetőbb, kevés a városban a zöldfelület és a kerékpárút, de sok az illegálisan elhelyezett hulladék. Ugynakkor nagyon jól működik a szelektív gyűjtés rendszere, és az utak is szinte mind portalanítottak immár. Fényes István az elkészült tanulmányt alaposnak nevezte, amiből nem hiányzik sem a csapadékvíz-elvezetés, sem a szennyvíztisztító-bővítés kérdésköre sem. A program feltétele egyben annak, hogy pályázatokon induljunk. Pethő Zoltán elmondta, hogy az idei évben 156 millió forintot fordít az önkormányzat környezetvédelmi célokra. A 2012-es útépítések idején 2500 facsemetét ültettek ki, jelentős parkfejlesztések történtek a városban. Horváth Jenő fájlalta, hogy nem minden múlik az önkormányzaton: erre példa az 51-es út mellől hiányzó zajvédő fal, amire pedig nagy szükség lenne.
A programot egyhangúan elfogadta a testület, mint ahogy a településképi rendeletet is, ahol a vállalkozók adminisztratív terheit csökkentő pontok léptek hatályba. A testület titkos szavazáson 11 igen szavazattal Lévai Mónikát javasolja a KLIK felé a Baktay Ervin Gimnázium igazgatói posztjára. A testület a DV Kft. feldatainak bővítéséről szóló előterjesztés esetében elfogadta Fényes István javaslatát, és megvárja az üzleti terv elkészültét (ezt február 10-ig nyújtja be az ügyvezető igazgató), és ezt követően dönt a kérdésben. A képviselő-testület ezt követően döntött arról, hogy a Máv-Alsó területen belterületbe csatol ingatlanokat, tulajdonosi hozzájárulást adott az A3-7 csatorna menti öblözet feltöltéséhez, elfogadta a határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót, a 2015. évi település-rendezési tervezés közbeszerzési kiírását, végül pedig az oktatási-, illetve a szociális bizottságok beszámolóit.
A határozatok pontos szövegét - a jegyzőkönyv elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.

Twitter megosztás Google+ megosztás