Mostantól szabolcsi gyümölcsöt vesz a Coca-Cola

Magyar almából készül a Cappy

2014. december 1. hétfő

A Coca-Cola dunaharaszti palackozója ezentúl külföldi helyett magyar almából állítja elő az almaivólét – közölte a vidékfejlesztési miniszter Dunaharasztiban, amikor a gyárba megérkezett Szabolcsból az első, almasűrítményt szállító tartálykocsi.

A kormány néhány hónapja kötött együttműködési megállapodást Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-vel, és ennek eredménye, hogy első lépésként évi 7500 tonna hazai almát vesz át a társaság – mondta Fazekas Sándor.

A hazai ültetvényeken termesztett gyümölcsből a vásárosnaményi Agrana feldolgozójában készítenek sűrítményt, és ebből állítják elő a Coca-Cola Cappy márkájú gyümölcslevét. Ezzel a Magyarországon termő mintegy félmillió tonna alma 1,5 százaléka talál állandó, biztos átvevőre. A tervek szerint ezt a mennyiséget megkétszerezik, később 15 ezer tonna almát dolgoznak majd fel gyümölcslének a dunaharaszti palackozóban – fejtette ki a miniszter.
Hozzátette, az almaüzlet nyomán lendületet kaphat a hazai gyümölcstermesztés, felértékelődik az agrárium, a jelenlegi 36 ezer hektárnyi ültetvény kibővítésével újabbakat telepítenek. Ez gazdasági modellként is szolgál, a helyben megtermelt termék valamelyik nagyvállalaton keresztül a külpiacon is versenyképes cikké válhat.
A Coca-Colával kötött megállapodás eredményeként 100 szabolcsi család jutott állandó megélhetéshez – tette hozzá Fazekas Sándor.
A Coca-Cola Magyarország a magyar almából előállított gyümölcslével exportpiacokat is meg kíván hódítani – mondta Tarsoly József, a társaság vezetője. A tervek szerint az almát követően a Cappy gyümölcslevek közül az őszi-, a sárgabarack- és a szőlőitaloknál is a magyar alapanyag felhasználására térnek át.
A Coca-Cola palackozója jelenleg 1250 alkalmazottat foglalkoztat, és további 17 ezer embernek nyújt megélhetést.

Forrás: dunaharasztima.hu

Twitter megosztás Google+ megosztás