2024. március 29.
Karl József alpolgármester avatóbeszédével

Átadták a Szent István Plébániatemplom toronyóráját

2014. augusztus 28. csütörtök

A mutatókat villamos motor hajtja mechanikus áttétel alkalmazásával. A villamos motorokat elektronika vezérli, mely a pontos időt a műholdak órajeléről kapja antennán keresztül. A régi órával ellentétben a most elkészült óraszerkezet kapott egy harangozó szerkezetet is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A mai napon, szentegyházunk felszentelésének 110. évfordulóján befejeződött a templom toronyórájának megépítése és felszerelése.

A toronyóra, mely mára elkészült, méreteit tekintve 2 méterszer 2 méteres. A régi számlap, ami mögött nem volt óraszerkezet, 1,4 méterszer 1,4 méteres volt. A jelenlegi számlap azért készült éppen ekkorára, mert tervezéskor figyelembe vettük, illetve szempont volt az óra láthatósága és leolvashatósága. A jelenlegi számlap színes, míg az 1944-ben lerobbantott tornyon lévő elődje fekete-fehér volt. A számlap színei a kék, a bézs és az arany a templom belső terének színeit mutatják meg. A színek választásánál és elhelyezésüknél fontos feltétel volt a torony eddigi jellegének megtartása és az avval való harmonizáció.
Az eredeti óra mechanikus szerkezet volt felhúzható, rugós működtetéssel, mely a robbanás során sajnos megsemmisült.
A jelenlegi órán a mutatókat villamos motor hajtja mechanikus áttétel alkalmazásával.
A villamos motorokat elktronika vezérli, mely a pontos időt a műholdak órajeléről kapja antennán keresztűl.
A régi órával ellentétben a most elkészűlt óraszerkezet kapott egy harangozó szerkezetet is, mely minden negyed, fél, háromnegyed és egész órakor a kisebbik haragon üt egyet, kettőt, hármat, illetve négyet, majd a nagy harang annyiszor kondul, mint amennyi az  éppen aktuális óra.
Az időt hanggal is jelző harangszó a mai ünnepély után 12 órakor szólal meg előszőr üzemszerűen.
Az óra számlapja, a számok műanyagból készültek, míg a mutató üvegszálerősítésű műanyagból.
Az óra ismertetése után engedjék meg, hogy elmondjam,hogy nagy öröm volt számomra együtt dolgozni ennek a szerkezetnek a megvalósításáért Kapui Gyula úrral, aki toronyórákat készít és javít, valamint kollégáival, munkatársaimmal és barátaimmal, akik önzetlenűl segítették a megvalósítást.
Megköszönöm mindazok lelkes munkáját, akik részt vettek az óra megépítésében és felszerelésében, valamint köszönetet mondok minden Dunaharaszti Lokálpatriótának, aki az óra elkészítését anyagilag finanszírozta és az első felhívásra azonnal az ügy mellé állt, ezzel lehetővé téve,hogy közösen megvalósítsuk azt, hogy a toronyóra újra működjön és ezzel nem csak a Szent István templom, hanem a város is gazdagodjon egy újabb értékkel.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

Twitter megosztás Google+ megosztás