2024. április 25.
Mongólia nagykövete nyitja meg a kiállítást

Dzsingisz kán a Kúriában

2014. április 23. szerda

A nagy hódítót most megállították a Laffert védői. Dzsingisz kán öröksége címmel bő egy hónapig tartó, ismeretterjesztő rendezvényekkel tarkított kiállítás nyílik a földszinti szalonokban.

Régészeti, néprajzi és vallási emlékek, tárgyak és ereklyék láthatók a kiállításon. Aki pedig a mai mongol képzőművészetre is kíváncsi, az megtekintheti Purevjav Batmyagmar festőművész alkotásait. A kulturális program során az érdeklődők bepillanthatnak Mongólia történelmébe, érintve a néprajzot és a valláskultúrát is. Az előadások alkalmával nem csak a nagy hódítókról lesz szó, hanem a két nomád nép hasonlóságáról, a hunokhoz való történelmi tudatról, kapcsolatról. Ezt dr. Obrusánszki Borbála tatárjárást elemző előadása, majd dr. Daubner György Mongóliában forgatott "A hunok titkos története" című filmjének a rendező jelenlétében és kommentálásával történő vetítése biztosítja. Végül pedig május végén a Duna Televízióból jól ismert dr. Hidán Csaba és társai tartanak korabeli öltözékben és fegyverzetben bemutatót a kor harci szokásairól és technikájáról.
A rendezvénysorozat más vonatkozású kulturális értékét az a kapcsolatteremtő érdeklődés jelenti, amely nyomán a programokat Mongólia budapesti nagykövete, dr. Tugsjargal Gandi személyesen nyitja meg. A kulturális kapcsolatalakítást azt teszi meghittebbé, hogy a nagykövetasszonyt többek között a helyi gimnázium mongol származású tanulója, Bat-erdene Odgerel is köszönti.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A program rendezvényeire a belépés ingyenes.

Twitter megosztás Google+ megosztás