2024. április 25.
Növeli ingatlanvagyonát a város

Ülésezett a képviselő-testület - elfogadták Dunaharaszti 2014. évi költségvetését

2014. február 24. hétfő

Méghozzá egyhangú szavazással. A képviselő-testület döntött arról is, hogy megvásárolja a Kisduna Szövetkezettől a közvetlenül a Városháza mellett fekvő ingatlanegyüttesét.

Az ülés kezdetén dr. Szalay László polgármester beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről:
1.    A Szivárvány Óvoda építési munkái folyamatban vannak, az első 25%-os teljesítéshez kapcsolódó kifizetések megtörténtek. A tetőfedési munkák megkezdődtek. Az épületen belül készen vannak a válaszfalazások és jelenleg az épületgépészeti és elektromos alapszerelések készülnek. Az eszközbeszerzésekhez kötődő pályázati anyagok műszaki tartalmának összeállítása folyamatban van. Beruházói kérésre megtörtént az előzetes egyeztetés a tűzoltósággal annak érdekében, hogy a használatba vételi eljárás során felmerülő kérdések előzetesen tisztázásra kerüljenek. A leendő üzemeltetővel az egyeztetés folyamatos.
2.    A Százszorszép Óvoda energetikai felújítására beadott pályázat [4/2014. (I. 31.) BM rendelet] hiánypótlása megtörtént. A pályázat elbírálásáról várhatóan március közepén születik döntés.
3.    A KMOP-3.3.3-13 számú „Megújuló energiahordozó felhasználás növelése” megnevezésű pályázat keretében a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola napelemes korszerűsítésére elnyert pályázat támogatási szerződésének aláírása megtörtént. A megvalósításhoz szükséges tervezési feladat pályázati kiírásának összeállítása folyamatban van.
4.    Sikeresen lezárult az ÁNTSZ ellenőrzése az iskolaorvosi rendelők és a korábban többször kifogásolt védőnői szolgálat elhelyezése tárgyában. Az egészséges gyermekek ellátására szolgáló rendelő a Fő út 35 szám alatt került kialakításra, ahol a működésre a feltételeket a hatóság rendben találta. Az engedély kiadása folyamatban van, várhatóan a működés március elejével megkezdhető az új helyszínen.
5.    A Temető megsüllyedt viacolor burkolatának helyreállítása, vízelvezetése megtörtént.
6.    Földmedrű árkok tisztító kotrása megtörtént.
7.    Felülvizsgálatra került az összes könnyűszerkezetes út felülete, közte a Temető belső úthálózata is, és megállapítást nyert, hogy mindegyik biztonsággal használható kerékpárral is.
8.    Erzsébet utca és Arany János utca felületi hibáinak kijavítása megkezdődött.
9.    Az A3-as csatorna torkolati műtárgy kicserélése megtörtént, a csatorna kotrása megtörtént.
10.    Útpadkák javítása megtörtént.
11.    Az úttestre felhordott murva szemcsék takarítása megkezdődött és folyamatosan történik.
12.    A Soroksár felé vezető belső út rossz minőségű szakaszán, Soroksár területén leborult véletlenül egy kis martaszfalt, melyet nem lapátolt vissza a sofőr, hanem a helyszínen elegyengetett.
13.    A Rákóczi utca 28. szám alatti ingatlan területén nyáron megépül az udvar csapadékvíz-elvezetése, valamint a terület és az épületek rákötése is megtörténik a közterületi zárt rendszerű csapadékvíz-csatornára. A balesetveszélyes homlokzati problémák elhárításának érdekében a következő munkákat kezdtük meg és végezzük folyamatosan a területen:
-    Baglyos épület földszinti homlokzati övpárkányának bádogozása
-    Baglyos épület emeleti ablakai felett a  tégla burkolat javítása
-    „A” épület mögötti kerítés megépítése
-    A távolugró gödör melletti kerítés felújítása.

Első napirendi pontként arról döntött a képviselő-testület, hogy 3,2 millió forintos vételáron megvásárol egy ingatlant a Pitypang utcában. Ez a lépés illeszkedik azon erőfeszítések sorába, amiket a Máv-Alsó lakóterület rendezése érdekében tesz az önkormányzat. Ezt követően elvégezték a képviselők az előző évi költségvetési rendeleten a szükségessé vált átvezetéseket, majd – a stabilitási törvényből eredő kötelezettségeinek eleget téve – a testület határozatban rögzítette a következő három évben várható saját bevételeinek, illetve az adósságot keletkeztető kötelezettség-vállalásainak összegét, a Pethő Zoltán jegyző által bejelentett módosítással (ez a víziközmű bérleti díjakból származó bevétel megemelt változatáról szólt).
A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének záró vitájával folytatta munkáját. Kücsön Sándor, a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy a rendelet-tervezetet a városfejlesztési bizottsággal közösen tárgyalták meg. A bevételek fedezetet nyújtanak a működésre és a beruházásokra is, a 300 milliós hitelfelvétellel együtt, ezért a rendeletet egyhangúlag elfogadásra ajánlják. Dr. Szalay László jelezte, hogy előfordulhat az a helyzet, hogy az elfogadott költségvetést gyorsan módosítani kell. Ennek oka az, hogy problémák lehetnek a beiskolázással. Új tantermekre van szükség a megnövekedett gyermeklétszám miatt. A pályázatainkat beadtuk, a Klebelsberg Központ két hét haladékot kért arra, hogy ezek ügyében döntés szülessen. Az iskolabővítés állami feladat ugyan, de meg fogjuk oldani mi magunk is, ha nem lesz más út, ha kell, hitelből. Most arra várunk, adnak-e hozzá forrást. Bármilyen döntés is születik, ezt is meg fogjuk csinálni, ahogy az új óvodát is felépítjük és ahogy az útépítést is befejezzük.
Hajdú Zsolt, az oktatással foglalkozó szakbizottság vezetője elmondta, hogy ők is egyhangúlag támogatják a költségvetést. A KLIK tankerületi vezetőjének levelet fognak írni. Az óvodai férőhelyek növelését, amely a kompetenciájába tartozik, megoldotta az önkormányzat, az iskolákkal is ezt kéne tenni. A polgármester hozzátette: nem ültek ölbe tett kézzel, a tervek megvannak, várunk a felsőbb döntéshozókra.
Ezt követően a jegyző által felvetett módosításokkal, amelyek előirányzatok közötti átcsoportosítási jogosultságokról szólnak, a képviselő-testület egyhangú igennel elfogadta Dunaharaszti Város Önkormányzat 2014. évi költségvetését (a részletekről olvashatnak a közmeghallgatásról szóló anyagunkban – a szerk.)
A képviselők ezután döntést hoztak arról, hogy a Kisduna Szövetkezettől megvásárolják a Városháza mellett található ingatlanegyüttest bruttó 49 millió forintért. A vételár 5 év alatt, részletekben kerül kifizetésre. Pékó Zoltán jelezte, hogy az öszeg nem kevés, bár a tranzakció kifejezetten előnyös. Kedvező, hogy az ingatlan a Városháza és a Hunyadi iskola mellett van. Az állapotára vonatkozó kérdésére a polgármester elmondta, hogy az iskola bővítése az egyik lehetséges opció, amire az ingatlan alkalmas lehet. Mindenképpen meg kell szerezni az ingatlant. Ráfordítás nélkül nem lehet oktatási célra használni. Hajdú Zsolt ismét hangsúlyozta, hogy szűk a hely az iskolákban, ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni. Dr. Szalay László leszögezte, hogy az épületeket mindenképpen közösségi célokra fogjuk használni.
A közbeszerzési ütemterv módosítása került ezt követően napirendre. Pékó Zoltán egy 25 millió forintos tételre kérdezett rá, ez útfelmérésre és digitalizálásra vonatkozik. Pethő Zoltán emlékeztetett, hogy mindig előre dolgozunk azért, hogy az esetlege pályázatoknál készen álljunk. 120 kilométer az úthálózatunk, ennek állapotáról naprakésznek kell lennünk, ezt már minden pályázatnál kérik. Nem állhatunk meg, a 10 évnél idősebb utak pókhálósodnak.
A képviselők meghosszabbították az erőspusztai szociális szolgáltatóval kötött szerződést, majd eleget téve kötelezettségüknek, pontosan és részletesen határozatba foglalták az épülő Szivárvány Óvoda költségeit. Megalkották a városi jelképekről, illetve a kitüntető díjakról és címekről, valamint a helyi autóbusz-közlekedésről szóló helyi rendeleteket, és elvégezték több helyi rendelkezés módosítását. Megválasztották a szavazatszámláló bizottságok tagjait, akik a választások lebonyolítása során közreműködnek majd. Megszavazták azokat a megállapodás-tervezeteket, amelyeket a nemzetiségi önkormányzatokkal köt majd meg a városvezetés. Lefektették a település-fejlesztéssel és a területrendezéssel kapcsolatos partnerségi szabályokat, majd döntöttek arról, hogy a víziközmű-vagyon ezt követően közvetlenül a város tulajdona lesz (eddig a város cége, a DV Kft. volt a tulajdonos).
A polgármester ezt követően szót adott Faragó Csaba református lelkésznek, aki megköszönte azt az erkölcsi és anyagi támogatást, amelyet az önkormányzat a gyülekezet templomának felépítéséhez nyújt. Reményét fejezte ki, hogy az őszre felépülő templom a város újabb büszkesége lesz.
A testület ezt követően zárt ülésen határozott a negyedik gyermekorvosi körzetre beadott pályázatokról.

A határozatok pontos szövegét - a jegyzőkönyv elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.
 

Twitter megosztás Google+ megosztás