2024. április 19.
Dr. Szalay László bemutatta az önkormányzat 2014. évi költségvetésének tervezetét

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület

2014. február 18. kedd

Bevételek, kiadások, beruházások, az intézmények helyzete - a városvezetés bemutatta Dunaharaszti jelenét és a fejlődés irányait. A beszámoló elhangzását követően dr. Szalay László polgármester válaszolt a hallgatóság soraiból felvetett kérdésekre.

Dr. Szalay László polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd beszámolt az önkormányzat 2014. évi költségvetésének tervezetéről.
Dunaharaszti Város Önkormányzatának költségvetési főösszege 5,748 milliárd forint. A bevételi oldal főbb tételei az alábbiak:
-    a működés költségeihez való állami hozzájárulás (normatíva) 631 millió forint
-    intézmények működési bevételei
-    helyi adók: építményadó 450, telekadó 135, kommunális adó 22, iparűzési adó 1745, gépjárműadó helyben maradó része 100 millió forint
-    kamatbevételek 8 millió forint
-    DPMV Zrt. által a szennyvíztisztítóért fizetett bérleti díj 74 millió forint
-    DV Kft. által fizetett osztalék 15 millió forint
-    uniós támogatás a Szivárvány Óvoda építésére 200 millió forint
-    uniós támogatás a Kőrösi Csoma Sándor Ált. Iskola napelemekkel való energia-ellátására 43 millió forint (még elbírálás alatt)
-    hitelfelvétel az óvodaépítéshez 235 millió forint
-    hitelfelvétel útépítéshez 300 millió forint (ehhez még kormányengedély szükséges)

A jelentősebb kiadások az alábbiak lesznek:

-    a nemzetiségi önkormányzatok közül a cigány és a bolgár önkormányzat 2-2 millió, a német önkormányzat 16,35 millió forint támogatásban részesül
-    civil szervezeteknek 25 millió,
-    a DMTK-nak 62 millió,
-    a polgárőrségnek 3,44 millió forint és egy Dacia Duster személygépkocsi,
-    helyi tömegközlekedés támogatására 30 millió,
-    közbiztonsági feladatokra (rendőrség, közterület-felügyelet, kamerák) 36,5 millió,
-    Laffert Kúria költségeire 28,3 millió,
-    külterületi szemétgyűjtésre és lomtalanításra 25 millió,
-    orvosi ügyeleti szolgálat részére 10,2 millió,
-    Manófalva magánóvodában önkormányzati helyek bérlésére 49 millió,
-    választások költségeire 20 millió támogatás jut.
Az önkormányzat jelentős összegeket fordít szociális és egészségügyi ellátásokra, szelektív hulladékgyűjtésre, katasztrófa-védelmi feladatokra, a helyi tévé és a Lakihegy Rádió támogatására. A református egyház templomának felépítését 10 millió forinttal támogatják. Az állam által átvett oktatási intézmények fenntartói feladataira külön keretet állítanak be a költségvetésbe.
A kiadások másik nagy szegmense a különféle beruházások, építkezések finanszírozása:
-    a Szivárvány Óvoda teljes bekerülési költsége (ebben már a tavalyi év kifizetései is benne vannak) 679 millió forint
-    útépítések utolsó üteme, csapadékvíz-ellátással együtt 335 millió forint
-    parti sétány első szakasza a gázcseretelepi lejáróig, ahol a vízelvezetés rekonstrukciójára is szükség lesz: 26 millió forint
-    a Városházával átellenben lévő, életveszélyes ház elbontása, a helyén egy új közpark létrehozása 50 millió forint
-    új játszótér építése az Újhegyi-dűlőben 6 millió forint
-    Máv-Alsó településrész fejlesztésére 12 millió forint,
-    intézmények felújítására 5,5 millió forint.
Amennyiben az önkormányzat megkapja a kormányengedélyt a 300 millió forint felvételére, további beruházások válnak lehetővé, pl. a központi vasútállomás mellet felépülő P+R parkolóhoz kapcsolódó vízelvezetés megépítése és a Bezerédi utca rekonstrukciója, vagy a Határ úti vasúti átjáró és járda megépítése.


A polgármester ezt követően a hallgatóság soraiból feltett kérdésekre válaszolt. Lerner Zoltán a Thököly utcából a szomszédjában engedély nélkül létesített épület lebontását hiányolta, a piacon a gépjárművek közlekedésére panaszkodott, és megjegyezte, hogy az ő utcájában a padka nincs takarítva. Dr. Szalay László válaszában elmondta, hogy az építési-bontási engedélyek már a járásszékhely szerinti, szigetszentmiklósi jegyzőhöz tartoznak. A piac parkolóját a rendőrök ellenőrzik, az utakat folyamatosan takarítjuk. Hargitai Péter, a DV Kft. ügyvezetője jelezte, hogy nem lát lehetőséget a 15 millió forint osztalék teljesülésére. A társaságnak van bevétele, az osztalékot teljesíteni kell. Doboróczki Gábor a Soroksárra vezető belső út északi szakaszának rossz állapotát kifogásolta. Ez a szakasz Soroksárhoz tartozik, nem akarják megcsinálni, amúgy magántulajdon. Zsigmond Károly, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója az iskola fejlesztésével kapcsolatban kérdezett. 4 éve ki lettek az ablakok cserélve, de nincs az épület bepucolva; néhány év múlva kevés lesz a hely a felsősöknek; a nemrég 100 éves Baglyos épület nem lett felújítva; az ebédlő szépen ki lett csempézve, de a bútorok a régiek; a bővítésre megvásárolt telken játszóudvar lett volna, de egyelőre üres. Az elmúlt évben 21 millió forintot költöttünk az iskolára, de most már nem dönthetünk a KLIK nélkül. A bővítést megterveztettük, uniós pályázat volt rá, de azt visszavonták. Készen állunk, de az összköltség 500 millió forint, egyedül nem tudjuk vállalni, miközben óvodát is építünk. A téma jelenleg kormányülésen van. Szigetszentmiklós kapott 3 milliárdot, bízik benne, hogy mi is kapunk. Az ebédlő bútorozása a KLIK feladata, a Baglyos épület homlokzatát és a játszóudvart elkészítjük. Egy felszólaló a Kőrisfa utcai vízelvezetés hiányosságait sorolta. A vízelvezetésekre kiemelt figyelmet fordítunk.
A második blokkban egy Kaszala utcai felszólaló fekvő rendőröket kért a temető mellé, és járkáló rendőröket a MÁV-Alsóra. Kérte, hogy létesítsen az önkormányzat sittlerakót, ahol az ilyen jellegű szemetet el lehet helyezni. Érdekes tendencia, hogy ahol megépül az út, ott a lakók aztán a fekvőrendőrért kezdenek aláírást gyűjteni. Ezt a polgármester nem tartja jónak, ez erősen megosztja a lakosságot. Az út nagy része egyébként a MÁV tulajdona. Sittlerakót nem szeretne Harasztin, ezt mindenkinek magának kell rendeznie, konténer bérlésével, vagy a szigetszentmiklósi lerakóba való szállítással. Egy hozzászóló megköszönte a Sport-szigeten megépült sétányokat, és erősen fájlalta a rongálások okozta károkat. A rongálásokkal nagyon sok a gondunk-bajunk, be fogjuk kamerázni a szigeti lejárót is. A rendőrséget felkérem a sűrűbb járőrözésre.
Az est utolsó hozzászólója – hosszú évek gyakorlatának megfelelően – Almási Imre volt, aki nagy, átfogó jellegű felszólalásában először a Bayern München és a DMTK között tett figyelemre méltó összehasonlítást, majd az önkormányzat szociális érzékenységét firtatta. A locsolási kedvezményt kevesellte, majd érdekes javaslattal élt a szélesebb nyilvánosság felé, miszerint a fürdővízzel kell leöblíteni a vécéket. Megjegyezte, hogy a DPMV-nél 50 ezer forint egy külön locsolóóra, a Multiszint Kft. vezetői pedig szelektíven gondolkodnak, mert a tejesdobozt nem viszik el. A Mese Óvoda nem tetszik neki, mert „öszvér” stílusú, a Móricz Zs. utcában pedig nem lehet a járdán babakocsival közlekedni. Az utak gyorsan tönkremennek, a murvát pedig nem szerencsés útpadkának használni, mert az autósok felhordják. A zsidótemetőnél van egy összetört vízakna, a temetőben pedig kétszer is kilyukadt a biciklijének a gumija. Közös városnéző sétára invitálta a polgármestert, majd – az „Isten hozta városunkban!” feliratnak megfelelően javasolta, hogy fogadjuk a betelepülőket tárt karokkal. Egy haza, egy nyelv, fűzte hozzá végül.
Dr. Szalay László hangsúlyozta, hogy a vízdíjba, locsolási kedvezménybe már nincsen beleszólásunk, azt már központilag határozzák meg. A vízóra ára sem tartozik ránk. Szociális kiadásokra ereje felett fordít a város. Azt, hogy mit lehet szelektíven gyűjteni, jogszabály mondja meg, ezt a rendszert is várhatóan átszervezi az állam a közeljövőben. A Mese Óvodában a körülmények első osztályúak, ízlésbeli kérdésekről pedig felesleges vitatkozni. A lakossági járdaépítést támogatja az önkormányzat, az autósokat viszont nem tudja megnevelni, de az utakat kijavítjuk. A vízaknát megcsináljuk. A temetőben jók az utak. Számára nem téma, ki honnan jött, ő is egy pesti kórházban született, mindenki fontos, aki itt él. Zárszavában jelezte, hogy különösen büszke arra, hogy Dunaharaszti lakossága folyamatosan növekszik.
 

Twitter megosztás Google+ megosztás