2024. március 28.
Megtárgyalták a jövő évi költségvetés irányelveit

Utakat épít és új óvodát emel Dunaharaszti 2014-ben

2013. november 25. hétfő

Körvonalazódik a jövő évi költségvetés. Módosították a szociális rendeletet, meghatározták a szemétszállítás díjából kedvezményben részesülők körét. Kamerák figyelik mostantól a temetői konténereket. Ülésezett a képviselő-testület.

Az ülés kezdetén dr. Szalay László polgármester beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről:
1.    Tovább folytatódott a Temető úthálózatának itatott burkolattal történő továbbépítése.
2.    A földutak anyagpótlással, tömörítéssel egybekötött gréderezése megtörtént.
3.    Padkajavítás, kátyúzás, repedés-javítás történt a régi szilárd burkolatú utakon.
4.    Őszi lombhulláshoz kapcsolódó úttisztítások, ill. padkák gyommentesítése történt meg.
5.    A Paál László utcában a temetőnél 30 km/órás sebességkorlátozó tábla került kihelyezésre.
6.    A Király köz lejtős szakaszán itatott makadámmal útburkolat javítás történt.
7.    A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti útbeszakadás kijavításra került.
8.    Kiépült a Határ úti buszmegálló.
9.    A ráckevei földhivatal a földhivatali nyilvántartásból lekért adatokkal kapcsolatos adatkezelési ellenőrzést tartott a polgármesteri hivatalban. Vizsgálták az adatlekérések jogosságát, a nyilvántartásokat és az adatvédelemmel kapcsolatos előírások betartását. Az ellenőrzés során mindent rendben találtak.
10.    Megkezdődött teljes munkaidőben 2013. november 1-től 34 közmunkás foglalkoztatása. Ennek kapcsán a napokban a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja részéről a közfoglalkoztatással kapcsolatos munkaerő-piaci ellenőrzésre került sor. Többek között vizsgálták a hatósági szerződés alapján vállalt 34 fő közfoglalkoztatási jogviszonyának munkaügyi dokumentumait, valamint a jelenléti íveket. A vizsgálat eredményeként észrevételt és kifogást nem tettek.
11.    Uszodával kapcsolatos levelünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről a sportért felelős helyettes államtitkár, Szekeres Pál válaszolt. A levél röviden arról szól, hogy jelenleg EU-s vagy hazai pályázati forrás nem áll rendelkezésre, valamint a 2013. évi sportcélú előirányzatok terhére sincs már lehetőség Dunaharasztiban az uszodaépítést támogatni. Ezzel a kéréssel a Magyar Úszó Szövetséget vagy a Magyar Vízilabda Szövetséget kell megkeresni egy sportfejlesztési programmal. Végezetül felhívták a figyelmet az esetleges pályázati lehetőségekre, melyek a közeljövőben jelenhetnek meg.
12.    A napokban 1000 garnitúra ágyneműt és 1000 törülközőt vásárolunk az óvodások részére.

A képviselő-testület a beszámoló elfogadását követően a 2013. évi költségvetés harmadik negyedévi végrehajtásáról szóló előterjesztést vitatta meg. Knapp Tibor rákérdezett arra, hogy mi indokolta annak a 20 millió forintnak az elköltését, ami opcionálisan a hóeltakarítási feladatok elvégzésére lett elkülönítve. Pethő Zoltán jegyző válaszában emlékeztetett a március 15. körüli hóhelyzetre, melynek kezelése 5 millióba került, és azokra az előre nem tervezett, év közben jelentkező feladatokra, amelyeket ebből akeretből lehetett csak megoldani (pl. a Király köz helyrehozatala, a Duna utcában feltörő vizek elhárítása, stb.).
Az előző előterjesztéshez kapcsolódott a költségvetési rendelet módosítása. Dr. Szalay László elmondta, hogy 55 millió forintos hiányt kell pótolni, aminek nagy része a Humán Szolgáltató Intézménynél keletkezett (42 millió, ebből 30 millió a közétkeztetéssel összefüggésben). Felsorolta azokat a kereteket, ahol jelentős megtakarítást ért el az önkormányzat, és amelyekből a hiány pótolható. Kücsön Sándor, a Pénzügyi Bizottság elnöke jelezte, hogy megtárgyalták és egyhangúan támogatják az előterjesztést. Így tett a testület egésze is.
A képviselők a 2013. évi költségvetés rendezése után rátértek a 2014. évi büdzsé koncepciójának tárgyalására. Dr. Szalay László bevezetőjében felidézte azokat a kötelezettség-vállalásokat, amelyeket korábbi ülésein már elhatározott a testület, és amelyek már a következő évet terhelik. Ezek közül a jelentősebb tételek a következők:
1. Óvónők, dadusok felvétele az újonnan felépülő Szivárvány Óvodába.
2. 48 millió forint többletforrás biztosítása az új óvoda felépítésére.
3. Az útépítési program utolsó nagy ütemének végrehajtása 300 millió forint költséggel; ez függ attól is, hogy az állam hozzájárul-e a szükséges hitelfelvételhez.
4. A vasútállomás rendezéséhez és a P+R parkoló megépítéséhez kapcsolódóan a Bezerédi utcai csapadékvíz-elvezetési rendszer megépítése és az út felújítása 100 millió forintból.
A pozitív oldalon az állam által átvállalt adósság áll, ami 94 millió forint kiadástól kíméli meg az önkormányzatot.
Knapp Tibor jelezte, hogy nem találta meg a koncepcióban az útépítést, a polgármester megerősítette, hogy erről konszenzus van a testületben, ez a munka el lesz végezve. Hajdú Zsolt azt kérdezte, lesz-e lehetőség az óvodaépítésen kívül egyéb intézmény-fejlesztésekre is. A polgármester elmondta, tisztában van azzal, hogy a magas gyermeklétszám okozta nyomás néhány év múlva az óvodákról áttevődik az iskolákra, így azok fejlesztésére is gondolni kell, akkor is, ha az állam átvette a működtetést. Az épületek fenntartója az önkormányzat, így a bővítés sem fog nélkülünk megtörténni. Született egy kormányzati döntés arról, mekkora részt vállal az állam az uniós támogatással megvalósuló fejlesztéseből. A közép-magyarországi régióban ez 0% lesz a jövőben, ez alól kivételt 36 település képez csupán, és Dunaharasztinak sikerült ebbe a körbe bekerülni. Lesz tehát forrás, és vannak elképzeléseink is. Adja magát a kollégium épülete a Duna-Tisza Csatorna partján, amelynek átalakításával 14-16 tanterem nyerhető. Ez tűnik a leginkább költséghatékony megoldásnak.
A koncepciót a testület egyhangúan elfogadta, ahogy a jegyző beszámolóját is a folyamatban lévő peres ügyekről, melyek száma örvendetesen csökken. A képviselők hatályon kívül helyezték az építészeti-műszaki tervtanács működéséről szóló rendeletet, elfogadták a szociális, illetve a gyermekvédelmi helyi rendeletek módosításait, majd megszavazták azt a munkamegosztási megállapodás-tervezetet, amit a Hétszínvirág Óvodával köt az önkormányzat. Módosították a Városi Könyvtár és József Attila Művelődési Ház alapító okiratát, majd rátértek az önkormányzati intézmények átszervezéséről szóló előterjesztésre.
Dr. Szalay László elmondta, hogy a Humán Szolgáltató Intézmény megszűnik, és feladatait a Területi Gondozási Központ veszi át, amelynek vezetője a feladat ellátására minden szempontból alkalmas. Az élelmezésvezető személyében változás történik, közös megegyezéssel. Ezt a szakfeladatot a polgármesteri hivatal szorosabban felügyeli majd.
A testület ezt követően elfogadta a Dunaharszti Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását azzal, hogy hivatásetikai alapelveket határozott meg a tisztviselők számára, a vonatkozó törvény előírásai szerint.
A képviselő-testület módosította a hatályos díjrendeletét, és ennek nagy jelentősége van a szemétszolgáltatással kapcsolatos kedvezmények szempontjából. A szolgáltatás díját emelni nem lehet, mivel az hatósági áras. A kedvezmények megállapításánál a képviselők a rászorultsági alapelv kizárólagossága mellett döntöttek. A korábbi, zsákos rendszer nem maradhat fenn, mivel azt a törvény kizárja; ennek pótlására úgy döntött a testület, hogy a korábbi kedvezményezetti kört kibővíti. Eszerint díjkedvezményt továbbra is csak azok a háztartások kaphatnak, ahol kizárólag nyugdíjasok élnek. Egyedülálló nyugdíjas esetében a nyugdíjminimum 250%-ára (ez ma 71.250 forint) emelkedik az a jövedelemhatár, ameddig az igénylő jogosult a támogatásra. Két, vagy több nyugdíjasból álló háztartás esetén 200 % (57.000 forint) lesz az egy főre eső jövedelemhatár. Ezek a háztartások tehát díjkedvezményt kaphatnak, ha igényüket benyújtják a polgármesteri hivatal szociális ügyekkel foglalkozó irodáján.
A fenti kedvezményezett kör részére nyitva áll egy további lehetőség: ők igényelhetnek 60 literes kukát is az önkormányzattól, amennyiben kevés szemetük képződik. Háztartásonként egy darab ilyen szemetesedényt az önkormányzat díjmentesen biztosít és ki is szállít az igénylő részére. Ezek a háztartások a kedvezményes díjból ebben az esetben további 50%-os kedvezményt kapnak. Dr. Szalay László hangsúlyozta, hogy a kedvezményrendszer a korábbi, az évek során bevált rendszer továbbfejlesztése, és a leginkább rászorult kisnyugdíjasok terheinek csökkentésére koncentrál. Mindez az önkormányzat teherbíró képességéhez is igazodik, hiszen a szemétszállítás díja az állam által meghatározott hatósági ár miatt amúgy sem áll a költségekkel egyensúlyban.
Hajdú Zsolt örömét fejezte ki a kedvezmények miatt, de kétségeit is kifejezte azzal kapcsolatban, hogy a 60 literes kukát igénybe vevők köre tovább nem bővíthető. Pethő Zoltán emlékeztetett arra, hogy a díj a szemétszállítás megszervezését is szolgálja, és felhívta a figyelmet az ingyenes lomtalanításra és a zöldhulladék szintén ingyenes begyűjtésére is. Ugyanakkor növeljük a védőhálót azzal, hogy a jövedelemhatár emelésével további nyugdíjasok lesznek jogosultak a kedvezményekre. Dr. Szalay László polgármester ismételten hangsúlyozta a rászorultságot, mint rendező elvet. A testület egyhangúan fogadta el a rendelet-módosítást.
Napirend után kért szót Hajdú Zsolt, és jelezte, hogy az általa vezetett Oktatási-, Művelődési és Sport Bizottság döntött a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjakról, és ennek eredményét nemsokára közzéteszi. Mannheim Lénárd megkérdezte, nincs-e valami rejtett tartalék a piactér további lekövezésére, Pethő Zoltán jegyző pedig bejelentette, hogy kamerákkal figyeli mostantól az önkormányzat a temetőben elhelyezett konténereket, olyan mértéket ért el ugyanis az ezekbe történő illegális szemétlerakás, hogy az már tűrhetetlen. Az önkormányzat minden esetben meg fogja tenni a feljelentéseket ezekben az ügyekben.
Végezetül Lehel Endre alpolgármester felhívta a figyelmet a Kúriában tartandó szombati, adventi rendezvényre, melyre tisztelettel meghívta a város lakosságát.

A határozatok pontos szövegét - a jegyzőkönyv elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.

Twitter megosztás Google+ megosztás