2024. április 24.
Ülésezett a képviselő-testület

Biztosítják a tájház jövőjét

2013. október 29. kedd

A Német Nemzetiségi Tájház jelenleg magántulajdonban van, de nagyösszegű jelzálog terheli. A végrehajtó árverésre hirdette meg az ingatlant, ezért a képviselők úgy döntöttek, a város megvásárolja az épületet.

Az ülés kezdetén dr. Szalay László polgármester beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről:
Megerősítésre került a 20. éves testvárosi kapcsolat Altdorf b. Nürnberg városával. A testvérvárosi delegáció fogadására 2013. október 3-5. között került sor. A hivatalos ünnepség október 4-én pénteken volt a  Laffer Kúriában,  ahol képekkel és rövid műsor-összeállítással felidéztük a kapcsolat létrejöttének előzményeit és az elmúlt 20 év eseményeit.
A közútkezelési feladatok körében elkészült a gréderezés (tömörítéssel) a földutakon. A Sport-szigeten itatott aszfaltburkolat épült, a város területén több helyen végeztek kátyúzást, beszakadások javítását, padkákat hoztak rendbe. A Paál L. utcában 30 km/óra sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki, a Király-köz meredek szakaszain az útfelületet itatott burkolattal javították ki. A város területén - többszöri tiltakozásunk ellenére - az ELMŰ Nyrt. ismételten, bejelentés nélkül megkezdte az elektromos hálózat űrszelvény gallyazását, ezzel jelentős károkat okozva a közterületi fákban. A levágott gallyak felszólításunk ellenére hetekig a közterületen maradnak, melyet kénytelenek vagyunk saját költségünkön elszállítatni.
A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a kerítés javítása, festése elkészült.
2013. november 4-től 2014. április végéig 34 közmunkás foglalkoztatására kerül sor a városban. Kérésünkre a Munkaügyi Hivatal nem 6, hanem napi 8 órás foglalkoztatás lehetőségét biztosítja utólagos finanszírozással.
Dunaharaszti Város Képviselő-testületének Oktatási, Művelődési és Sport Bizottsága a 20/2013. (X. 24.) sz. határozatával az „Év Sportolója Díj” címre – a Pest Megyei Önkormányzat által meghirdetett év végi kitüntetésekhez - az alábbi 4 fő jelölését javasolja:
1. Gonda László (sakk) Felnőtt kategória „Év Sportolója Díj”
2. Lengyel Andrea (sakk) Leány utánpótlás „Év Sportolója Díj”
3. Hortobágyi Eszter (birkózás) Leány utánpótlás „Év Sportolója Díj”
4. Lenkó Károly (birkózás) „Év Edzője Díj”
A beszámoló elfogadását követően a napirendi pontok megtárgyalásába fogott a képviselő-testület. Megszavazták egy feltételes közbeszerzési eljárás megindítását az útépítések folytatását célzó hitelfelvétel érdekében. Ezt követően stratégiai zajtérképet és intézkedési tervet fogadtak el. Hajdú Zsolt emlékeztetett, hogy az M0 autópálya északi oldalára a kivitelező egyelőre nem készítette el a zajfalat, bár ígéretet tett rá. A Fő út zajterhelése is magas, korszerűbb burkolatra lehetne a régit cserélni azokon a szakaszokon, melyeket nem érintett a közelmúltban lezajlott nagy útrekonstrukció. A közösségi közlekedés fejlesztése is sokat javíthat a helyzeten, példaértékű volt például a P+R parkoló megépítése a HÉV-megállónál, mely teljesen tele van autókkal. Drscsákné Kerekes Gabriella az 51-es főút és a Némedi út komoly zajterheléséről beszélt. Dr. Szalay László válaszában elmondta, hogy Pánczél Károly országgyűlési képviselő segítségét kérte az M0-ás zajfalának megépítése érdekében. A Fő út korszerűsítése is folytatódhat, ha lesz rá pályázati lehetőség.
A képviselők döntöttek arról, hogy összekötik a Római és a Szekér utcákat. Fényes István elmondta, hogy az általa elnökölt szakbizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést.
Ezt követően a Német Nemzetiségi Tájház sorsának rendezésébe – megmentésébe – fogott bele a képviselő-testület. Az épület egy magánszemély tulajdonában van, azonban jelzálog terheli. A közelmúltban megindult a végrehajtási eljárás is. Az önkormányzat vezetése ezért úgy döntött, hogy megvásárolja az ingatlant, így biztosítható az, hogy az épület a továbbiakban is a helyi svábság kultúrájának megőrzését, bemutatását szolgálja. Ezt követően a fenntartásról a német nemzetiségi önkormányzatnak kell gondoskodnia, erre szolgálhat az a keret, amit a város részükre minden évben biztosít. Mannheim Lénárd módosító indítvánnyal élt, azt javasolta, hogy a fenntartást is vállalja át a város. Kücsön Sándor, Pékó Zoltán és Hajdú Zsolt egyetértettek abban, hogy az eredeti előterjesztést kell támogatni, a város vásárolja meg, a német önkormányzat tartsa fenn; az ő feladatuk, hogy hagyományaikat ápolják. Ottaváné Barna Éva az ingóságok sorsára kérdezett rá, mivel arra nem terjed ki a vételár. Dr. Szalay László elmondta, hogy az ingóságok – kiállítási tárgyak, berendezés – adományként, vagy az alapítvány jóvoltából kerültek oda, jó lenne, ha ott is maradnának. Horváth Jenő és Fényes István a német nemzetiségi önkormányzat határozatára kérdezett rá, egyáltalán született-e bármilyen döntésük az ügyben? Pethő Zoltán jegyző jelezte, hogy a német önkormányzat vezetője előzetesen elmondta, olyan értelmű határozatot fognak hozni, ami szerint vállalják a fenntartást. Ha a város tartja fent, akkor csorbulhat a német önkormányzat önállósága, de ha ők maguk tartják fent, akkor a részükre biztosított keretösszegből szabadon gazdálkodhatnak, más forrásokat is bevonhatnak. A képviselők végül az eredeti előterjesztést szavazták meg.
A testület elfogadta a 2014. évre szóló belső ellenőrzési ütemtervet, a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót, illetve a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat módosított szakmai programját. Kücsön Sándor javaslatot tett arra, hogy családbarát intézkedésként a gyermeküket egyedül nevelő szülők számára adjunk 50%-os díjkedvezményt a belépőjegyek árából a városi intézmények programjaira. Hajdú Zsolt ehhez csatlakozott, amikor javasolta ennek kiterjesztését a nagycsaládosokra.
A képviselők a Klebelsbeg Központ által átvett oktatási intzémények intézményi tanácsába Lehel Endrét és Hajdú Zsoltot delegálják. A testület ezután döntéseivel lehetővé tette, hogy a Baktay Ervin Alapítvány végre a neves orientalista szülőhelyén működjön; székhelye a Laffert Kúria lesz. A hagyaték egy részét gondozó magánszemély pedig adományozási szerződést köt az önkormányzattal, így városunk egy újabb közgyűjteménnyel gazdagodik, ez lesz a Baktay Ervin Indián-cowboy Múzeum.
A testület ezután zárt ülésen folytatta tovább a munkát.
A határozatok pontos szövegét - a jegyzőkönyv elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.
 

Twitter megosztás Google+ megosztás