2024. március 28.
A két város barátsága immár húszéves - kiállta az idők próbáját

Altdorf és Dunaharaszti: a kéttörzsű fa összenőtt

2013. október 15. kedd

Erich Odörfer, Altdorf bei Nürnberg és dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere ünnepélyes keretek között újította meg a két testvérváros barátságát. Az eseményt egybekötötték a hagyományos szüreti fesztivál megtartásával, így városunk lakossága is kivehette részét az ünneplésből, amely igazán látványosnak bizonyult.

Dunaharaszti és Altdorf testvérvárosi kapcsolatának 20., várossá válásunk 13. évfordulóját ünnepeltük a napokban. Erich Odörfer, Altdorf polgármestere vezetésével népes küldöttség érkezett városunkba, melyhez Altdorf másik testvérvásosa, Colbitz polgármestere, Heinz Kühnel is csatlakozott néhány fő kíséretében.
A Laffert Kúriában megtartott ünnepségen Dr. Szalay László polgármester arról beszélt, hogy nyitott és baráti szívvel fordulunk egymás felé. A testvérvárosi kapcsolatok mögött mindig emberek vannak, barátságok alakulnak, megismerjük egymás életét. Ezekre a szavakra rímelt Erich Odörfer polgármester köszöntő beszéde, melyben többek között egy régi emlékről, a Dunaharasztin tett első látogatás alkalmával ajándékba kapott, kéttörzsű fát ábrázoló érméről beszélt. Két különálló fáról, mely egy fává nőtt össze. Erich Odörfer szerint az, hogy a határok a fejünkben eltűntek, egy ajándék a bennünket követő generációk számára.  Ez a közös európai gondolat a testvérvárosi kapcsolatokban is kifejeződik. Mi egy család vagyunk, egy európai család. A kéttörzsű fa összenőtt, barátsággá, melyet már együtt ápolunk.
A z ünnepségen a két város polgármestere aláírásával megerősítette a testvérvárosi kapcsolat fenntartását, majd közösen fát ültettek a Kúria kertjében.
Mikó F.László

*

Altdorf bei Nürnberg
800 körül a frank királyi udvar székhelye volt. Első írásos említése 1129-ből maradt fenn. 1281-ben császári fennhatóság alá került. 1299-ben elzálogosították Emich von Nassau grófnak.
1360-ban említik először vásárként, 1387-ben városként. Ekkor kezdődött a városfalak és védőárkok kiépítése. 1393-ban Albert nürnbergi várgróf veje, Swantibor pomerániai herceg eladta Ruprecht pfalzi grófnak. 1504-ben Nürnberg birodalmi város fennhatósága alá került.
1622-ben elismert egyeteme 1809-ig állt fenn. Itt tanult többek között Albrecht von Wallenstein és Gottfried Wilhelm Leibnitz.
1806-ban Nürnberggel együtt a Bajor Királysághoz került.
1945 és 1965 között a tartomány igazgatási központja.
Ma lakóinak száma 15 111 fő.
 

Twitter megosztás Google+ megosztás