2024. április 25.
Folytatódnak jövőre az útépítések

Orbán Viktorhoz fordul a képviselő-testület

2013. szeptember 30. hétfő

A képviselők egyhangú szavazással úgy határoztak, Magyarország miniszterelnökének támogatását kérik a régóta vágyott uszoda felépítéséhez. Jövőre is folytatják az útépítéseket. Újraválasztották a Városi Könyvtár és Művelődési Ház vezetőjét. Új arculatot kaphat a Baktay téri üzletsor, négyre nőhet a gyermekorvosok száma.

Az ülés kezdetén dr. Szalay László polgármester és Hajdú Zsolt, az Oktatási-, Művelődési és Sport Bizottság vezetője köszöntötte a diákösztöndíj-pályázat nyerteseit és a megjelent szülőket. Dr. Szalay László ezt követően beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről:

1.    A Polgármesteri Hivatal 5 számítógéppel támogatta a Dunaharaszti Rendőrőrsöt, és kialakításra került a térfigyelő rendszer folyamatos figyelésére alkalmas helyiség.
2.    Közmeghallgatás volt az M0 elkészült déli szakaszával és a megvalósítandó északi szakasszal kapcsolatban.
3.    A Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala szakmai ellenőrzést tartott a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatnál. A szakmai munka kifogástalan, de az Önkormányzatot kötelezik arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül – a megnövekedett gyermeklétszám miatt – a gyermekjóléti szolgálatnál 2 fővel, a családsegítő szolgálatnál 1 fővel növelje a szakmai létszámot.
4.    Befejeződött az idei évre tervezett 9 utca aszfaltburkolatának és vízelvezetésének kiépítése.
5.    Elkészültek a vízelvezetés kisberuházások (Tinódi, Mátyás király, Széchenyi, Wesselényi, Thököly, Turján, Andrássy, Munkácsy utcák).
6.    Az Egry utcai óvoda parkolóépítése és vízelvezetésének kiépítése befejeződött.
7.    Elkészült a Sportjátszótér vízelvezetése, a járdaépítés és a 100 db 3 méter magas leylandi ciprus telepítése.
8.    Közútkezelési feladatok keretében elkészült a földutak gréderezése, aknafedlapok javítása (Bezerédi u.), a Lehmann kapitány u., a MÁV-Alsó u., a temető további útjainak felületi zárása, kátyúzása, padkajavítása.
9.    A műfüves pályák hivatalosan átadásra kerültek, és megrendelték az útkarbantartási keret terhére a könnyűszerkezetes útépítést.
10.    A víz- és csatornahálózat digitális felmérése és vagyonbecslése megrendelésre került.
11.    A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vizesblokk bővítése, teljes felújítása és a kerítés festése megtörtént.
12.    Az életpálya-modell szerinti pedagógus béremelésre ugyan még végrehajtási rendelet nincs, de a tervezett összeget az óvodapedagógusok részére számfejtettük és október 3-án kifizetésre is kerülnek.
 

A beszámoló elfogadása után a napirendi pontok tárgyalásába fogott a képviselő-testület. A 2013. évi költségvetés első félévi beszámolóját egyhangúlag fogadták el, ezt megelőzőleg Kücsön Sándor elnök a Pénzügyi Bizottság támogatásáról biztosította az előterjesztést. A képviselők ezt követően döntöttek arról, hogy 2014-ben is folytatódik az útépítési program, amihez jóváhagyták 300 millió forint hitel felvételét. A polgármester elmondta, hogy szükséges már most, idejekorán döntést hozni, hiszen a hitel felvételéhez még a kormány jóváhagyását is meg kell szerezni.
A költségvetési rendelet módosítására tértek át ezt követően, Kücsön Sándor elmondása szerint erre a változások átvezetése miatt van szükség. Pethő Zoltán jegyző hozzátette még, hogy érkezett egy megkeresés a Pedagógusok Szakszervezete helyi szervezetétől, hogy a balatoni üdülőjük fenntartásához szükséges 400 ezer forintot biztosítsa a testület. Ezt az összeget a korábbi években is megkapták, így a testület döntött az átcsoportosításról. Megszavazták azt is, hogy a művelődési házban működő társadalmi szervezetek bérleti díjait elengedik, mert ezt az összeget támogatásként amúgy is megkapnák. Pethő Zoltán tájékoztatta a testületet arról, hogy 18 millió forint plusz bevételt ért el az önkormányzat pályázati elszámolásokkal, ezt a pénzt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában szükséges munkálatokra, valamint a Sportjátszótér mellett 100 darab ciprus elültetésére fordították, és az általános tartalékba is jutott belőle.
A Baktay tér telekrendezése került napirendre ezt követően. Demeter István és Fördős Dezső, a Dózsa György út mellett üzlettel rendelkező vállalkozók fejleszteni kívánják az egységeket és új, egységes arculatú, városképbe illeszkedő épületet emelnének. Karl Zsolt jelezte, hogy a Baktay tér és a Dózsa György út sarkán cukrászdát építene. A testület rendelkezett a telekalakításokról, valamint a szükséges területek értékesítéséről azzal, hogy a területre – a terv meghiúsulása esetére – elővásárlási és visszavásárlási jogot is kiköt. Knapp Tibor emlékeztetett a döntést megelőzően arra, hogy a pénzügyi bizottság ülésén az elővásárlási jog kikötéséről döntöttek, ezt Kücsön Sándor is megerősítette. A képviselők egyéb település-fejlesztési döntéseket is hoztak, így válik lehetővé például az, hogy a református és katolikus egyházközségek tornyos templomot építesenek a meglévő ingatlanaikra.
A testület úgy határozott, hogy egy új, negyedik gyermekorvosi körzetet hoz létre a város területén, mivel ez már sürgetővé vált. Bereczki Péter, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke egyetértett ezzel, jelezte ugyanakkor, hogy külön iskolaorvosokra is szükség lenne, ezzel is lehetne csökkenteni a gyermekorvosok leterheltségén. Pethő Zoltán elmondta, hogy az előterjesztés célja pont a terhek csökkentése, az iskolaorvosi ellátás megszervezése nem is biztos, hogy a mi feladatunk.
A képviselők elfogadták a bizottságok és a Területi Gondozási Központ beszámolóit, majd egyhangú igennel öt évre újraválasztották Táborosi Zoltánnét a Városi Könyvtár és József Attila Művelődési Ház vezetői tisztjére. Hajdú Zsolt a szakbizottság nevében megköszönte a vezetőnek az eddigi munkáját, Pethő Zoltán beszámolt arról, hogy egy belső ellenőrzés is lezajlott nemrég az intézményben, és mindent rendben találtak. Emlékeztetett a nyári programok sikerességére is.
A képviselő-testület elfogadott egy levéltervezetet, amelyben Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez fordul Dunaharaszti Város Képviselő-testülete a polgármester útján azzal a kéréssel, hogy a kormány támogassa Dunaharasztin egy uszoda és egy sportcsarnok felépítését. Az ötlet a polgármestertől és a jegyzőtől származik és a miniszterelnök azon beszéde inspirálta, amely a nemzeti tanévnyitón hangzott el, és a kormány támogatásáról biztosított mindenkit, aki sportcélú beruházáson gondolkodik. A testület egyhangú döntéssel hatalmazta fel a polgármestert arra, hogy Orbán Viktorhoz forduljon a harasztiak régóta dédelgetett álmával.
A testület ezután zárt ülésen folytatta tovább a munkát.
A határozatok pontos szövegét - a jegyzőkönyv elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.

Twitter megosztás Google+ megosztás