Most különösen fontos

Véradás a Műv. Házban, június 13-án

2013. június 12. szerda

Az árvíz miatt sok, előre meghirdetett véradás maradt el az országban, így a vérkészletek megcsappantak. Ezért most igazán nagy a jelentősége annak, hányan jönnek el vért adni. Fogjunk össze még egyszer!

Tisztelt Véradó !
 
Dunaharasztin a József Attila Művelődési Házban
2013. június 13-án, csütörtökön 12-18 óráig véradás lesz.
 
A VÉR ÉLŐ SZÖVET, SEMMI MÁSSAL NEM PÓTOLHATÓ AZ EMBERI SZERVEZET SZÁMÁRA!!
Ezért fontos, hogy minél többen váljunk véradóvá.
Ki adhat vért?
Mindenki, aki egészséges, elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 60-ik életévét.

Mivel a levett vér mennyisége 450 ml, azaz majdnem fél liter, ezért a véradáshoz az 50 kg-os súlyhatárt meg kell haladni.

Számos tünet, beavatkozás, vagy gyógyszeres kezelés kizárja a véradást, de nem mindegyik. A gyógyszerszedés például önmagában nem kizáró ok, erről és a véradást érintő minden más kérdésről a véradás helyszínén jelenlévő orvos dönt felelősen.
A véradást kellő pihenés, étkezés és bőséges italfogyasztás kell, hogy megelőzze. Természetesen ilyenkor kerülni kell a nagyon zsíros ételeket és a szeszesitalokat is.
A véradás folyamatának teljes időtartama mintegy fél óra.
Első lépésként egy fényképes igazolvány és a TAJ - kártya alapján regisztrálják az adatokat.

Fontos, hogy a megfelelő igazolványok bemutatása (személyi igazolvány, vagy jogosítvány, vagy útlevél, TAJ kártya, lakcímkártya) nélkül nem lehet vért adni!
A regisztráció után a donornak ki kell töltenie egy kérdőívet is. E kérdőív alapján dönti el az orvos, hogy van-e a véradásnak bármiféle kockázata.
Az orvosi és a laborvizsgálat során fő vércsoport-meghatározásra, hemoglobin szint és vérnyomásmérésre kerül sor.
A véradás maga körülbelül 5-7 percig tart, amit egy tíz perces pihenés és megfigyelés követ. Ha minden rendben van, a donor fölkelhet.
A véradás napján fokozott fizikai terheléssel járó munka, vagy sporttevékenység nem végezhető, azaz pihenni kell, de minden más hétköznapi tevékenység zavartalanul végezhető.
A levett vér összes alkotója nagyjából egy hónap alatt termelődik újra, de két véradás között így is 56 nap kötelező pihenőidő szükséges.

A nők évente 3, a férfiak pedig 4 alkalommal adhatnak vért.


Köszönjük!!
 

Twitter megosztás Google+ megosztás