2024. április 20.
A 16. ceredi Képzőművészeti Tábor kiállításának megnyitója

Fényjáték a Kúriában

2012. május 30. szerda

A kiállítást 2012. 05. 31-én, csütörtökön 18:30-kor Lehel Endre alpolgármester nyitja meg, a jeles alkalomra szeretettel várja Önöket a Dunaharaszti Képzőművészeti Egyesület és a Laffert Kortárs Kúria. A kiállítás záró eseményére a Múzeumok Éjszakáján, június 16-án, szombaton 19 órától kerül sor. A tárlat június 16-ig, szombatig látogatható.

Fény nélkül nincs élet, fény nélkül nem léteznek a színek. Az embert fejlődéstörténete során mindig vonzotta a fény látványa, annak ”megfogása”. A fény a születés, egy új kezdete is, hisz elválik a sötétségtől. De nagyon jól megvannak egymás mellett, hisz együtt kontrasztot adnak, s ezáltal erősítik egymást.
Az alkotótáborban résztvevők nem csak a művészettörténetből ismert gótikán keresztül kaptak élményeket a téma feldolgozásához, hanem a modern művészet fényjelenségeit és a természet „fénycsapdáit” is megismerték.
A képzőművészeti alkotótábort Dunaharasztin 1996-ban indította Berkes Gyula és Artner Ilona, lelkes művészpedagógusok, saját iskolai tanítványaik részére, azaz a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulóinak. Kezdetben a táborokat Pusztafalun szervezték meg, majd Cereden működtették tovább. A tábor sikeresnek bizonyult, hiszen egy-két éven belül csatlakoztak hozzájuk más iskolák növendékei. Először Dunaharasztiból, majd Budapestről, illetve más településekről.
Az első hat tábort egy csoporttal, majd a növekvő érdeklődésre való tekintettel a tizenharmadik táborig két csoporttal indították. 2008-ban már három "kurzus" telt meg. Egy-egy alkalommal átlagban 28-30 gyermek táborozik és alkot, ismerkedik a festészet, grafika, szobrászat és a fotózás alapjaival, mindezt két lelkes nevelőtanár irányításával. A "nevelő" jelzőt esetükben a szó legszorosabb és legnemesebb értelmében kell érteni, hiszen Berkes Gyula a művészeti oktatáson kívül életre nevel, értékrendet közvetít.
A gyerekek 80-90%-a visszajáró. A tábori képzés nagyban hozzájárul fejlődésükhöz. Eleinte csak az általános iskolai korosztály képviseltette magát. A táborozó gyerekek azonban kezdtek felnőni, így a mindenkori alkotótábor átlagéletkora is emelkedett. A lelkes pedagógusok munkáját, hivatástudatát mutatja az is, hogy a táborozó gyerekek között a továbbtanuláskor meghatározó középiskola az ország egyik legjobb művészeti iskolája, a "Kisképző" (a Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája). Ide eddig minden évben 3-4 tanulót vettek fel, és a pedagógusok célja, hogy a tehetséges gyerekeket a későbbiekben az egyetemi művészképzés felé orientálják, fejlesszék.
Május 31-én, csütörtökön 18.30 órakor szeretettel várunk mindenkit a megnyitón!
A kiállítás hétfő kivételével naponta 10.00 és 17.00 óra között tekinthető meg.

Twitter megosztás Google+ megosztás