2024. április 24.
Az utóbbi időben jelentősen nőtt a véradók száma

Véradás a műv. házban március 29-én, 12-18 óráig

2012. március 27. kedd

Örvendetes tény, hogy szinte megduplázódott a véradók száma Harasztin az elmúlt két alkalommal, és már a százat is elérte. Most is nagyon fontos, hogy minél többen eljöjjenek!

Egy kis érdekesség a vércsoportokról:

A vércsoportok megoszlása populációs tulajdonság. Míg Ázsiában a "B" vércsoport a leggyakoribb, az amerikai indiánok szinte 100 %-ban "0"-ás vércsoportúak, Európában pedig az "A"-s és "0"-ás vércsoport dominál. Hazánkban az "A" vércsoport a leggyakoribb (44%), majd ez követi a "0" 32%-kal, végül pedig a "B" következik 16%-kal és az "AB" gyakorisága mindössze 8%.

A transzfúziós szempontból másik fontos vércsoport rendszer az "Rh". Több antigénből áll: D,d,C,c,E,e. Legfontosabb antigénje a "D" antigén, melynek megléte ("D") vagy hiánya ("d") szerint "Rh pozitív" vagy "Rh negatív" csoportba soroljuk az embereket. Az Rh pozitivitás domináns tulajdonság, azaz kialakulásához elegendő a RhD antigénnek csak az egyik szülőtől történő öröklése is, illetve valaki csak úgy lehet Rh negatív, ha mindkét szülőtől ezt örökli. Ennek megfelelően az Rh negativitás ritka, a hazai lakosság kb. 15 %-ban fordul elő.
A vizsgálat után elkérheti a vércsoport vizsgálati eredményét (ezt majd hordja magával, bárimikor jól jöhet), a hemoglobin mérés és a Wassermann vizsgálat eredményét. Külön kérésre elvégzik a vérsejtsüllyedés vizsgálatát is. Különleges esetekben szükség lehet vírus-ellenanyag vizsgálati erdményre is (ezt még véradás előtt beszélje meg a vizsgáló orvossal).
A vizsgálatok időigényesek, ezért leletet csak a véradás után egy nappal tudnak adni (kérje postázását, vagy hétköznap délelőtt személyesen is bemehet érte).
 

Twitter megosztás Google+ megosztás