2024. április 19.
Mese az elrontott harmóniumról

Thomas Hardy: A zöldellő fa alatt

2011. december 7. szerda

December 15. 19.00 Filmest a Kúriában – A zöldellő fa alatt c. film, Thomas Hardy klasszikus művének adaptációja kerül vetítésre. Erdőkkel körülvett elbűvölő falu Mellstock, ahova tanítónőként tér vissza Day gazda lánya, Fancy...

Karácsony napja van, a kis falu templomában a helybéliekből álló falusi zenekar szolgáltatja az ünnepi énekekhez a zenét. Régi hagyomány ez. A szelíd, de határozott és öntudatos lány felbolygatja a kis falu életét. A falu templomában harmóniumon játszik, így a zenekarra nincs szükség többé. Első látásra megtetszik az egyik gazdafiúnak, Dick Dewey-nek, s a vonzalom kölcsönös, de a gazdag földbirtokos, Shiner és a vikárius Maybold érdeklődését sem fogadja közömbösen. Mindhárom férfi feleségül kéri és Fancy-nek döntenie kell, válassza a gazdag házat és birtokot, tegyen eleget apja kívánságának, vagy döntsön az elutazás, a velencei kiküldetés mellett, hiszen a falusiak nem szívlelik, a harmóniumát is elrontották már. Hallgathat-e a viktoriánus Anglia tradíciókkal terhes világában a szívére?


A zöldellő fa alatt - Színes, angol filmdráma, 94 perc, 2005
szereplők:  Keeley Hawes (Fancy Day); James Murray (Dick Dewy); Tony Haygarth (Reuben Dewy); Jane Wheldon (Mary Dewy); Ben Miles (Parson Maybold); Steve Pemberton (Mr. Shiner); Terry Mortimer (Penny)
rendező: Nicholas Laughland
író: Thomas Hardy
 

Twitter megosztás Google+ megosztás