2024. április 25.
Kézműves foglalkozások, filmvetítés

Márton-napi családi programok a Kúriában

2011. november 10. csütörtök

A szülők újbor és libatepertő kóstolásával idézhetik fel a hagyományok hangulatát.

November 12. szombat 15.00-18.00                
Márton-napi családi program a Laffert Kúriában       


Szent Márton napja a paraszti év végét jelenti, a népszokás szerint ilyenkor zárják le az éves gazdasági munkákat, kezdetét veszi a természet téli, pihenő időszaka.
A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Ezen a napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat.
E hagyomány elevenedik meg 2011. november 12-én (15:00 - 18:00) a Laffert Kortárs Kúria falai között.
A gyerekeket kézműves foglalkozások várják, melynek keretében különböző tollbolondságokat készíthetnek (tolltartó, tollfülbevaló, tollképeslap, tollcsibe) a rendelkezésre álló kellékekből, úgymint: gyöngyök, akasztók és ragasztók, papírok és piperék, meg persze tollak és miegymás!
Ez alatt a szülők újbor és libatepertő kóstolóval idézhetik fel e kedves hagyomány hangulatát. És különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a "Baktay az elsők között" kiállításon.

15 órától filmvetítés: "Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza..."
Ki ne emlékezne a klasszikus mondatra egy mára már klasszikusnak számító rajzfilmből.
Kiváló közös program a 15 órától levetítésre kerülő Ludas Matyi című rajzfilm megtekintése. Gyermekkorunk egyik kedvenc meséje a furfangos libapásztorról, a magyar rajzfilmgyártás fénykorából, melyben Dargay Attila remek karakterei a legkiválóbb magyar színészek hangján szólalnak meg.


Belépőjegy 400 Ft (vagy részekre bontva: filmvetítés 200.-, kézműves programok 200.-)

Twitter megosztás Google+ megosztás