2024. április 16.
A "Szépség költőjének" életrajzi műve

John Keats a filmvásznon

2011. november 3. csütörtök

Az angol romantikus költő, John Keats életéről szóló film, a Fényes csillag már befejeződött, de a néző nem mozdul... Vetítés a Kúriában november 3-án, 19 órakor.

...Végignézi a stáblistát, csak azért, hogy közben a főszereplő, Ben Whishaw előadásában meghallgathassa a halhatatlan remekművet, az Óda a csalogányhoz című verset, és azon kapja magát, hogy az akció- és katasztrófafilm, illetve a perverzitást és torz kapcsolatokat előtérbe helyező művészfilm korában mennyire vágyik az igényes, szép, kosztümös alkotásokra, a nemes lelkű hősökre, a tiszta érzelmekre.
 
 
 
London, 1818. Titkos szerelmi viszony kezdődik a 23 éves angol költő, és a szókimondó szomszéd hölgy között. A furcsa pár folyton egymáson köszörüli nyelvét… A férfi gondolhatja, hogy a nő csak egy elegánsan kacérkodó társasági liba. Fanny-t pedig hidegen hagyja Keats és a költészete. Fanny-t Keats odaadásáa, segítőkészsége érinti meg, ahogy napról napra látjai, a férfi hogyan ápolja beteg testvérét. A költő pedig az irodalom szeretetét kínálja a lánynak. A költészet hamarosan eszközzé válik csupán számukra, hogy különbségeiket bátran áthidalják. És mire a világ számára is egyértelművé válik a szenvedély kettejük között, az ifjú szerelmesek már visszavonhatatlanul elköteleződtek…

 

 
 
 
„Gyönyörű fényképezés, pompás tájak, de főleg a korhű jelmezek rendkívül impozánsak. Sőt, talán az évtized legszebb filmes kosztümjeiben gyönyörködhetünk!”


 
Fényes csillag (Bright Star) színes, feliratos, angol-ausztrál-francia életrajzi dráma
119 perc
Rendező: Jane Campion
Szereplők: Ben Whishaw, Abbie Cornish, Kerry Fox,
Paul Schneider, Thomas Sangster

Belépőjegy: 500 forint.
 

Twitter megosztás Google+ megosztás