2024. április 19.
Ülésezett a képviselő-testület

Nagy lépés az uszoda létrehozása felé

2011. október 24. hétfő

Kötvénykibocsátással fedezné az önkormányzat a városi uszoda megépítésének költségeit. A képviselők hosszas, az előnyöket és a kockázatokat is mérlegre tevő vita után támogatták az előterjesztést.

Az ülés dr. Szalay László polgármester beszámolójával (l. külön cikkünket) vette kezdetét. A képviselő-testület ezt követően közbeszerzési eljárásban hozott döntést, majd rátért a nap legfontosabb előterjesztésére, a kötvénykibocsátás megtárgyalására.
Dr. Szalay László emlékeztetett arra, hogy korábban a képviselő-testület elfogadta a ciklustervét, amelynek fő célkitűzése a városi uszoda megépítése. Ezt korábban ő is, de több képviselő is megígérte a város lakosságának. Az idő most érkezett el. Ennek egyik fő oka, hogy a kormány bejelentette, arra készül, hogy az önkormányzatok eladósodásának megállítása céljából 2012. január 1-től minden egyes hitelfelvételt minisztériumi engedélyhez köt majd. Az önkormányzatok 90%-a valóban el van adósodva, és bár Dunaharaszti nem tartozik közéjük, a korlátozás ránk is vonatkozik majd. Borítékolni lehet, hogy nem járulnak hozzá a fejlesztéseink hitellel való finanszírozásához. Nincs más lehetőségünk, mint a kötvénykibocsátás, ezt az év végéig még le lehet bonyolítani, mert nem kell hozzá közbeszerzést lefolytatni, ellentétben a hitelfelvétellel.
A polgármester első körben 2 milliárd forint ily módon való felvételére tett javaslatot, ebből nem csak az uszoda, hanem a tervezett sportcsarnok és a hátralévő útépítések költsége is kijönne. A Pénzügyi Bizottság azonban ezt túl kockázatosnak találta, ezért dr. Szalay László módosított előterjesztésén, és így csak 800 millió forintos kötvénykibocsátásra tesz javaslatot, az uszoda megépítése céljából. Ez vállalható, ugyanakkor a többi fejlesztési cél (útépítések, óvodabővítés, bölcsődeépítés) saját forrásainkból 3-4 év alatt megvalósítható.
A finanszírozás másik lehetséges módja lehetne az értékesebb ingatlanaink (pl. Autótechnika-telep, kollégium, stb.) eladása, de az ingatlanpiac mai, alulértékelt helyzetében ez felelőtlenség lenne. Jelzálogfedezetnek viszont kiválóak ezek az ingatlanok.
Kücsön Sándor, a Pénzügyi Bizottság elnöke jelezte, hogy egy tartózkodással támogatják a kötvénykibocsátást, lényeg az, hogy a lakosságra ne rakjunk pluszterhet.
Pékó Zoltán óvatosságra intett a mai gazdasági helyzetben. A visszafizetést saját bevételeinkből oldanánk meg, csakhogy közben – a hírek szerint – az állam elvonja az iparűzési adó 20 %-át, a személyi jövedelemadó eddig itt maradó részét és a gépjárműadót is. Csökken a GDP, a cégek teljesítménye és így az általuk befizetett adó is. A bank ingatlanfedezetet is kérni fog, arra – ha baj lesz – ráteheti a kezét. Nem láttunk kalkulációkat, mondta, majd azt javasolta, kérdezzük meg erről a nagy jelentőségű kérdésről a lakosságot. Jelenleg 2 milliárd a hitelállományunk, ezzel a kötvénykibocsátással megduplázódna az évi törlesztőrészlet.
Fényes István megjegyezte, hogy ha az állam valóban átveszi az iskolákat, akkor megmarad az a pénz, amit eddig az önkormányzat rájuk fordított. A megfontoltság helyes, de most szorít az idő, jövőre már nem tudjuk ezt meglépni. Felhívta a figyelmet arra, hogy végre megoldódna az úszásoktatás kérdése is, nem kéne utaztatni a gyermekeinket. Az általa vezetett városfejlesztési bizottság egy tartózkodással támogatja az előterjesztést.
Hajdu Zsolt, az Oktatási-, Művelődési- és Sport Bizottság elnöke is egy tartózkodást jelzett részükről. Örül neki, hogy bővül a város sportélete, és megvalósul helyben az úszásoktatás. Úgy gondolja, 6-8 éve még nem volt erre készen a város, most már azonban igen.


Dr. Szalay László polgármester válaszában elmondta, hogy személyes presztízskérdésnek is tartja az uszodaépítést, amellyel kapcsolatban nagy a várakozás a városban. Képesek vagyunk megépíteni és üzemeltetni egy ilyen komoly létesítményt, ahogy óvodákat, iskolát építettünk, és rendbehoztuk a Laffert-kúriát. Kérésére a Pénzügyi Iroda kiszámította az eljövendő évek hiteltörlesztéseit, 10%-os, pesszimistának számító kamatszámítással. 2 év türelmi idő után 2014-ben lenne kiugró, 123 millió forint a törlesztés, azt követően mindig kevesebb. 20 év alatt a felvett összeg közel dupláját fizetnénk vissza. Az ingatlanfedezet nem probléma, az adóelvonásokkal számoltunk. Az iparűzésiadó-bevétel egyébként most is nő, nemrég vett részt a Halton új üzemének felavatásán. Nem fogja jövőre az állam engedélyezni a hitelfelvételt, most kell lépni.
Pékó Zoltán hangsúlyozta, nincs vita abban, hogy kell az uszoda. A kockázat viszont nagy, ezt tudomásul kell venni.
Karl József alpolgármester emlékeztetett, hogy nem számított az óvatosság akkor, amikor – Pékó Zoltán javaslatára is – 400 millió forint hitelt vettünk fel útépítésre.
Fényes István megjegyezte, hogy az utóbbi évek visszaesése miatt csökkentek az építési költségek és az építőanyagárak is. Építsük meg az uszodát, lehet, hogy ez az utolsó lehetőség.
Knapp Tibor a jelenlévő könyvvizsgálónak tett fel kérdéseket azzal a jelentéssel kapcsolatban, melyben vállalhatónak tartja a kötvénykibocsátást, és ezt különféle számításokkal támasztja alá. Rákérdezett például arra, miért ilyen optimista néhány, a bevételeink alakulását taglaló számítás (pl. az, hogy az átengedett központi adók 42%-kal nőnek). Benedek József válaszában elmondta, hogy a számok reálisak, a bevételek összetétele és összege is. Ha az Európai Unió bevezeti az egyensúly megteremtését szolgáló fékeket, biztos, hogy nem kapunk hitelt jövőre. Knapp Tibor újfent rákérdezett a bevételek túl optimista tervezésére, Benedek József megismételte, szerinte a számok reálisak.
Drscsákné Kerekes Gabriella szintén a csökkenő építőanyag-árakra és az ingatlanok jelenlegi alacsony értékére mutatott rá.
A képviselő-testület végül három tartózkodás (Ottaváné Barna Éva, Knapp Tibor, Pékó Zoltán) mellett támogatta az előterjesztést.


Ezt követően a képviselő-testület döntött arról, hogy a jövő évi költségvetésben 10 millió forintot biztosít útépítési és csapadékvíz-elvezetési munkák tervezésére. Elfogadták a belső ellenőrzési ütemtervet, jóváhagyták a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola többletbevétel-felhasználási javaslatát, intézményi alapító okiratokat és közoktatási beszámolókat fogadtak el (itt Hajdu Zsolt külön megköszönte az intézményvezetők munkáját), megszavazták az Oktatási-, Művelődési- és Sport Bizottság beszámolóját, a határozatok végrehajtásáról szóló jelentést és a DHRV Kft. azon kérelmét, hogy a szennyvíztisztító-telep területén konténerkutat létesíthessen.
A részletes jegyzőkönyvet – annak elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.

Twitter megosztás Google+ megosztás