2024. április 25.
Laffert Kúria

Kortárs képzőművészeti kiállítás

2011. október 11. kedd

2011. október 22-től 2012. január 23-ig, „Baktay az elsők között” címmel kortárs képzőművészeti kiállítás lesz Dunaharasztin. Nemzetközileg is elismert alkotók a Laffert Kortárs Kúriában! Válogatás a Baktay Ervin Gimnázium gyűjteményéből. Kurátor: Novotny Tihamér.

Kiállított művészek: Aknay János, Balogh László, Bán Miklós, Bereznai Péter, Csokai László, Dréher János, Dumitrescu, Mircea, ef Zámbó István, fe Lugossy László, Gubis Mihály, Gvárdián Ferenc, Győrffy Sándor, György Csaba Borgó, Kéri Mihály, Korniss Dezső, Kováts Albert, Krizbai Sándor, Lovász Erzsébet, Nagy Árpád Pika, Nádasdy János, Nem’s, Judith, O. Papp Gábor, Pirk László, Puha Ferenc, Serényi H. Zsigmond, Somogyi György, Szemadám György, Szurcsik József, Ujházi Péter, Varga Amár László, Varga-Welther Júlia, Vincze Ottó, Wrobel-Jandó Péter
www.laffertkuria.hu
2330 Dunaharaszti Fő út 172.


A Dunaharaszti Baktay Ervin Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény

Baktay Ervin (1890–1963) festőművész, művészettörténész, orientalista és India-kutató nevét viseli a Dunaharaszti Gimnázium és Vízügyi Szakközépiskola, ahol 1994-95-ben Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény alakult. Ha valakire szinte a szó szoros értelmében ráillik e kifejezés: donátor, akkor ezt az iskola volt igazgatónőjére, dr. Zsuffa Istvánnéra, és az itt egykor tanárként dolgozó Somogyi György képzőművészre bátran alkalmazhatjuk. Ők voltak ugyanis a megálmodói, első alapítványtevői és kivitelezői annak a gondolatnak, hogy különféle felajánlások és adományok segítségével, egy komolyabb adottságokkal nem rendelkező, Budapest határában elterülő városkában is létrehozható egy olyan nevezetesség, amely nemcsak a helyi tanulók, de a település, a megye, sőt, talán az egész ország érdeklődésére számíthat.
Az eredetileg műszaki végzettségű, vízépítő mérnöki diplomával, és a testvére, Szöllősi Nagy András révén francia kapcsolatokkal is rendelkező dr. Zsuffa Istvánné (szül. Szöllősi Nagy Klotild) és építőmérnök, egyetemi tanár férje már fiatal koruk óta együtt hódoltak a gyűjtőszenvedélynek. Így természetesnek mondható, hogy a gimnáziumi gyűjtemény magját részben az ő tulajdonukból származó műtárgyak képezték. Így kerülhettek az iskolába, például Barta Lajos és Rozsda Endre, Lucien Hervé [Elkán László], Joseph Kadar [Kádár József] (Le K’dar) és Judith Nemes [Nemes Judit] (Nem’s) alkotásai.
A gimnázium épületének jellegtelensége azonban, nemcsak az igazgatónő, de Somogyi György szépérzékét is zavarta. Ő a Dél-Pest megyei Nagy István Csoportból (1969) kiszakadó, haladó szellemű INSULA [Sziget] Közösség (1982), és a közelmúltban összerendeződő PATAK Csoport (1994) egyik alapító tagja. Nem véletlen tehát, hogy a szóban forgó gimnáziumi gyűjtemény magjának másik felét az INSULA és a PATAK Csoport tagjainak adományai alkotják.
A Dunaharaszti Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény azóta más adományozók és letéti kölcsönzők révén jócskán megszaporodott. Ide került például a Vörösváry Ákos-féle Első Magyar Látványtár Alapítványnak egy minőségileg jelentős kollekciója és (megint csak a Patak Csoport révén) a 20x20 Nemzetközi Kisképek Fesztiválja 1997-2000 teljes anyaga.
De 1994-95-ben még az is felmerült, hogy Joseph Kadar és Judith Nem’s, a Revue Enveloppe meglévő gyűjteményére alapozva, Nemzetközi Mail Art Múzeumot hoznak létre Dunaharasztiban. Bár ez az elképzelés nem valósult meg, a füstbe ment terv természetes lecsapódásaként ma is számos mail artos munka tekinthető meg a gimnázium falain.
Vörösváry Ákos, 1995-ben, adományozott művekkel és meghatározatlan időre szóló letétbe helyezett alkotásokkal segítette az UNESCO iskolahálozati tagságra ezzel a különleges gyűjteményi és képzőművészeti-oktatói profillal pályázó dunaharaszti gimnáziumot.
Ehhez persze kellettek Somogyi György ötletei és kapcsolatai, valamint a Patak Csoport tagjainak példamutató és hagyományt teremtő, bőkezű adományai is.
Jelen pillanatban (a 20-20-as kisképeken kívül, amely önmagában 144 alkotó több mint 400 munkáját tartalmazza) az ún. törzsgyűjteményben 86 művész 230 műve található meg. Ez a kortárs gyűjtemény tehát – ízlésnevelő, oktató, ismeretközlő és esztétikai funkcióján túl – ma már önmagában is olyan érték, amellyel érdemes megismerkednie minden idevetődő vagy tudatosan idelátogató érdeklődőnek.
A Dunaharaszti Baktay Ervin Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény ma már egy valódi „képtárban”, a Laffert Kortárs Kúriában mutathatja meg magát, csupán csak egy kisebb anyagát hagyva hátra az Alma Mater épületében.  


   

 

Twitter megosztás Google+ megosztás