2024. április 19.
Sikeresen pályázott a gimnázium

Tovább fejlesztheti külkapcsolatait a Baktay

2011. augusztus 3. szerda

Húszezer eurót nyert egy pályázaton a Baktay Ervin Gimnázium. Ennek segítségével diákjaink a továbbiakban is eljuthatnak távoli tájakra, és fogadhatnak messziről jött vendégeket városunkban.

A képen a szlovéniai Piran városa - a gimnazisták egyik "testvértelepülése"  - látható.

A Baktay Ervin Gimnázium külkapcsolatai régóta ismertek városunkban, évente kétszer - de van, hogy többször is - Haraszti utcáin megjelennek az angolul beszélő, de nem angol nyelvterületről érkező diákok: jönnek Finnországból, Ausztriából, Szlovéniából, Lengyelországból, Szerbiából, és itt töltenek egy hetet, magyar családoknál vendégeskednek, kirándulnak, megismerik településünket, országunkat, kultúránkat, hagyományainkat. És ami a legfontosabb, diákjainkkal szoros barátságot kötnek, beszélgetnek, közös projekteket készítenek, énekelnek, buliznak, és még a szép, felejthetetlen diákszerelem is megjelenik olykor-olykor.
A kapcsolat nem hal ki távozásukkal, az internet lehetővé teszi a közelséget, esetleg újból találkoznak, iskolán kívül is meglátogatják egymást.
A visszaút sem elhanyagolandó: baktaysok generációinak adatott már meg a lehetőség, hogy külföldre utazhassanak, először életükben szálljanak repülőre, magyar zászlót tűzzenek ki az Északi Sarkkör oszlopára, ússzanak az Adriában, bukfencezzenek a hóban, az osztrák Alpokban. Csodálatos élmények ezek, melyek gazdagabbá, jobbá, nyitottabbá teszik gyermekeinket, növelik önbecsülésüket, gyarapítják nyelvismeretüket, tudásukat. Megfigyeltem, hazafelé a repülőn, vonaton vagy buszon, mindig valami különleges fény van a szemükben, a hazatérés öröme is, de a „világlátott ember” magabiztossága, a megfáradt, de boldog utazó mosolya. Fontos dolgok ezek, nekem legalábbis, és amíg ezen a téren tevékenykedem, szándékomban áll minél több ilyen különleges fényt csalogatni diákjaim szemébe. „Csupán” munka, szerencse és… pénz kell hozzá, mégpedig mindegyikből sok!
Alapítványunk, az Önkormányzat, a szülők és számos szponzorunk mindig támogatják külkapcsolatainkat, és ezért hálásak is vagyunk, de az igazán „nagy pénzt” a pályázatok jelentik. 2008-ban Ausztriával és Finnországgal közösen nyertük első Comenius pályázatunkat, mely 12. 000 eurót biztosított iskolánknak. A projektet 2010-ben sikeresen be is fejeztük, a helyi újságban, tévében számot adtunk a két év eseményeiről.
Idén februárban beadtunk egy újabb Comenius pályázatot, hat másik országgal együtt: Törökország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Románia és Észtország. Az eredmények július elején jöttek meg: nyertünk!
20.000 euróból gazdálkodhatunk az elkövetkezendő 2 évben, diákjaink eljuthatnak Olaszországba (Szicíliába), Görögországba (Athénbe), Lengyelországba (Czestochowaba, ahol a híres Jasna Gora kolostor van), és ha Törökország is megkapja a támogatást (egyelőre várólistán vannak), akkor Turgutluba is, ami 15 kilométerre van Sardistól, az ókori Lydia fővárosátol. Sajnos az észt és a román projektek nem nyertek támogatást, így két, szépnek ígérkező útról lemaradunk…
Pályázatunk témája nagyon érdekes: különböző helyszíneken a résztvevő diákok tanulmányozzák az első pénzérméket és fizetőeszközöket. Kis színdarabok segítségével felelevenítik azt a helyi történelmi szituációt, amikor az első érmék megjelentek. Műhelymunka keretében ők is pénzt vernek. Valójában mindez egy színpadra vitt időutazás a történelemben, ahol a főszerepet a pénz játssza. Ezen kívül fotókat, rajzokat, filmeket, kis beszámoló könyveket készítenek minden helyszínen. Végezetül egy kiállítás születik a két év munka eredményéből, ami egyben elemzése az ókori Európa történelmi összefüggéseinek.  Szép, és nagy kihívás mind a diák, mind a tanár számára, és várjuk, hogy kezdődjék a munka! Kedves olvasóinkat pedig folyamatosan tájékoztatni fogjuk eme nagy kihívásnak tűnő, témájánál fogva különleges pályázatról!


Bucskó Marianna
Projektvezető
Baktay Ervin Gimnázium

 

Twitter megosztás Google+ megosztás