2024. április 18.
Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Döntöttek az óvodai férőhelyek további növeléséről

2011. augusztus 3. szerda

Nagy jelentőségű ügyek miatt hívta össze a képviselő-testület rendkívüli ülését dr. Szalay László polgármester. Nyertest hirdettek több közbeszerzési eljárásban és 30-cal növelték meg az óvodai férőhelyek számát.

Az ülés dr. Szalay László polgármester beszámolójával vette kezdetét. Ezt követően a képviselő-testület közbeszerzési eljárásokban hozott döntéseket. A Mikszáth köz szilárd burkolattal való kiépítését a Gép-Liget Kft. (dunaharaszti székhelyű cég) végezheti el. Az Arany János utca burkolatának szélesítését és a kapcsolódó vízelvezetési munkákat, valamint a Paradicsom-sziget bekötőútjának felületi zárását a Hidrográd Kft. (dunaharaszti vállalkozás) készíti majd el. Az A-3 és az A-3-7 jelű belvízcsatornák rekonstrukciós és bővítési munkáit a 3BÓKA Bt. kivitelezésében készülhetnek el. Knapp Tibor felvetéseire – miszerint kevésnek tűnik az utóbbi cég árbevétele ahhoz, hogy egy ekkora volumenű munkát elvégezzen, illetve: miért nem hívunk meg több haraszti vállalkozást az ilyen munkákra – Pethő Zoltán jegyző válaszolt. A nyertes társaság korábban is végzett ilyen munkát. Több esetben előfordult, hogy hiába hirdettük meg a projekteket, nem jelentkezett rájuk senki.

Az egyéb vízelvezetési munkákra kiírt közbeszerzést a RIDE IN Kft. nyerte el. A Napsugár Óvoda energetikai fejlesztésének I. ütemét a RoLaBu Kft. végzi majd el. Fényes István a cég tevékenységéről érdeklődött. Dr. Szalay László elmondta, hogy tevékenységi körük tartalmazza a szükséges bejegyzéseket. Pethő Zoltán arról tájékoztatta a testületet, hogy korábban is dolgoztak önkormányzati megbízásból, kifogástalanul. Négy dunaharaszti székhelyű cég lett meghívva erre a projektre, de nem érdeklődtek. A hosszú távú hitel felvételére kiírt pályázaton a Raiffeisen Bank nyert, egyedüli indulóként.
A képviselők úgy döntöttek, hogy a város egy vadonatúj létesítmény felépítésével orvosolja a bölcsődei férőhelyek szűkössége által okozott problémákat. Ebből a célból megindították az intézmény tervezésére kiírt közbeszerzési eljárást.
A testület módosította a közbeszerzési ütemtervet és döntött egy belterületbe csatolási kérelemről is.
A képviselők ezt követően elvégezték a szükséges módosításokat néhány nevelési-oktatási intézmény alapító okiratán, majd nagy jelentőségű döntést hoztak arról, hogy további 30 férőhellyel megnövelik az óvodai kapacitást annak érdekében, hogy könnyítsenek a családok gondjain. Ennek módja az, hogy az önkormányzat megállapodást köt a város egyetlen magánóvodájával (Manófalva Magánóvoda, Toldi u. 7.), és 30 helyet vásárol az intézményben. Pékó Zoltán módosító indítványt nyújtott be, melyben javasolta, hogy a városban működő családi napköziket is vonjuk be, tovább növelve a férőhelyek számát. Válaszában Pethő Zoltán rámutatott, hogy ez az egyetlen magánóvoda a településen, kizárólag ők rendelkeznek OM-azonosítóval és a szükséges működési engedéllyel, szakképzett óvodapedagógusok és dajkák dolgoznak ott, és az óvodák részére előírt eszközök és tárgyi feltételek is adva vannak ahhoz, hogy az oda bekerülő gyermekek ugyanolyan feltételeket élvezzenek, mint az önkormányzati intézményekbe járó társaik. Szakmai programjuk illeszkedik az országos óvodai nevelési programhoz, iskolai előkészítést is végeznek.
Pékó Zoltán ezt követően megkérdezte, hogy felmértük-e azt, hogy a családi napközik is tudják-e esetleg ezeket a feltételeket teljesíteni. A cél az, hogy segítsünk a fiatal családokon. Dr. Szalay László szerint is ez a cél, ezért bővített és bővít bölcsődét és óvodát az önkormányzat, de oktatási-nevelési tevékenységet csak óvodában lehet végezni, családi napköziben nem. Hajdú Zsolt is adatokat sorolt arról, hogyan nőtt a létszám évről-évre, és ezzel párhuzamosan hogyan növeltük a férőhelyeket, majd rámutatott, hogy a családi napközik nem tudják azt nyújtani szakmailag, amit az óvodák. A felveendő gyermekek rászorultsági alapon kerülnek kiválasztásra. Az Oktatási Bizottság támogatja az előterjesztést.
Fényes István emlékeztetett, hogy korábban felmerült az üresen álló taksonyi régi óvodaépület kibérlésének lehetősége, de tény, hogy a költségek tetemesek lennének (az intézmény felszerelése, rezsi, az ott dolgozók bére-járuléka, stb.) De ha kevés lesz a hely, mégiscsak ez lehet a megoldás.  Kücsön Sándor, a Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy a taksonyi óvoda beindítása az idei évben 40 millió forintjába kerülne önkormányzatunknak, míg a férőhelyek bérlése a Toldi utcában mindössze 4,5 millióba. Fontos szempont itt is, hogy egy helyi vállalkozóval kötünk szerződést. A Pénzügyi Bizottság egyhangúan elfogadásra javasolja az előterjesztést. Mannheim Lénárd felelevenítette régi ötletét, miszerint aki vállalkozási, vagy lakásépítési célra ad el ingatlant, a belterületbe vonás fejében 10%-ot adjon le a területből önkormányzati közcél javára. Dr. Szalay László egyetértését fejezte ki, egyben jelezte, hogy így szereztünk területet – ingyen – az új bölcsőde számára.
Hajdú Zsolt felhívta a figyelmet a magánóvoda meglévő akkreditációjára, és emlékeztetett, hogy a többi feladatunknak (pl. iskolák!) is meg kell felelnünk, a pénzt máshol is fel kell használni. Ezt követően Pékó Zoltán visszavonta módosító indítványát, és a testület egyhangúan megszavazta az előterjesztést.
A testület tudomásul vette, hogy a helyi buszközlekedést működtető Weekendbus Közlekedési Zrt. neve VO-LAN KAR Zrt.-re változik. A testület csatlakozott a soroksári önkormányzat azon kezdeményezéséhez, hogy a Dél-pesti Szennyvíztisztító vize a nagy Dunába legyen átvezetve, és sor kerüljön a Ráckevei Duna-ág mederkotrására. Ebből a célból meg kell keresni Illés Zoltán államtitkárt és az Országgyűlés Fidesz-frakcióját.

A részletes jegyzőkönyvet – annak elkészülte után – természetesen feltesszük a honlapra.
 

Twitter megosztás Google+ megosztás