2024. április 25.
Törekvéseink fókuszában a családok állnak

"Családbarát Önkormányzat" díjat kapott Dunaharaszti

2011. július 18. hétfő

Dr. Szalay László polgármester távollétében Lehel Endre alpolgármester vette át a Parlamentben a város erőfeszítéseit elismerő kitüntetést. A díjra a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) javaslatára terjesztették fel Dunaharasztit.

A NOE helyi szervezete évek óta rokonszenvvel és megelégedéssel figyeli azt a munkát, amit a város vezetése és a képviselő-testület kifejt a családok érdekében. Úgy döntöttek hát, hogy a Polgármesteri Hivatal közreműködésével összegyűjtik azokat az intézkedéseket, amelyek ösztönzik a gyermekvállalást, segítik az utódok felnevelését, megkönnyítik az édesanyák munkába való visszatérését, vagy éppen a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésére adnak lehetőséget.

Ezek az intézkedések, a teljesség igénye nélkül:

Új óvoda épült - és az elmúlt évek során már bővült is -  a településen, egy meglévőt bővített és korszerűsített az önkormányzat, amint a bölcsődét is.
Általános iskoláink tagozatosak, korszerűek, a Hunyadi János Általános Iskola kibővült és megszépült, a "Kőrösiben" tornacsarnok és külső pályák épültek, a "Rákóczi" műemléki jellegű könyvtárépülete is megújult. Fogadjuk a sajátos nevelési igényű gyermekeket is.

A város a Nevelési Tanácsadót, a Gimnáziumot és a Zeneiskolát is fenntartja, holott ez nem lenne kötelező feladata.
A rászoruló általános iskolás gyermekek és az első osztályt kezdő minden kisgyermek ingyen kapja a tankönyveket. A rászoruló gyermekek ingyen étkeznek a város intézményeiben.
A kiemelkedően teljesítő, de hátrányos helyzetű tanulók  ösztöndíjban részesülhetnek.
Támogatjuk a fiatalok első lakáshoz jutását, a gyermekek táborait, sportolásukat, úszásoktatásukat, ifjúsági klubjukat.
Évről évre egyre több programot biztosítunk a családoknak (gyermeknap, közbiztonsági nap).
A város minden intézményét akadálymentesítette. Az elmúlt években 5 új játszótér épült a gyermekes családok igényeihez igazítva.  Egyedülálló a nagyobbakat szolgáló sportjátszótér, amelyen BMX- és gördeszka-pálya is található.
Az önkormányzat támogatást nyújt a helyi civil szervezeteknek, egyházaknak.
Az óvodás gyermekeknek minden évben ingyenes a látás-, hallás-, ortopéd-szűrés és -vizsgálat.
A hetedik osztályos lányoknak a településen ingyenes a méhnyakrák elleni védőoltás, a többi jelentkező költségeinek egyharmadát szintén az önkormányzat állja.
A városvezetés példamutatóan támogatja a családos munkavállalókat, a hivatalokban a gyermekes édesanyák rugalmas munkabeosztással dolgozhatnak, a gyermekek születésekor anyagi támogatásban részesülnek.
A helyi nagycsaládos egyesület évről évre egyre jobb viszonyt ápol a Polgármesteri Hivatallal, az önkormányzat nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg is támogatja munkájukat.

Twitter megosztás Google+ megosztás