2024. április 26.
Százmillió forint a megtakarítás

Dunaharaszti sokat spórolt az energiával

2011. március 16. szerda

Az elmúlt évtizedben Dunaharaszti Város Önkormányzata komoly energiát fordított arra, hogy minél több energiát takarítson meg. Az új technológiák meghonosítása és a megújuló energiák alkalmazása azonban nem áll le, sőt.

 

2004-ben indította el a város vezetése azt a programot, amely igazán a jövőnek szólt, és ma már látjuk eredményeit, élvezzük komoly előnyeit. Megtörtént a város intézményeinek állapotfelmérése, majd a célokat határozták meg. A terv ambiciózus volt: az energiafogyasztást középtávon a felére kell csökkenteni!
Az önkormányzat ezután kijelölte azokat az intézményeket, amelyek – nagyságuk, elavult fűtési rendszereik, különösen magas fogyasztásuk miatt - alkalmasak voltak a fejlesztések megvalósítására. Ezek az alábbiak voltak: a Polgármesteri Hivatal, mindhárom általános iskola, az orvosi rendelő, a gimnázium, a kollégium, a Mese Óvoda.
Ezek épületeiben nagyon komoly munka folyt ezután. Egyrészt teljes nyílászáró-cserére került sor, másrészt egy kedvező konstrukcióval megtörtént a kazánok lecserélése új, korszerű rendszerekre (Remeha atmoszférikus kazánok, Viessmann rendszerek). A konstrukció lényege pedig az, hogy a város a partner cégnek (amely a kazánokat szállította és telepítette) a megtakarított energia egy részével fizet, egyfajta sikerdíjként. Ezzel a módszerrel közel 100 millió forintot takarítottunk meg az elmúlt években.
A diagramon jól látszik a felhasznált energia mennyiségének egyenletes csökkenése, amely 2008-ban azért „akadt meg” rövid időre, mert időközben – fejlesztések, bővítések hatására – néhány intézményünk alapterülete jelentősen megnőtt. A csökkenés viszont azóta is tart, nagyobb alapterületen!
Nem mellékes az a tény sem, hogy a megspórolt kb. 1 millió köbméter gáz el nem égetésével 2000 tonna káros szén-dioxidtól kíméltük meg környezetünket.
Újonnan emelt épületeinkben – Hétszínvirág Óvoda, Városi Okmányiroda, a felújított Laffert-kúria – természetesen a kezdetektől alkalmazzuk a modern technológiákat.
Szintén nagy jelentőségű volt a „Szemünk fénye” program, amelynek segítségével energiatakarékos izzókra cseréltük a régi fényforrásokat intézményeinkben. Ezzel 28% megtakarítást értünk el, és sokat tettünk gyermekeink és az ott dolgozók egészséges szeme világáért.
És a folyamat nem áll meg. A Dózsa György úton található Napsugár Óvoda megújuló energiaforrásokkal való ellátására európai uniós pályázatot nyújtunk be, és ha nyerünk, felkerülnek a tetőre a napelemek, mutatván a jövő útját, melyen már elindult a város önkormányzata.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönetet mondunk Smidt Tamásnak, aki a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási csoportjának munkatársaként szervezte és felügyelte az energia-racionalizálási programot.

 

Twitter megosztás Google+ megosztás