2024. március 28.
Példaértékű műemléki rekonstrukció valósult meg Dunaharasztin

Granáriumból ismét Laffert-kúria

2011. március 4. péntek

Nemsokára a nagyközönség előtt is megnyílik az újjávarázsolt Laffert-kúria. Kedvcsinálónak átnyújtunk Önöknek egy galériát a város ékességéről.

 

 

Mindannyiunk előtt ismeretes, hogy önkormányzatunk 2010-ben a „KMOP-2007-5.2.1/B” számú városközpont rekonstrukció elnevezésű pályázat keretében felújította a sok éven át romos állapotú Laffert-kúriát (Granáriumot). A Laffert-kúria épülete - a Nepomuki Szent János-szoborral és a Városháza épületével együtt - egyike a településen található 3 országosan védett műemléknek.
Az Európai Unió által támogatott pályázat keretén belül, a Fő út faltól-falig történő felújítása és a kapcsolódó projektek, mint pl. a Főtér kialakítása, a Templom-kert felújítása mellett az addig üresen álló, romokban heverő, elhanyagolt épület felújítása és hasznosítása volt a cél. A közbeszerzésen nyertes kivitelező a Kúria épület szerkezeti felújítását mintegy bruttó 200 millió forintért vállalta, amiből projektelemenként változó támogatási intenzitással ugyan, de hozzávetőleg 70-80%-ot a pályázat biztosít, a maradék 20-30 %-ot és a kapcsolódó költségeket önkormányzati saját forrásból kellett előteremteni.
A beruházás összköltsége a komplett térburkolatokkal, zöldfelületekkel, térbútorokkal és berendezési tárgyakkal, korhű bútorokkal együtt megközelíti az 500 millió forintot.

A tervezés és a kivitelezés során nagy hangsúlyt fektettünk az épület műemlékvédelmi hatósággal egyeztetett eredeti barokk megjelenésének helyreállítására, a feltárható barokk emlékek megmutatására. Külön figyelmet kapott a díszterem kétségbeejtő állapotban lévő barokk kori falképeinek restaurálása és a kivitelezés közben engedélyezett rekonstruálása.

Az épület története dokumentumok és konkrét emlékek hiányában feltételezésekből és csekély levéltári adatból álló mozaikként rakódott össze. Az épület térszerkezetének és barokk kori emlékeinek feltárása művészettörténeti kutatás eredménye.
Korabeli emlékek szerint az épület és a település birtokosa és a korabeli templom kegyura 1716-ra a Laffert-család lett, majd hosszú időn át a család birtokában maradt; csak 1864-ben váltak meg tőle.
A család első haraszti kastélyát valószínűleg Laffert Ferdinánd Antal emeltette 1716-20 között. Az épület írásos források szerint egy régi középkori templom helyén, annak altemplomi részén áll. A kúria térszerkezete inkább udvarház jellegű, melyet a Laffert-család lakóépületként használt, majd amikor a jelenleg Polgármesteri Hivatal épületeként funkcionáló második kastélyt emelték, a korábbi kúriaépületet magtárrá alakították. Innen ered a Granárium elnevezés. Az utóbbi évtizedekben egy részét lakóházként használták, másik részét szobrász-műteremként. Az önkormányzat több társtulajdonostól 2001-ben és 2002-ben vásárolta meg az ingatlant.

A kivitelezési munkák 2010 márciusában kezdődtek el és 2010 szeptember elején fejeződtek be. Az előzetes állagmegóvási, illetve a pályázatért folytatott verseny közbeni feltárási és a kivitelezési munkák során megállapítást nyert - az épület állapotát tekintve -, az a sajnálatos tény, hogy a lehangoló látszat most nem csal. A bontási munkálatokat követően derült ki, hogy egyes tartószerkezetek, szerkezeti elemek még rosszabb állapotban vannak, mint ahogy azt a feltárások alkalmával feltételezni lehetett. Az épület az évszázados elhanyagoltság nyomait viselte magán.
A falazat a rekonstrukció előtt a szigetelés teljes hiánya és a csapadékvíz-elvezetés hiányossága miatt igen rossz állapotban volt. A talajból és az esővízből beszívódó, valamint a padlástéri madárürülék beszivárgásából származó nedvesség okozta sóképződés eltérően roncsolta a vegyes falazat anyagát. Az utcai homlokzati oldalon a fellelhető lövésnyomok okozta sérülések csak fokozták ezt a drámai látványt. A sóképződés és a természetes kipárolgás sajnos jelenleg is tart és a jelentős vastagságú falak kiszáradása természetes úton - az átnedvesedés mértékétől függően - évekig is eltarthat. Ez a homlokzatokon jelenleg is látható sókivirágzás formájában jelenik meg.
Ennek konkrét oka, hogy a vegyes (homokkő-, mészkő-, tégla-) falazatok meglévő rendkívül nagymértékű víz- és sótartalmát növelte, hogy a tetőszerkezet bontása és kivitelezése épp egy kiugróan csapadékos időszakra esett. Az előzetes szakértői vélemény alapján hiába készült fel a kivitelező a leghatásosabb HIO technológiával, tökéletes (átvágásos) vízszintes falszigeteléssel, ill. WTA szárítóvakolat alkalmazásával a nedvességtartalom és a sókivirágzás csökkentésére, a több éves használat nélküli állapot és a folyamatos beázások miatt a nedvesség és a fagy a belső terekben és a homlokzati falazat nedvességre érzékeny szakaszain is látványos károkat okozott. A nedvességgel telített falakban a vízben oldott sók kiválása jelenleg is folyik, amit fokoz a padlástéri - évszázadok alatt felgyülemlett és a kivitelezés során eltávolított - madárürülékből a falazatba jutott szerves anyag, ill. szennyeződés.
A belső fűtés elindításával egy intenzív száradási folyamat indult meg. Ennek eredménye a több helyen jelentkező foltosodás és a vegyes falazatból kiváló kristályosodás.
Az átadás-átvételi eljárás során megállapodás született a kivitelezővel, hogy a várható kiszáradás után, ill. az egyéves garanciális felülvizsgálatot követően a szükséges javítási, komplett felületképzési munkákat, amennyiben szükséges, új vakolat készítésével, saját költségén elvégzi. A generálkivitelező a szerződés szerinti jótállási garancián kívül, 12 hónap időszakra további plusz garanciát vállalt.

Szerencsére a belső terek lefedésére szolgáló téglából készült teknő-, donga-, ill. csehsüveg boltozatokat sikerült megmenteni, statikai megerősítéssel, valamint a vendégfödémként megépített vasbeton födémszerkezettel tehermentesíteni. Helyenként ezek a szerkezetek látszó boltozatként is megjelenhettek a belső térben. A tervezés során az eredeti térszerkezet rekonstrukciója volt a cél, amely maradéktalanul megvalósult, sikerült az eredeti barokk térsor helyreállítása, valamint a feltárható barokk-kori emlékek megmutatása az utókor számára.
A kúria utcai traktusának középső termében, a díszteremben 18. századi freskómaradványok találhatók. A falképek töredékes állapotban maradtak fenn. Szondázó restaurátori kutatás során kis falfelületek lettek feltárva és a kiterjesztett falkutatás során derült fény arra, hogy .az egész festett falfelület egy kastélyábrázolást mutat. Egy barokk kastélykert tárul elénk, mintha az épület ablakából a kert felé néznénk, a puttók is mint kerti szobrok jelennek meg és a díszterem boltozata égboltként tűnik fel a falfelületen. Triumfális motívumok, jelenetek, mitológiai és allegórikus alakok, copf tárcsasorok, rokokó kartusok díszítik a termet, geometrikus építészeti, valamint figurális és ornamentika ábrázolással. A mennyezeti felületen festett égbolt látható, szép kék és rózsaszínes átmenetekkel. A mennyezet és oldalfal határánál az íves felületen körben egységes építészeti elemekkel díszített festett párkánymotívum található. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a restaurálási munkák során kérésünkre engedélyezte nemcsak a megmaradt eredeti felületek restaurálását, hanem az egész teremre kiterjedő rekonstrukciót is, amelynek pluszköltségét saját forrásból vállalta az önkormányzat. Így a díszterem teljes pompájában tárulhat a nagyközönség elé.

Jelenleg a próbaüzem és a bútorozási munkálatok folynak az épületben. A korhű, valamint az enteriőrbe illő bútorok és eszközök beszerzése, restaurálása előreláthatólag 2011. március végéig tart. Az épület nagyközönség előtti megnyitását áprilisra tervezzük.

A Laffert-kúria földszint utcafronti traktusán több reprezentatív kialakítású szalon, az udvar felőli oldalon kiállítótér és fogadócsarnok, kávézó, a tetőtérben kiállítás és rendezvény céljára alkalmas helyiség található.
Az udvari főhomlokzathoz kapcsolódóan hatalmas terasz, illetve szabadtéri színpadot is tartalmazó bekerített, de parkként látogatható zöldfelület került kialakításra.
A kert adottságai lehetőséget adnak hagyományteremtő nyári kulturális fesztiválok szervezésére.

A rekonstrukció után az épületben kiállítások és szakmai konferenciák szervezése, a kiállítóterekben kamarahangversenyek rendezése, a Helytörténeti Múzeum kihelyezett részlegének üzemeltetése, könyvesbolt kialakítása lehetséges. Rendszeres irodalmi estek, könyvbemutatók, dedikálással egybekötött író-olvasó találkozók, felolvasóestek szervezésére kerülhet sor. Művészeti találkozók színesíthetik a kávézó működését. A helyi vállalkozók igényei alapján üzleti klub működtetésére is lehetőség van.
A tetőtérben igény szerint helyet kaphat alkalomszerűen egy-egy művészeti iskola, illetve kézműves műhely és játszóház is.
A földszinti szalonok illetve az emeleti terem filmvetítésekre, filmklub működésére, időszakos fotó- és képkiállításokra, a helyi kezdő képző- és iparművészek bemutatkozására is alkalmas.
A díszterem hangulatát kihasználva polgári esküvők, a két világháború közötti magyar esküvők, illetve barokk esküvők forgatókönyv szerinti megrendezésének lehetősége is felmerült.
Mindezek mellett lehetőség nyílik a kúria épületében önkormányzati programok és közösségi rendezvények igény szerinti lebonyolítására is.

Az épület kulturális, illetve közösségi intézményként fog működni az átadás után, mely funkció kialakítására és működtetésére, az épület fenntartására és üzemeltetésére a képviselő-testület felhatalmazása alapján az Örökségvédő Ingatlanfenntartó Nonprofit Kft-vel kezdtük meg a tárgyalásokat.
A tervezett üzemeltetési szerződés szerint a dunaharaszti lakosok teljes körűen élvezhetik a szervezett programokat és áprilistól kezdődően közösen használhatjuk a felújított épületet.
A megújult Városháza után a Laffert-kúria épülete is városunk büszkesége lett.

Nepomuki Szent János - az újonnan Harasztira települtek védőszentje - tiszteletére szintén a Laffert család állítatott szobrot 1716-ban. Önkormányzatunk ebben az évben pályázik a templomkertben álló, országosan védett szobor restaurálására. Reményeink szerint - pozitív elbírálás esetén - még ebben az évben a szobor megújult állapotában a templomkert ékessége lehet.


 

Twitter megosztás Google+ megosztás