2024. április 23.
Útépítések, uszoda, költségvetés

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület

2011. február 15. kedd

Megtelt a József Attila Művelődési Ház nagyterme a közmeghallgatás kezdetekor, 17 órakor. Dr. Szalay László polgármester, az esemény szónoka köszöntötte az érdeklődőket és a képviselő-testület tagjait.

Dr. Szalay László polgármester visszatekintett az elmúlt év uniós támogatással megvalósult beruházásaira, majd arról beszélt, hogy az idei évben is megragadunk minden pályázati lehetőséget. Példaként a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújítását említette. Ezt követően felvázolta a város anyagi helyzetét, amely továbbra is stabil, a bevételek és a kiadások kiegyensúlyozottak, így továbbra is nyílik mód beruházásokra, fejlesztésekre.


Az önkormányzat továbbra is maradéktalanul eleget tesz kötelező feladatainak (óvodai, iskolai nevelés biztosítása, közutak, köztisztaság, köztemető, közvilágítás, egészséges ivóvíz, stb.), és ellátja önként vállalt feladatait is, miközben jelentős összeget fordít a sport és a civil szervezetek támogatására. A beruházások terén: az idei évben jelentős csapadékvíz-elvezetési feladatok oldódnak meg, elkészülnek a Tesco áruház mögötti városi uszoda kiviteli tervei, és folytatódik az utak építése is, szigorúan betartva a képviselő-testület által meghatározott sorrendet. Erre hitelből lesz lehetőség. A város hitelképes, kedvező kamatozású, hosszú lejáratú hitelekből tudja fedezni az idei útépítések mintegy 300 millió forintra becsült költségeit.


A polgármester beszámolója után a megjelent érdeklődők hozzászólásaira került sor. Kolozsvári Lajosné a Bercsényi utca megépítését hiányolta, mondván, hogy erre ígéret volt. Dr. Szalay László: erre az utcára is pályáztunk, de nem nyertünk, legkésőbb jövőre saját erőből megépítjük. Egy Pitypang utcai lakó a Máv-Alsó fejlesztését kérte számon. A megoldás a belterületbe csatolás, az utcák kialakítása, ez sokszor az ott lakók miatt hiúsul meg.  Somogyi Szilvia a Bezerédi utcából vízelvezetési problémára és a szennyvíz-átemelő hibájára hívta fel a figyelmet. Ideiglenesen húztunk oda egy árkot, az átemelőt megnézzük.
Néhány felszólaló köszönetét fejezte ki a Fő út elkészülte miatt, de jelezték, hogy sokan nem takarítják el a havat a járdákról. Ezt a közterület-felügyelők ellenőrzik, a közmunkások pedig az elhagyott házak előtt elvégzik a munkát. Egy hozzászóló kétségbe vonta az ivóvíz megfelelő minőségét. Bíró Vencel, a DHRV Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az elmúlt évben 56 alkalommal ellenőriztették laboratóriumban a vízminőséget, mindig megfelelő volt. Kérdés érkezett a ligeti szakrendelővel kapcsolatban. A tulajdonos cég nem építi, mert időközben megváltoztak a gyógyszertár-alapítás szabályai, és nem kapnak engedélyt patikanyitásra.
Horváth Sándor a Nagy Lajos utcából jelezte, hogy a Hév-állomásnál nem volt jó ötlet a buszmegálló áthelyezése, szavazás idején pedig gondot jelent neki, hogy a Knézich utcai óvodába kell mennie. Rákérdezett a Bezerédi-telepre tervezett angol nyelvű iskolára is. Felrótta, hogy a 70 éven felüliek alanyi jogú szemétdíj-mentességét megszüntették. A buszmegálló áthelyezésétől nem lehetett eltekinteni, mivel a Fő út felújítása uniós projekt, és a tervező így döntött. A választókerületeket jogszabály alapján jelölte ki a jegyző, ha nehezen közlekedik a kérdező, kimegy hozzá a szavazóbizottság két tagja és otthonában szavazhat. Az angol iskola magántulajdonú fejlesztés, egyelőre nem épít, a területet rendben tartja. A különféle kedvezmények már csak rászorultsági alapon adhatóak.


Kovács Ágnes a járdákat hiányolta a Bezerédi és a Nádor telepről. A Nevelési Tanácsadó rugalmatlanul ad időpontot, a bölcsőde kicsi, a kutyatulajdonosok nem szedik össze a piszkot. A járdák valóban sok helyen hiányoznak, az önkormányzat építeni fog és támogatja az önerős építést. A Nevelési Tanácsadó túlterhelt. A bölcsődét másfél évvel ezelőtt fejlesztettük, de a jelenlegi helyen már tovább nem bővíthető.
Csillag Miklós a focipályán található faház és az edzőpálya állapotára hívta fel a figyelmet. Mindkettő rendbe lesz hozva, a végső megoldás az új sportcentrum lesz.
Papp Nándor a Domb utcából köszönetet mondott, Fülöp Zsolt a Nyárfa utcából viszont panasszal élt az utca állapota miatt. A Nyárfa utca is meg lesz építve, sorrend szerint.
Egy hozzászóló az „ófalu” megváltozott forgalmi rendjére hívta fel a figyelmet, és óvott attól, hogy az uszoda megépítése csődbe vigye a várost. A sárrázók nem teszik egyenrangúvá az útkereszteződést. Az uszodánál zöldenergiát fogunk alkalmazni, esetleg kedvezményes bérleteket adunk a környékbeli cégek dolgozóinak, sokféle lehetőség van.


Lerner Zoltán a Thököly utcából jelezte, hogy Taksonyban a lakosok is hozzájárultak az útépítésekhez. A padkák nincsenek takarítva, kevés a közterület-felügyelő. Mi nem vezetjük be a taksonyi példát, ez nem lenne igazságos. A közterület-felügyelők nagyon sokat dolgoznak, de minden utcába nem állíthatunk közülünk egyet.
Horváth Sándor korábbi képviselő (nem azonos a korábban szólóval) nem értette, miért vett új autót az önkormányzat a polgármesternek. Nincs rendben a Kós K. utcai átjáró, az A4-es csatorna, elhibázott a Knézich utcai óvoda belső bővítése, mert nincs természetes fény. Az autót a polgármester maga vette (hitelből), a korábbi kocsit az önkormányzat eladja. A4-es csatorna nincs a városban. Az óvoda bővítésének a szülők nagyon örültek, több fény nem is lehetne, mivel az aulában alakították ki az új csoportszobákat, így felülről árad a fény. Inkább az árnyékolás okoz problémát. A tisztiorvos engedélye is megvan, természetesen.


A Hajnal utca megépítése is felvetődött, Kálmán István a Dembinszki utcából pedig egyes családok állattartási és kábelégetési szokásaira panaszkodott. Kimegyünk, megnézzük.
Almási Imre szerint a Szigeti lejáró pocsék lett, a Fő út már most reped. A Szent István-szobor avatásán sok volt a kommunista, ateista. A szemetet nem szállítják el mindkét oldalról, ezért ütöttek el valakit a Dózsa Gy. úton (át kellett tolnia a kukát a másik oldalra). A feleségét fényes nappal kirabolták, a rendőrök azután fogták el a tetteseket, hogy Hoffman Pál országgyűlési képviselő „intézkedett”. Egyébként kevés a rendőr. Jó, hogy nem épül az Egészségház, mert csúnya lenne. Németh Károly környezetvédelmi ügyintézőt viszont megdicsérte, mert közbenjárt néhány fa megmaradásáért a Vörösmarty utca építése idején.
A Szigeti lejáró kialakításánál a kerekesszékesekre és a babakocsit toló kismamákra is gondolni kellett, ez szigorú uniós előírás, és helyénvaló is. A növényzet sokat fog javítani az összképen. A Fő utat megnézzük, ha kell, érvényesítjük a garanciát, ahogy a Laffert-kúria vizesedése esetében is. Nem azért siettettük tavaly a beruházások befejezését, mert a választások miatt volt ez fontos, hanem azért, mert az uniós projekteknek szigorú határidejük van, amit ha nem tartunk be, elbukjuk a támogatást. A szemetet mindkét oldalról elviszik, de nem biztos, hogy ugyanazon a napon, a baleset nem emiatt történt. Felháborító, hogy a hozzászóló világnézeti vagy vallási alapon különböztet meg embereket; a szobor és a templomkert közös sikerünk, ami összehozta a különféle embereket. A polgármester - mint mondta - maga is rendőrtiszt volt 15 évig, a bűnözőket nem azért fogják el, mert valaki közbenjárt. Valóban kevés a rendőr, ezt jelezni is fogja Hoffman Pálnak és a segítségét fogja kérni. (Bemutatta egyben a jelenlévő Kántor Gerzsont, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság új vezetőjét).


A Klauzál utcából jelezték, hogy leázik a menetrend a buszmegállókban. Daróczi Pál azt javasolta a képviselő-testületnek, hogy útépítésre mindenképpen teremtse elő a szükséges forrásokat. Volt olyan képviselő, aki a kampányában 1 milliárd forint megszerzését ígérte az uszoda céljára, ha megválasztják. Képviselő lett, várjuk az ígéret teljesítését, mondta.
Az utolsó hozzászólás elhangzása után, nyolc óra körül, a polgármester mindenkinek megköszönte a részvételt és berekesztette az ülést.
 

Twitter megosztás Google+ megosztás