2024. április 19.
A hetedikes leányok idén is ingyen kapják a védőoltást

Felhívás a méhnyakrák megelőzéséért

2011. február 14. hétfő

Március 8-ig várjuk azon szülők jelentkezését, akik fontosnak tartják gyermekük megóvását egy olyan betegségtől, amely évente 500 emberéletet követel Magyarországon.

Tisztelt Dunaharaszti Lakosok!

Dunaharaszti Város Önkormányzata ismét védőoltási programot tervez a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök megelőzésére.
Ennek keretében a dunaharaszti állandó lakhelyű 7. osztályos lányok számára térítésmentesen biztosítja az Önkormányzat a három oltásból álló oltási sorozatot (amennyiben a szülő/gondviselő igényli), ez gyermekenként 90.000 forintot jelent. Ezen kívül 26 éves korig a hölgyeknek, orvosi javaslatra a 26-45 év közötti hölgyeknek, 9-15 éves korig a fiúknak a gyógyszergyárjelentős kedvezménnyel biztosítja a védőoltást.

Milyen betegségeket okoz a HPV?
Ennek a víruscsaládnak sok típusa ismert. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Életük során az emberek 50-80%-a átesik valamilyen HPV fertőzésen. A „nem rákkeltő” típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük kellemetlen, hosszadalmas (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés) és gyakran újra kiújulnak. A „rákkeltő” típusok úgynevezett „rákmegelőző” és „rákos” elváltozásokat okozhatnak (méhnyakrák, hüvely-, szeméremtest-, hímvessző- és végbélrák, valamint a szájüregi rákok egyes típusai).
Jelenleg Magyarországon évente kb. 1200 új méhnyakrákos eset kerül felismerésre, ebből kb. 500 halálos kimenetellel jár.
Hogyan terjed a fertőzés?
A fertőzés a fertőzött területek érintésével, összedörzsölésével, főleg szexuális úton terjed. Mivel a HPV akár évekig tünetmentesen lappanghat, sem a fertőzött személy, sem közvetlen környezete, partnere nem tud a fennálló fertőzésről, a továbbvitel veszélyéről.

A vírus


A védőoltásról:
Hazánkban már három éve gyógyszertári forgalomban van a HPV 6, 11, 16, 18-as típusok (ezek okozzák a betegségek 98%-át) elleni oltóanyag. Számos országban (USA, Kanada, Svédország, Dánia, stb.) ez egy kötelező védőoltás, hazánkban a TB nem támogatja. Néhány önkormányzat – köztük Dunaharaszti – azonban úgy döntött, hogy saját erejéből megszervezi a védekezést. A hetedik osztályba járó lányok oltásainak költségét teljes egészében átvállaljuk, reményeink szerint ezt a következő években is biztosítani tudjuk. Ezen kívül lehetőség van bárki részvételére; leányok/nők esetében 26 éves korig (külön orvosi javaslatra 45 éves korig), míg a fiúk körében 15 éves korig ajánlott orvosilag az oltások beadása. Az ő esetükben kedvezményt tudunk biztosítani, a három oltásból egyet térítésmentesen ad számukra a velünk szerződésben álló gyógyszergyár. Így ők 90 ezer helyett 60 ezer forintért juthatnak hozzá az oltóanyaghoz.
A teljes védettség kialakulásához 3 oltást kell adni fél év alatt. A védőoltás a saját immunrendszerünket készíti fel a meghatározott HPV típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a serdülés korai időszakában kerül beadásra.  Az oltásokat a házi gyermekorvosok fogják beadni.

Az érintett leánygyermekek szüleinek beleegyező nyilatkozatát legkésőbb 2011. március 8-ig kérjük leadni az osztályfőnököknek, vagy a Polgármesteri Hivatal 9-es szobájában, Dér Ervinnénél. Információt is tudunk itt nyújtani az 504-425-ös telefonszámon.

Dunaharaszti Város Önkormányzata már jól döntött. Hisszük és reméljük, hogy sok dunaharaszti szülő is jól fog dönteni!

Dr. Bereczki Péter, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke
Kiss Gergely aljegyző

Szülői  beleegyező nyilatkozat:
      

Alulírott .................................................(név).......................(szül.idő) ......................................................................…………………………………….(lakcím)……………………………………………………(telefonszám, mobiltelefonszám), mint ………………………………..............................................(név).......................(szül.idő) .................................................…………………..……(lakcím) szülője (törvényes képviselője) tanúsítom, hogy a Humán Papillóma Vírus (HPV) elleni oltóanyaggal történő védőoltásról szóló fenti felvilágosítást megértettem és tudomásul vettem. Kijelentem és elismerem, hogy a védőoltás felhasználására vonatkozó betegtájékoztatót a jelen nyilatkozatom aláírása előtt megismertem, az abban foglaltakat tudomásul vettem. Mindezen felvilágosítások és információk alapján kérem és hozzájárulok ahhoz, hogy a védőoltást a leánygyermekem részére beadják.

 
Dunaharaszti, 2011..............
                            .......................................................
                                     törvényes képviselő


                                      .....................................................
                                    törvényes képviselő

Egy érdekes cikk ebben a témában:

www.anyalanya.hu/ismert-edesanyak-a-mehnyakrak-elleni-kuzdelem-elvonalaban
 

Twitter megosztás Google+ megosztás